Κυριακή 23 Απριλίου 2017

«Κυρίες του Θανάτου»: Οι Ρωσίδες που προκαλούσαν τρόμο στους Ναζί [ΦΩΤΟ]

Toν Ιούνιο του 1941, η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση. Τότε, 2.000 Ρωσίδες αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Στρατολογήθηκαν ως ελεύθεροι σκοπευτές στον Κόκκινο στρατό. 
Η καλλιτέχνης Όλγα Σιρνίνα ξαναλέει τις ιστορίες τους δημιουργώντας από μια σειρά έγχρωμων πια φωτογραφιών μέσα από ψηφιακή επεξεργασία. 
Οι γυναίκες σκοπευτές που μπήκαν στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έγιναν ο φόβος και ο τρόμος για τους Γερμανούς στρατιώτες. 
Η πιο γνωστή υπήρξε η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, η επονομαζόμενη «Κυρία του Θανάτου». Εκτέλεσε πάνω από 300 Ναζί, ενώ εκείνη είχε μόνο ελαφριούς τραυματισμούς κατά τα χρόνια που πολέμησε. 
Η «Κυρία του Θανάτου». Αργότερα βραβεύτηκε ως Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στη χώρα. 
Η Ρόζα Σανίνα. Σκότωσε συνολικά 59 Ναζί όταν ήταν μόλις 16 ετών. Την έλεγαν «ο αόρατος τρόμος». Η ίδια σκοτώθηκε το 1945 σε ηλικία 20 ετών. Κρατούσε ημερολόγιο το οποίο αργότερα εκδόθηκε. 
Η Ζίμπα Γκανίγιεβα, με αζερική και ουζμπεκική καταγωγή. Εντάχθηκε στο ρωσικό στρατό σε ηλικία 18 ετών. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή συνολικά 16 φορές. 
Η Ευγενία Μακέεβα, ενώ με την Παβλιτσένκο. Φέρεται να σκότωσε 68 Γερμανούς στρατιώτες. 
Η Ναντέζντα Κολέσνικοφ και η Λιούμπα Μακάροβα υπερασπίστηκαν το ανατολικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης από το 1941 έως το 1945. 
«Υπάρχουν πολύ λίγες εικόνες με στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, αποφάσισα να γεμίσω αυτό το κενό», λέει η Σιρνίνα. «Ενδιαφέρομαι για την ιστορία της Ρωσίας. Είναι γεμάτη από δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την ιστορία τόσο της ίδιας της χώρας όσο και ολόκληρου του κόσμου», προσθέτει, σύμφωνα με τη Daily Mail.  
«Μερικές φορές μια φωτογραφία μπορεί να πει περισσότερα από πολλά λόγια και θα χαρώ αν οι άνθρωποι μάθουν περισσότερα για τη Ρωσία και τους ανθρώπους της μέσω της δουλειάς μου. Ειδικά για τις γενναίες γυναίκες μας. Καμιά άλλη χώρα δεν είχε τόσες πολλές γυναίκες στο στρατό. Ελεύθερους σκοπευτές, πιλότους, γιατρούς», σημειώνει. 
Περίπου 800.000 γυναίκες υπηρέτησαν στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου ως ελεύθεροι σκοπευτές, πιλότοι, γιατροί αλλά και στο πυροβολικό. 
«Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι και παραμένουν ένα κομμάτι της ιστορίας αλλά ο κόσμος δεν ήταν ποτέ μονόχρωμος, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου», λέει η Σιρνίνα και προσθέτει: «Είναι ενδιαφέρον να φανταζόμαστε πως ήταν τα πράγματα πριν από πολλά χρόνια, πως έδειχναν οι ιστορικές μορφές που γνωρίζαμε από βιβλία ή άρθρα. Το χρώμα απομακρύνει αυτό το φράγμα μεταξύ του τότε και του τώρα ή τουλάχιστον το καθιστά πιο διάφανο». 
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου