Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Colonia Dignidad, η «αποικία» των ναζί στη Χιλή

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ωσότου το γερμανικό Κοινοβούλιο να βάλει στο μικροσκόπιο μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας που αφορά την περίφημη Colonia Dignidad (Αποικία της Αξιοπρέπειας).
Ενα γερμανικό κράτος εν κράτει μέσα στη Χιλή του Πινοσέτ, που λειτουργούσε με ιεραρχία θρησκευτικής σέχτας, προμήθευε με όπλα το καθεστώς και στις εγκαταστάσεις του βασανίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι και κακοποιήθηκαν εκατοντάδες ανήλικοι που περιμένουν σήμερα δικαίωση από τις χιλιανές και τις γερμανικές Αρχές.
Ο Πάουλ Σέφερ, δεκανέας στον ναζιστικό στρατό, ίδρυσε στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μία ευαγγελική εκκλησία και ένα ορφανοτροφείο όπου υποτίθεται ότι φρόντιζε τα ορφανά του πολέμου. Τη δεκαετία του 1950 αντιμετώπισε καταγγελίες για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο αγοριών. Προτού πρωτοκολληθεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου ο Σέφερ πουλάει στον γερμανικό στρατό το ορφανοτροφείο και διαφεύγει στη Χιλή, όπου με τα χρήματα δημιουργεί τον θρησκευτικό και βουκολικό «παράδεισο», την Colonia Dignidad, που στην πραγματικότητα ήταν ένα κολαστήριο.
Φεύγοντας από τη Γερμανία πήρε μαζί του περίπου 70 οικογένειες υποστηρικτών του και 100 ανήλικα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν ορφανά και άλλα απήχθησαν από τους γονείς τους με διάφορες προφάσεις. Το γεγονός ότι οι γερμανικές Αρχές τότε έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στη μαζική μετανάστευση ανηλίκων με έναν υπόδικο είναι επίσης υπό διερεύνηση σήμερα.
Τα μέλη της κοινότητας στη Χιλή φορούσαν παραδοσιακές βαυαρικές στολές και ακολουθούσαν, υποτίθεται, γερμανικές παραδόσεις, ωστόσο στην πραγματικότητα ο Σέφερ τους έδινε ψυχοφάρμακα για να μην αντιδρούν και έπρεπε να εργάζονται σαν σκλάβοι χωρίς να πληρώνονται. Ανδρες και γυναίκες ζούσαν χωριστά, όμως ο Σέφερ επέτρεπε σε ορισμένους να κάνουν παιδιά, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε για να ικανοποιήσει τις διαστροφικές ορέξεις του.
Ενημέρωση
Ηδη από το 1966 οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει για τη χρήση ναζιστικών μεθόδων στην «αποικία», όμως η γερμανική πρεσβεία στο Σαντιάγο έμεινε αδρανής εγείροντας τα πρώτα ερωτήματα για τον ρόλο της. Το 1973 ανέρχεται στην εξουσία ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος γίνεται ο καλύτερος φίλος του Σέφερ. Στην «αποικία» βασανίζονταν συστηματικά πολιτικοί κρατούμενοι, διεξάγονταν ιατρικά πειράματα με θανάσιμες συνέπειες, αποθηκεύονταν όπλα του καθεστώτος. Αν και η σχέση της Colonia Dignidad με τη γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται ότι ο Σέφερ διατηρούσε δεσμούς με το επίσημο κράτος.
Το CSU φαινόταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο από τον τρόπο που η αποικία είχε μεταφέρει τις βαυαρικές παραδόσεις στις Ανδεις, ενώ ιδιωτική επίσκεψη στην αποικία είχε πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Φραντς-Γιόζεφ Στράους. Πριν από λίγους μήνες επτά Γερμανοί βουλευτές επισκέφθηκαν την αποικία, η οποία πλέον λειτουργεί ως τουριστική ατραξιόν με το όνομα «Villa Baviera» και ξεκίνησαν τις διαδικασίες σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Ετοιμάζεται διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή Πρασίνων, CDU και SPD, καθώς και αποχαρακτηρισμός των απόρρητων αρχείων μέχρι το τέλος Απριλίου με προτεραιότητα την αποζημίωση των θυμάτων, Χιλιανών και Γερμανών. 
Ανθρωποκυνηγητό για τον αρχίατρο
Ο Πάουλ Σέφερ, ο οποίος λατρευόταν σαν θεός από τα μέλη της κοινότητας και κινούσε όλα τα νήματα, μετά την κατάρρευση του Πινοσέτ έφυγε από την αποικία. Το 1997 εγκατέλειψε τη Χιλή και συνελήφθη στην Αργεντινή το 2005. Καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης για 25 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά πέθανε το 2010. Ζωντανός παραμένει ο συνεργός του, ο αρχίατρος της αποικίας, ο οποίος έκανε τα βασανιστήρια και χορηγούσε ψυχοφάρμακα. Εχει διαφύγει στη Γερμανία και η Χιλή ζητά να εκτίσει εκεί την ποινή του.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου