Της Μαρίνα Αλεξανδρή,
Από το tvxs:
Από την πίσω πόρτα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Βρούτση πέρασαν οι, χωρίς καμία αποζημίωση, απολύσεις - εξπρές εργαζομένων ορισμένου χρόνου, πέρασε η μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αορίστου χρόνου σε part timers, όπως πέρασε και η κατάργηση κάθε ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Πέρασε ακόμη η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους να μην επαναπροσλάβουν αναγκαστικά το υπάρχον προσωπικό τους, καθώς μόνη τους υποχρέωση - προκειμένου να τύχουν των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων - είναι η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Και πέρασε επίσης η μείωση στο μισό των μισθών όλων των εργαζομένων, αφού δίνεται η δυνατότητα - σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες - και για 6 μήνες να απασχολούν εκ περιτροπής το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντάς τους το 50% του μισθού τους.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι από τις 20 Μαρτίου και μετά όλες οι επιχειρήσεις, είτε έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από την κρίση του κορονοϊού είτε όχι, μπορούν μονομερώς θα θέσουν όλο το προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασίας και να μειώσουν κατά 50% και το μισθολογικό τους κόστος και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.
H απάντηση επί όλων αυτών του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταικούρα ήταν ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, προφανώς δεν υπάρχει Θεός.
Κατά τον αρμόδιο υπουργό και υπογράφοντα την ΠΝΠ Γιάννη Βρούτση όλα αυτά γίνονται για «να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας». Oι θέσεις εργασίας των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην Swissport (Ελ. Βενιζέλος) που απολύθηκαν μέσω SMS δεν μετράνε. «Αν δεν εντάσσονται στους ΚΑΔ, η εταιρεία μπορεί να απολύσει», ήταν η συνοπτική, και άκρως αποκαλυπτική απάντηση Βρούτση για τις 300 απολύσεις της Swissport.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και κυνικά: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ. «Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μία επιχείρηση να πληρώσει. Αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μένει το κομμάτι της εργασίας με εκ περιτροπής απασχόληση για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουν απολύσεις. Γι' αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης».
Το «δίκαιο μέρος της ευθύνης» είναι κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαλλάσσονται από φόρους και εισφορές οι επιχειρήσεις και να παίρνουν οι - υπό «αναστολή» - εργαζόμενοι επίδομα 400 ευρώ τον μήνα. Παρεμπιπτόντως, η αντίστοιχη επιδότηση μισθού από το κράτος που ανακοινώθηκε σε Γαλλία και Ισπανία καλύπτει το 80% των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων. Επίσης, εδώ, χρήσιμη θα ήταν μια απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εργοδότες ζητούν «μίζα» από τους εργαζόμενους - που θέτουν σε καθεστώς αναστολής - από την κρατική επιδότηση των 800 ευρώ.
Η τελευταία από αυτές τις καταγγελίες έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με αυτή, συνδικαλιστική οργάνωση έχει στην κατοχή της
ηχητικά ντοκουμέντα
από τα οποία προκύπτει πως υπεύθυνοι καταστημάτων επικοινωνούν με εργαζόμενους και ζητούν τα 100 από τα 800 ευρώ της αποζημίωσης. Δείχνοντας με τον πιο άγριο τρόπο τον εργασιακό Αρμαγεδώνα που φέρνει η κυβέρνηση μέσα από την εκθεμελίωση του εργατικού δικαίου στις μέρες του κορονοϊού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου