Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για μετακινήσεις στρατού με στόχο τη Βενεζουέλα

AP Photo

Για προετοιμασία επέμβασης στη Βενεζουέλα κατηγορεί η Κούβα τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση ότι μετακινεί μυστικά ειδικές δυνάμεις πλησιέστερα στη Βενεζουέλα με πρόσχημα την ανθρωπιστικής κρίση.
«Από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος πέταξε στο Αεροδρόμιο Ραφαέλ Μιράντα του Πουέρτο Ρίκο, στην Αεροπορική Βάση Σαν Ισίντρο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, και σε άλλα στρατηγικής σημασίας νησιά της Καραϊβικής, πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης, η οποία σημειώνει πως τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα ισοδυναμούν με απόπειρα πραξικοπήματος που έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.
«Οι πτήσεις αυτές προέρχονταν από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες επιχειρούν μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων και του Σώματος των Πεζοναυτών, που χρησιμοποιούνται για μυστικές ενέργειες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Κούβα τονίζει πως είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «δημιουργήσουν διά της βίας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο υπό διεθνή προστασία, επικαλούμενες την υποχρέωση να προστατεύουν αμάχους και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Στη Φλόριντα για τους «κινδύνους του σοσιαλισμού»

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα πρόκειται να δώσει μια ομιλία προς υποστήριξη του Γουαϊδό, κατά την οποία θα προειδοποιήσει για τους «κινδύνους του σοσιαλισμού».
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στο Μαϊάμι και θα μιλήσει κατά του Μαδούρο.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα. «Υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Κολομβιανό ομόλογο του Ιβάν Ντούκε.
Ο Τραμπ τόνισε εξάλλου ότι ο Μαδούρο διαπράττει ένα «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
«Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα χθες ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.
Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (…): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης».
Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου