Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα


Eκρηκτικό είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες, ενώ κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση, μετά το μπαράζ εκατοντάδων ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Παλαιστίνιοι κι ένας Ισραηλινός μέχρι στιγμής.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια. Από χθες το πρωί περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν, όπως επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.
Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν.
Από την άλλη πλευρά και από τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκανέξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν ακόμη 40, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει «τα μαζικά πλήγματα» εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.
«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», τόνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.
What would you do if a rocket exploded in YOUR child's elementary school?

Thankfully no child was in this school when a rocket exploded in the courtyard.

This is just one of 250+ rockets that were fired from Gaza at Israeli civilians today.
4.657 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
İsrail ordusu, önceki yıllarda da bir çok basın kuruluşuna ait binayı hedef almıştı ordusunun düzenlediği saldırıda AA ofisinin de bulunduğu binanın vurulma anı http://v.aa.com.tr/1470025 
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Γάζα
Μεταξύ των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είναι και το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτίριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Τούρκοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση αυτή. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν «μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις επιθέσεις στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι».«Ακόμη και αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μέσω του Twitter, κάλεσε «όλες τις κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία» να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδίκασε την επίθεση αυτή «στόχος της οποίας είναι να συγκαλυφθούν τα νέα εγκλήματα» του Ισραήλ, όπως είπε. 
Η Άγκυρα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει απέναντι στις «δυσανάλογες ενέργειες» του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.
Οργισμένο tweet Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση εναντίον των γραφείων του Anadolu στη Γάζα, ενώ τηλεφώνησε και στον γενικό διευθυντή του πρακτορείου, Σενόλ Καζαντζί.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των γραφείων του πρακτορείου Anadolu στη Γάζα», έγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και συνέχισε:
«Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις ωμότητες στη Γάζα και άλλες περιοχές της Παλαιστίνης παρά τις επιθέσεις αυτές».
Ο Καζαντζί τόνισε ότι το πρακτορείο θα συνεχίσει να ενημερώνει για τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης και την επιθετικότητα του Ισραήλ.«Αναμένουμε μια ειλικρινή ανταπόκριση από τους διεθνείς οργανισμούς που προτιμούν να τηρούν σιωπή όταν οι επιθέσεις προέρχονται από το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Τεχνολογίας και Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ, Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλούς τηλεφώνησαν επίσης στον Καζαντζί και του ευχήθηκαν να ανακάμψει σύντομα το γραφείο του πρακτορείου στη Γάζα.
We strongly condemn Israel’s attack against Anadolu Agency’s office in Gaza.

Turkey and Anadolu Agency will continue to tell the world about Israeli terrorism and atrocities in Gaza and other parts of Palestine despite such attacks.
4.694 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Αιγυπτιακή μεσολάβηση
Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, που ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους. Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών». Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».
Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου