Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Πάρτι στο Twitter και στο Facebook με τον Μεγάλο Περίπατο

Από το flash,gr:
Ένα… πάρτι στήθηκε στα social media με αιχμή τις αλλαγές που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον «Μεγάλο Περίπατο» του δήμου Αθηναίων. Οι χρήστες του Twitter και του Facebook διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενώ πολλοί άλλοι επέλεξαν να το ρίξουν στο χιούμορ και στο φώτοσοπ αλλάζοντας αρκετά το σκηνικό… επιστρατεύοντας σουρεαλιστική […]
Ένα… πάρτι στήθηκε στα social media με αιχμή τις αλλαγές που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον «Μεγάλο Περίπατο» του δήμου Αθηναίων. Οι χρήστες του Twitter και του Facebookδιασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενώ πολλοί άλλοι επέλεξαν να το ρίξουν στο χιούμορ και στο φώτοσοπ αλλάζοντας αρκετά το σκηνικό… επιστρατεύοντας σουρεαλιστική διάθεση.

Πάρτε μια γεύση

Εικόνα

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
Κάθε αλλαγή είναι επίπονη και προκαλεί αντιδράσεις. Στα social media, ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας έχει βάλει φωτιά και οι συζητήσεις είναι ατελείωτες, όπως και οι πλάκες. Αρέσει, δεν αρέσει, η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται εν εξελίξει και ο φακός τουflash.gr βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος για να καταγράψει τις εικόνες της αλλαγής στο κάτω μέρος της πλατείας, καθώς και το πώς το υποδέχθηκαν οι πολίτες.
Ο χώρος στον οποίο έγινε η παρέμβαση είναι στη Φιλελλήνων, από το σημείο της συμβολής με την Καραγεώργη Σερβίας μέχρι τη στροφή της Μητροπόλεως. Ειδικότερα, οι στάσεις των λεωφορείων μετακινήθηκαν πιο μπροστά και βάφτηκε κόκκινη μια λωρίδα -ίσως και λίγο παραπάνω- από το οδόστρωμα, συγκεκριμένα το χώρο που καταλάμβαναν συνήθως οι οδηγοί ταξί, που έχουν μετακινηθεί προς την Όθωνος. Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δεν επηρεάστηκε ιδιαιτέρως από τις αλλαγές, σε αντίθεση με την Πανεπιστημίου, όπου το κυκλοφοριακό κομφούζιο μοιάζει αναπόφευκτο μετά το «στένεμα» της λεωφόρου για να ανοίξει ο χώρος για ποδήλατα και πεζούς.

Το κόκκινο χρώμα και οι ζαρντινιέρες

Μεγάλη είναι η κουβέντα που έγινε για το χρώμα που βάφτηκε το οδόστρωμα, αλλά και τα φυτά που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στο μέλλον (το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο). Η αλήθεια είναι ότι από μακριά μοιάζει με ταρτάν στίβου, αλλά από κοντά αποκαλύπτεται μια αντιαισθητική εικόνα: Το φθαρμένο οδόστρωμα βάφτηκε κόκκινο (ή κάποια πορφυρίζουσα απόχρωση του). Πολύ απλά, δεν είναι ωραίο, καθώς μολονότι απολύτως καινούργιο, μοιάζει να είναι παμπάλαιο– οξύμωρο αν μη τι άλλο, αλλά αυτό ακριβώς μοιάζει να είναι (και είναι). Ένα πρόχειρο φτιασίδι, μια μπογιά πάνω σε ένα ταλαιπωρημένο και σκασμένο οδόστρωμα.
Την ίδια ώρα, ο περιβάλλοντας χώρος έχει γεμίσει με στρογγυλές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ζαρντινιέρες, που είτε ήδη φιλοξενούν είτε αναμένεται να φιλοξενήσουν μικρότερα και μεγαλύτερα φυτά. Ως ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, αν μην τι άλλο. Ποιος δεν θέλει λίγο παραπάνω πράσινο στη ζωή του και δη στο κέντρο της πόλης; Ωστόσο, προς ώρας -κι ως εικόνα κι ως κατάσταση- μοιάζει με αποκομμένη νησίδα που θέλει να γίνει πράσινη- μια νησίδα που άλλο επιδίωκε να είναι και άλλο εν τέλει κατέληξε. Στο χώρο υπάρχουν, επίσης, και μεταλλικά παγκάκια, τα οποία όμως δεν προσφέρονται -ως έχουν τώρα- για να ξαποστάσει κάποιος το μεσημέρι, την ώρα που ο υδράργυρος δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου. Το να κάτσει κάποιος εκεί, χωρίς την απαραίτητη σκιά, δεν είναι ευχάριστο…
Το έργο, βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα τελούμε εν αναμονή για να τον κρίνουμε ως σύνολο.


Κάντο όπως η χούντα! Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων- Ιδιώνυμο η συμμετοχή σε συλλαλητήριο, χαφιέδες παντού και άλλες διατάξεις…

Share on FacebookShare on TwitterSend emaiPrint


Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Το χουντικής κοπής νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται στον νόμο του 1971 είχε “παγώσει” λόγω κορονοϊού αλλά τώρα αναμένεται να προωθηθεί κανονικά παρά τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Υπό τον φόβο κοινωνικών αντιδράσεων το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί σκληρά μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος,ενώ φέρνει ξανά τον “χωροφύλακα” μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συνελεύσεις!
Το “νομοσχέδιο”, ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή, καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, όταν αυτή είναι αυθόρμητη, και ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:
“Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)
Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)
Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί,“η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στην διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)
Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:
“Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)
“Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
“Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)
Με πληροφορίες από το alfavita.gr

Η εξήγηση για μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις



Perierga.gr - Η εξήγηση για μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις


«Η σύζυγός μου και η πεθερά μου» είναι μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις στον κόσμο.
Μπορεί να βλέπετε είτε μια νεαρή γυναίκα με γυρισμένο πρόσωπο ή το προφίλ μιας ηλικιωμένης γυναίκας να κοιτάζει τα αριστερά. Ωστόσο, μόνο μια από τις δυο εικόνες μπορείτε να δείτε κάθε φορά. Το πηγούνι της νεαρής γυναίκας είναι η μύτη της ηλικιωμένης γυναίκας. Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί βλέπετε πρώτα τη νεαρή ή την ηλικιωμένη γυναίκα αντίστοιχα, μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από δύο καθηγητές ψυχολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει σχέση με την ηλικία σας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα νεότερο άτομο θα δει πρώτα τη νεότερη γυναίκα, ενώ οι ηλικιωμένοι θα δουν πρώτα τη μεγαλύτερη γυναίκα. Η μελέτη περιελάμβανε 393 συμμετέχοντες (242 άνδρες, 141 γυναίκες) από 18 έως 68 ετών. Τους έδειξαν την εικόνα για μισό δευτερόλεπτο και στη συνέχεια τους ρώτησαν για το φύλο και την ηλικία του ατόμου που είδαν. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είδαν πρώτα τη νεότερη γυναίκα και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν μικροί στην ηλικία. Όταν οι ερευνητές χώρισαν το των 10% των πιο ηλικιωμένων συμμετεχόντων και  10% των νεότερων, διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι είδαν την ηλικιωμένη γυναίκα πρώτα και οι μικρότεροι τη νεαρή. έθεσε τη νεαρή γυναίκα. Το σημείο της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν «οι προκαταλήψεις της ηλικίας επηρεάζουν την αρχική ερμηνεία μιας εικόνας σε υποσυνείδητο επίπεδο.»



Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Εκτινάσσονται οι αξίες στο κέντρο λόγω του Μεγάλου Περιπάτου, 50 ευρώ έχει πλέον ο φραπές

Έναν άλλο αέρα αποπνέει πλέον το κέντρο της Αθήνας, καθώς οι εργασίες για τον Μεγάλο Περίπατο προχωράνε και παίρνουν σιγά σιγά την επιθυμητή μορφή.
Ήδη, η τοποθέτηση των σπάνιας αξίας ζαρντινιέρων στην Πανεπιστημίου έδωσε μια αύρα μεγαλούπολης στην πρωτεύουσα, ενώ η εκκίνηση των εργασιών και στην πλατεία Συντάγματος έχει ήδη εκτινάξει την αξία του ιστορικού κέντρου, συμπαρασύροντας φυσικά και τις τιμές σε ενοίκια και αγαθά.
Έτσι, όπως μαρτυρούσαν άνθρωποι που κυκλοφορούν ή ζουν στο κέντρο της πόλης, ένας απλός φραπές κοστίζει πλέον τουλάχιστον 50 ευρώ, μια τυρόπιτα έχει εκτιναχθεί στα 100 ευρώ, ενώ τα καλαμπόκια από τους πωλητές του δρόμου κοστολογείται στα 250 ευρώ.
«Τόση ομορφιά είναι ανεκτίμητη», ήταν το μοναδικό σχόλιο του δημάρχου, κυρίου Μπακογιάννη, ο οποίος την ώρα που μας μιλούσε πλήρωνε 345 ευρώ στο ταξί που τον μετέφερε από την Ομόνοια στην πλατεία Κοτζιά.
ΑΠΌ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ




Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Εκπαιδευτικοί κατά του κλεισίματος σχολείου στις φυλακές Κορυδαλλού

Με ψήφισμά του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία του Παραρτήματος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Όπως σημειώνει η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», η ενέργεια αυτή αναδεικνύει με πολύ σαφή τρόπο τις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των κρατουμένων.  
Η Πρωτοβουλία τονίζει επίσης και προειδοποιεί πως η επιμονή των ιθυνόντων να πλήξουν την εκπαίδευση στις φυλακές, είτε αρνούμενοι εκπαιδευτικές άδειες, είτε αρνούμενοι να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές δομές, είτε καταργώντας τις ήδη υπάρχουσες «δείχνει μια άνευ προηγουμένου επιθετική στάση -τόσο επιθετική που καταντάει νοσηρή-  απέναντι στα δικαιώματα των κρατουμένων, και όχι μόνον. Αυτή η νοσηρή αντίληψη για τις φυλακές, τους κρατούμενους και τον σωφρονισμό μόνο σε καταστροφή ανθρώπινων ζωών μπορεί να οδηγήσει».
Καταλήγοντας, η Πρωτοβουλία σημειώνει πως η εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επανένταξη των κρατουμένων «και καλό θα ήταν οι ιθύνοντες να σταματήσουν να φαντασιώνουν αλυσίδες, σιδερένιες μπάλες και τροχούς εν έτει 2020. Αντ' αυτού, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκπληρώνοντας τις θεσμικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους κρατούμενους σύμφωνα με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο».       


Το ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού:


Υπέρ της συνέχισης λειτουργίας τού εκτός έδρας τμήματος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 πληροφορηθήκαμε από τη νέα Διευθύντρια του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, κα Γέρου Κωνσταντίνα, ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών είναι να κλείσει το Σχολείο στο Νοσοκομείο Κρατουμένων (εκτός έδρας τμήμα του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού) και να μεταχθούν όλοι οι εκπαιδευόμενοί του από το Νοσοκομείο σε άλλα Καταστήματα Κράτησης. 
Το Σχολείο αυτό είναι μεν μικρότερο, συγκριτικά με άλλες σχολικές δομές, ωστόσο παράγει σημαντικότατο έργο. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 προάγονται έντεκα (11) εκπαιδευόμενοι από τον Α΄ στον Β΄ Κύκλο Σπουδών, δύο (2) εκπαιδευόμενοι παίρνουν απολυτήριο, ενώ υπάρχει ήδη ενεργό ενδιαφέρον και από άλλους κρατούμενους για εγγραφή και φοίτηση στο Σχολείο κατά το προσεχές σχολικό έτος.
Λίγα λόγια για το εκτός έδρας τμήμα του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού
Το εκτός έδρας τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, μετά από επίμονες προσπάθειες του τότε Διευθυντή Γιώργου Ζουγανέλη, του τότε Συλλόγου των εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού, αλλά και χάρη στην αμέριστη βοήθεια της τότε Διευθύντριας του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, κας Στέφη Μαρίας. Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν εξαρχής και τέθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες (υλικά αλλά και ηθικά) φορείς όπως ο Δήμος Κορυδαλλού, η Β΄ ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Δασκάλων Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, τα σχολεία της περιοχής, το ΚΕΘΕΑ, αλλά και πλήθος ατόμων που το πληροφορήθηκε.
Τις έξι (6) αυτές σχολικές χρονιές έως και τη φετινή, το Σχολείο έχει υποδεχθεί συνολικά περί τους εκατό (100) εκπαιδευόμενους-κρατούμενους και έχουν πάρει απολυτήριο τίτλο (ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου) περίπου δεκαπέντε (15). Παράλληλα, έλαβαν χώρα μαθήματα ελληνομάθειας, τόσο από εκπαιδευτές του Σχολείου όσο και από εθελοντές, προκειμένου να προετοιμαστούν άλλοι κρατούμενοι για εξετάσεις που διεξάγει ανά διαστήματα Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν τίτλο δημοτικού σχολείου και να ενταχθούν ακολούθως στο ΣΔΕ. Επίσης, εκπαιδευτές του Σχολείου και εθελοντές ανέλαβαν την προετοιμασία των κατ' ιδίαν διδαχθέντων κρατουμένων, προκειμένου να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις σε λυκειακές τάξεις, να λάβουν απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενών μας είναι οροθετικοί κι αυτό γιατί, όσοι κρατούμενοι έχουν κάποιο περιστασιακό νόσημα, έρχονται στο Νοσοκομείο, περιθάλπονται για ένα χρονικό διάστημα και ακολούθως επιστρέφουν στο Κατάστημα Κράτησης. Συνεπώς, είτε δεν επιδιώκουν οι ίδιοι να ενταχθούν στο δυναμικό του Σχολείου, είτε κάτι τέτοιο δεν τους επιτρέπεται. Η χρονιότητα όμως της οροθετικότητας επέτρεψε τα τελευταία χρόνια να ενταχθούν κάποιοι εξ αυτών σε αυτό το σταθερό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Διευκρινίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματική ανάγκη να βρίσκονται κοντά στην Αθήνα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου παρακολουθούνται από λοιμωξιολόγους, κάνουν εξετάσεις και δέχονται τη θεραπεία τους. Εξίσου απαραίτητη όμως είναι γι' αυτούς η επαφή τους τόσο με τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όσο και με το Σχολείο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός σταθερού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, με ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.
Στην διαδρομή μας αυτή, ως εκπαιδευτές, όλα αυτά τα χρόνια, συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, ακόμη και από τους ίδιους τους κρατούμενους. Έχοντας και οι ίδιοι αποδεχθεί τη θέση τους ως «αόρατοι», ανάξιοι εκπαίδευσης, απόβλητοι και παρείσακτοι, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και μάλιστα σε ένα Νοσοκομείο φυλακής. Ο αγώνας για να αλλάξουν αυτές οι αντιλήψεις, οι οποίες – σημειωτέον – είχαν γεννηθεί και εξαιτίας της απουσίας εκπαιδευτικών ευκαιριών, είναι διαρκής και κοινωνικός. 
Ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτές, ζήσαμε τη συνεχή, ανιδιοτελή και συγκινητική ύπαρξη ενδιαφέροντος και κοινωνικής ευαισθησίας για τη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο. Δεκάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ομιλίες επιστημονικού περιεχομένου, συζητήσεις με καλεσμένους από διάφορους χώρους του πνεύματος, προβολές, εκθέσεις έλαβαν χώρα τα χρόνια αυτά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευγενίδειο Ίδρυμα καθώς και πλήθος επιστημόνων και καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν από μόνοι τους ή ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως στο κάλεσμά μας να συνδράμουν με την παρουσία τους στην εκπαίδευση των μαθητών μας.
Πέραν των μαθημάτων-γραμματισμών και των σχεδίων δράσης, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί στον χώρο του Σχολείου εργαστήρια μουσικής, παραδοσιακών χορών, θεάτρου, ζωγραφικής, γκράφιτι, καλλιτεχνικών και άθλησης. Και πάλι, σημειώνοντας μόνο κάποια εξ αυτών να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο σχεδίου δράσης του ΣΔΕ το 2017-18 καλλιεργήθηκε στον προαύλιο χώρο κήπος με οπωροκηπευτικά και λουλούδια. Επίσης λειτούργησε λέσχη ανάγνωσης αλλά και λέσχη συζήτησης, σχεδόν επί τριετία, το πλούσιο λογοτεχνικό έργο της οποίας θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Ακόμα, τη φετινή χρονιά λειτούργησε, επιπλέον του προγράμματος του Σχολείου, εργαστήριο μουσικής, το οποίο εξοπλίστηκε πλήρως, χάρη σε δωρεές, με μουσικά όργανα. Ο δράσεις αυτές διακόπηκαν «βίαια», λόγω της αναστολής λειτουργίας του Σχολείου με τα μέτρα που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό, κάτι βέβαια που είναι κατανοητό. Εξάλλου, είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε να προασπίσουμε την υγεία των εκπαιδευομένων μας. Θα ήταν ωστόσο μεγάλη ματαίωση γι' αυτούς, αν οι δράσεις αυτές χαθούν οριστικά, παράλληλα με την απώλεια του οικείου εκπαιδευτικού τους περιβάλλοντος, λόγω της μεταγωγής τους σε άλλα Καταστήματα Κράτησης.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης την καλή συνεργασία, αλληλοβοήθεια και ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω επιμορφώσεων και όχι μόνο, με το ΚΕΘΕΑ καθώς αρκετοί από τους εκπαιδευομένους μας βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης. Σε ό,τι αφορά το Σχολείο ειδικά, έχει εκτιμηθεί θετικά ο ρόλος του στην τιτάνια αυτή μάχη τους με τις ουσίες. Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε τη συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας αλλά και των ψυχολόγων του Νοσοκομείου, χωρίς τη βοήθεια των οποίων πιθανόν να μην είχαμε καταφέρει να στήσουμε και να λειτουργήσουμε το Σχολείο.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα είναι όλα ρόδινα. Θλιβόμαστε πολύ όταν αντικρίζουμε πρώην εκπαιδευομένους μας να εισάγονται και πάλι στο Κατάστημα Κράτησης και συχνά νιώθουμε αδύναμοι, όταν βρισκόμαστε εμπρός στα προσωπικά τους αδιέξοδα και δράματα. Αυτός όμως είναι ο ρόλος μας, αυτό έχουμε επιλέξει συνειδητά και αυτό συνεχίζουμε να επιτελούμε με επιμονή και προσήλωση στον στόχο, όσο καλύτερα μπορούμε.
Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα: οι εκπαιδευόμενοί μας, άνθρωποι που βρήκαν επιτέλους πρόσβαση στην εκπαίδευση για πρώτη φορά μετά από χρόνια εγκλεισμού, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν το σχολείο τους, το οικείο εκπαιδευτικό τους πλαίσιο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μεταγόμενοι σε άλλα Καταστήματα Κράτησης. Η δε μεταγωγή τους θα έχει ως άμεση συνέπεια την αποδυνάμωση του Σχολείου από τον πληθυσμό του και το οριστικό κλείσιμό του.
Τι εννοούμε «για δεύτερη φορά» και τι ακριβώς συνεπάγεται η μεταγωγή τους στην πράξη; Στο διάστημα της πανδημίας, προκειμένου να διατεθεί ο χώρος του Νοσοκομείου ως χώρος καραντίνας ώστε να εξυπηρετήσει πιθανά κρούσματα, οι εκπαιδευόμενοί μας, στο σύνολό τους σχεδόν, μετήχθησαν στις φυλακές όπου ανήκουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, εκτός όλων των άλλων αυστηρών περιορισμών που αντιμετώπιζαν ως κρατούμενοι εξαιτίας των έκτακτων μέτρων (αναστολή επισκεπτηρίων, θεραπευτικών προγραμμάτων, αναστολή αλληλογραφίας και δεμάτων κλπ.), δεν μπορούσαν να έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, όπως συνέβη με τους μαθητές άλλων σχολείων ενώ επιπλέον κάποιοι εξ αυτών τέθηκαν σε 14ήμερη πλήρη απομόνωση ως καραντίνα και έλαβαν με καθυστέρηση ακόμα και τα απαραίτητα για τη θεραπεία φάρμακά τους. Αντίστοιχα προβλήματα και επιβάρυνση της υγείας τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν, μεταγόμενοι για δεύτερη φορά μακριά από την Αθήνα, μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες. Να σημειωθεί ότι στα Καταστήματα που ανήκουν κάποιοι εξ αυτών, δεν υπάρχει θεραπευτικό πρόγραμμα ή σχολείο ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές που με τόσο κόπο και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση κατάφεραν να ξεκινήσουν.
Αντιμέτωποι με το κλείσιμο του εκτός έδρας τμήματος
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το μεγάλο αυτό έργο, το δικό μας αλλά και των περασμένων Συλλόγων, να χαθεί στη λήθη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εκπαιδευτική πράξη απαιτεί συνέχεια κι εμπιστοσύνη που χτίζεται σταδιακά. Οι εκπαιδευόμενοί μας πρέπει να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο απ' όπου ξεκίνησαν.
Γνωρίζουμε ότι, αν μεταχθούν οι μαθητές του Α΄ Κύκλου, στην ουσία δεν θα υπάρχει Σχολείο από τον Σεπτέμβριο.
Γνωρίζουμε ότι όσο δύσκολα ανοίγει ένα σχολείο, τόσο εύκολα κλείνει.
Γνωρίζουμε ότι αν κλείσει το σχολείο, θα είναι υπερβολικά δύσκολο να ανοίξει και πάλι κάποια επόμενη χρονιά.
Γνωρίζουμε ότι η μόνιμη διαμονή στο Νοσοκομείο μιας «κατηγορίας» κρατουμένων ίσως δημιουργεί συνθήκες γκετοποίησης. Η φοίτηση όμως στο Σχολείο είναι 2ετής και όχι μόνιμη. Σημαντικό βεβαίως για εκείνους αλλά και για εμάς, θα ήταν να συνεχίζουμε τη στήριξή μας και στους εκπαιδευόμενους που ολοκλήρωσαν το ΣΔΕ και επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο, ως κατ' ιδίαν διδασκόμενοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρούμε ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και όχι βεβιασμένες κινήσεις, οι οποίες αγνοούν τις ιδιαίτερες ανάγκες, τα δικαιώματα αλλά και τα επιτεύγματα των κρατούμενων (δυνάμει) μαθητών μας.
Εν κατακλείδι
Ζητάμε να μην ληφθεί καμία τέτοια απόφαση για κλείσιμο του εκτός έδρας τμήματος του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού.
Ζητάμε όλοι οι μαθητές μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στο Σχολείο μας, στο Σχολείο τους!
Από το efsyn.gr

Σοκάρουν Τα Στοιχεία Μετά Το Lockdown: 3,2 Εκατ. Έλληνες Στο Κατώφλι Της Φτώχειας

Τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης δίνουν οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά ή που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και επιχειρούν να τα βγάλουν πέρα με το βοήθημα των 534 ευρώ. Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι και τα επίσημα στοιχεία, καθώς από αυτά προκύπτει ότι σε αναστολή βρέθηκαν τον Μάϊο 600.000 εργαζόμενοι, ενώ, πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, 3.200.000 πολίτες βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας.
Η τραγική ιστορία της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στην Ρόδο, καθώς η μητέρα της βρέθηκε χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, φέρνει στο προσκήνιο και άλλες ιστορίες ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης.
Ο Νίκος Κεραμίδης είναι σε αναστολή από το Μάρτιο και αναγκάζεται να ζήσει την οικογένεια του με 534 ευρώ το μήνα. Και η Αγάπη Καρούση έχει να πάει στη δουλειά της 3 μήνες, ενώ τα μηνιαία έξοδα τρέχουν. Ο Θανάσης Σαμπράκος υπάλληλος ξενοδοχείου φοβάται ότι το εισόδημά του θα μειωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το Μάιο, ήταν σε αναστολή 600.000 εργαζόμενοι, στους οποίους καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.
Την ίδια ώρα, έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης το 2019, πριν χτυπήσει τα εισοδήματα η κρίση από το κορωνοϊό, αποκαλύπτει ότι το 30% του πληθυσμού, δηλαδή 3.200.000 πολίτες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Αυτό σημαίνει πως 1 άτομο αναγκάζεται να ζήσει με 410 ευρώ το μήνα και μια τετραμελής οικογένεια με 860€.
Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μετά την Βουλγαρία και Ρουμανία.
Πηγή : megatv.com

Oμοφοβικοί ζήτησαν να κατέβει η LGBTQI σημαία σε χωριό στη Μάλαγα και οι κάτοικοι απάντησαν με άλλες 400 σημαίες

Στην πόλη Villanueva de Algaidas o δήμαρχος, Juan Cívico, είχε τοποθετήσει τη σημαία LGTBIQ + Pride στο Δημαρχείο του με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Υπερηφάνειας.
Ωστόσο, δήλωσε ότι «αναγκάστηκε» να την αποσύρει λόγω των καταγγελιών που είχαν εκδώσει τρεις κάτοικοι της πόλης. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι βρήκαν αυτή τη χειρονομία ομοφοβική και απογοητευτική.
Έτσι αποφάσισαν να διανείμουν σημαίες LGBTIQ + σε όλη την πόλη, έτσι ώστε όλοι/ες να μπορούσαν να τις κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους. Τώρα το Villanueva de Algaidas είναι πιθανώς η πόλη με τις περισσότερες σημαίες LTBIQ + να κρέμονται από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

ΗΠΑ: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε πάρκο στο Κεντάκι


Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου,  στο Τζέφερσον Σκουέρ Παρκ της Λούιβιλ στο Κεντάκι, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Το πάρκο αυτό αποτέλεσε κέντρο των διαδηλώσεων που έγιναν για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, μιας μαύρης Αμερικανίδας, από τα πυρά αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών που εισέβαλαν στο σπίτι της στη Λούιβιλ πριν από τρεις μήνες.

Ο δήμαρχος της Λούιβιλ Γκρεγκ Φίσερ εξέφρασε τη λύπη του για τη βία που ξέσπασε στο πάρκο αυτό όπου είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Πλωτές πολιτείες: Καπρίτσιο για πλουσίους ή το μέλλον των κοινωνιών;


Από το tvxs:

Τον περασμένο μήνα, τα θεμέλια αυτού που θα γίνει σύντομα μια πλωτή κατοικία έπεσαν στη θάλασσα στην ακτή του Παναμά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στον ανοιχτό ωκεανό στην μετά τον κορονοϊό εποχή.
Σύμφωνα με τον Chad Elwartowski, μηχανικό από το Μίσιγκαν, «ο κορονοϊός είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι ένα πλωτό σπίτι θα είναι πολύ χρήσιμο στο μέλλον». Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθειά του να οικοδομήσει μια πλωτή πόλη ως μέρος ενός κινήματος που περιγράφεται ως μια φιλελεύθερη ομάδα αφιερωμένη στην κατασκευή ανεξάρτητων πλωτών πόλεων στην ανοικτή θάλασσα.
Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της Guardian, η πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε περιθωριοποιημένες ομάδες σε όλο τον κόσμο, όπως το Ινστιτούτο Seasteading, να συνεχίσουν την επιδίωξη των ονείρων τους, εν προκειμένω να οικοδομήσουν αυτόνομες νέες κοινωνίες πάνω στο νερό. Οι καραντίνες που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις και η αυξημένη ψηφιακή επιτήρηση τους έχουν κάνει ακόμη πιο σκεπτικούς απέναντι στον έλεγχο του κράτους και η αναστολή της καθημερινότητας έχει ενισχύσει τις φωνές για επαναπροσδιορισμό της κοινωνίας. Ο Elwartowski, όπως και άλλοι στο κίνημά του, πιστεύει ότι είτε από φόβο για τον Covid19 είτε από αντίδραση, η λύση θα μπορούσε να είναι μια μετακίνηση σε μια πλωτή πόλη.
Το Seasteding αντιπροσωπεύει απολύτως την προσέγγιση της Σίλικον Βάλεϊ στη διακυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας μια κοινωνία ως τεχνολογία. Βασίζεται στην ιδέα ότι η νομοθεσία καταπνίγει την καινοτομία, επομένως μια διαδρομή προς έναν καλύτερο κόσμο μπορεί να βρεθεί μόνο από μια νέα γενιά νεοσύστατων επιχειρήσεων που αναγκάζονται να ανταγωνίζονται για τους πολίτες σε μια ελεύθερη αγορά ιδεολογιών.
Το 2017, το ινστιτούτο Seasteading υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας για την κατασκευή του πρώτου seastead στα χωρικά της ύδατα. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από ολλανδούς αρχιτέκτονες και διαθέτει τη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη στον κόσμο. Κατά τα επόμενα 40 χρόνια, αναμένεται να χτιστούν 230 δις τετραγωνικά μέτρα νέων κατασκευών, που ισοδυναμούν με την προσθήκη μιας νέας πόλης κάθε μήνα. Ο Collins Chen, ιδρυτής της εταιρείας Blue Frontiers, που συμμετέχει επίσης στο κίνημα Seasteading, πιστεύει ότι οι πλωτές πόλεις θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στις παγκόσμιες ανάγκες στέγασης.
Ωστόσο, όταν η ιδέα προτάθηκε στην Γαλλική Πολυνησία, δεν υπήρχε τέλεια ευθυγράμμιση των συμφερόντων. Η κυβέρνηση έψαχνε κάτι για να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ η πρόταση του ινστιτούτου Seasteading αφορούσε περισσότερο την αυτονομία και την αυτόνομη ζωή. «Είναι δύσκολο να ζητήσετε υποστήριξη από μια κυβέρνηση όταν το αφήγημα είναι ότι θέλετε να απαλλαγείτε από τους πολιτικούς», λέει ο Chen. Αυτό είναι ένα από τα εμπόδια που βρήκαν όταν πρότειναν τα σχέδιά τους.
Υπό το πρίσμα της πανδημίας, όμως, η Seasteading εστιάζει πλέον τα σπίτια να αποτελούν κάτι σαν ένα σωσίβιο σκάφος, ένα ασφαλές μέρος για τους ενοίκους, να είναι εντελώς ενεργειακά ανεξάρτητα με ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, με υποδομές αφαλάτωσης νερού επί του σκάφους, συλλογή αποβλήτων με drone και αεροπορικά συστήματα για να καλλιέργεια τροφίμων. Ο απώτερος στόχος είναι να δούμε τέτοιες πλωτές κοινότητες να σηκώνουν τις δικές τους σημαίες στον ανοιχτό ωκεανό, και εάν αποτύχουν, οι άνθρωποι μπορούν απλά να τις αποσυναρμολογήσουν και να φύγουν.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Σε ειδικές σκηνές στην πλατεία Ομονοίας θα μπορούν να διανυκτερεύουν όσοι οδηγοί παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση αφού νυχτώσει

Σε μια κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών θα προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων, προσφέροντας μια εναλλακτική σε όσους περνούν πολλές ώρες της ημέρας οδηγώντας προς και από την εργασία τους.

Όπως ανακοινώθηκε, στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Ομονοίας τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εγκατασταθούν ειδικά διαμορφωμένες σκηνές, χωρητικότητας είκοσι ατόμων, στις οποίες θα μπορούν να διανυκτερεύουν όσοι οδηγοί το επιθυμούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλά: αφενός οι οδηγοί θα βρίσκονται πιο κοντά στην εργασία τους οπότε θα γλυτώνουν χρόνο από τις μετακινήσεις και αφετέρου θα μειωθεί αισθητά η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, μιας και θα χρειάζεται να διανύουν μικρότερη απόσταση.
«Στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του και δίνουμε λύσεις. Οι σκηνές θα είναι αδιάβροχες ώστε όσοι κοιμούνται μέσα να μην βρέχονται από το συντριβάνι της πλατείας, ενώ φυσικά η ομορφιά της Ομόνοιας το βράδυ είναι κάτι το εξωπραγματικό, νιώθεις σαν να έχεις πάρει ένα μαγικό φίλτρο και να ταξιδεύεις μακριά από αυτόν τον κόσμο. Όσοι έχουν διανυκτερεύσει εκεί, ξέρουν και μπορούν να το επιβεβαιώσουν» δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Γαρύφαλλος, στέλεχος της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου.
Ωστόσο, ο κ. Γαρύφαλλος σημείωσε πως οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα πρέπει να βρίσκουν θέση πάρκινγκ στα πέριξ της πλατείας και δεν θα επιτρέπεται να αφήνουν απλώς το αυτοκίνητο σταματημένο στην κίνηση μέχρι το επόμενο πρωί.
Η ανακοίνωση έγινε γνωστή με ενθουσιασμό από τους δημότες της Αθήνας αλλά κυρίως από όσους διέρχονται καθημερινά από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας για να μεταβούν στη δουλειά τους, με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου να «παίρνει φωτιά» από πολίτες που ζητούσαν να κλείσουν θέση σε μία από τις σκηνές.
Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με έναν από αυτούς τους διερχόμενους οδηγούς, τον 34χρονο ιδιωτικό υπάλληλο Κίμωνα Θ., του οποίου ο μεγάλος περίπατος την Δευτέρα διήρκεσε συνολικά 3,5 ώρες. Ο 34χρονος που μένει στον Γέρακα και εργάζεται στον Κολωνό, μας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρωτοβουλία του Δ. Αθηναίων και στη συνέχεια μας ζήτησε συγγνώμη και έκλεισε το τηλέφωνο καθώς έπρεπε να βρει ανοιχτό μαγαζί για να αγοράσει υπόστρωμα, υπνόσακο και ένεση αδρεναλίνης.
Από το Κουλούρι

Νέα έρευνα: Πιθανώς πάνω από 30 οι εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας


Υπάρχει κάποιος εκεί έξω; Αυτό είναι ένα παλαιό ερώτημα στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, στο οποίο έρχεται να ρίξει φως μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο γαλαξίας μας πιθανώς διαθέτει περισσότερους από 30 ενεργούς νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς που μπορεί να αναζητούν επικοινωνία με άλλους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η εργασία αυτή όχι μόνο προσφέρει πληροφορίες για τις πιθανότητες νοήμονας ζωής πέρα από τη γη, αλλά θα μπορούσε να ρίξει φως στο μέλλον και τη θέση μας στον κόσμο.
Κατά καιρούς γίνονται εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών, που κυμαίνονται σε όλο το φάσμα, από τις πιο απαισιόδοξες («είμαστε μόνοι μας») μέχρι τις πιο αισιόδοξες («υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάνει επαφή μαζί τους»).

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Christopher Conselice, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», βασίζεται στην υπόθεση ότι η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες αναπτύσσεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη γη.
«Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας με βάση την υπόθεση ότι χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως συνέβη στη ηη. Η ιδέα είναι να εστιάσουμε στην εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Ονομάζουμε αυτό τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο», δήλωσε ο Christopher Conselice.
«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και συναρπαστικό, γιατί για πρώτη φορά έχουμε μια εκτίμηση για αυτόν τον αριθμό ενεργών, ευφυών, επικοινωνιακών πολιτισμών με τους οποίους θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επικοινωνήσουμε και να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει άλλη ζωή στο σύμπαν - μια ερώτηση που επί χιλιάδες χρόνια δεν έχει ακόμη απαντηθεί», επισήμανε στην Guardian.
Στη γη ο ανθρώπινος πολιτισμός με δυνατότητα επικοινωνίας με το σύμπαν χρειάστηκε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν στους πάρα πολλούς άλλους πλανήτες του γαλαξία μας χρειάζονται επίσης περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης νοήμονος ζωής και αν οι άλλοι τεχνολογικοί - επικοινωνιακοί πολιτισμοί διαρκούν τουλάχιστον όσο ο δικός μας, τότε σήμερα υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί.

Ο Tom Westby, πρώτος συντάκτης της έρευνας, σημειώνει: «Η κλασική μέθοδος υπολογισμού του αριθμού νοήμονων πολιτισμών βασίζεται σε εκτιμήσεις πάνω σε τιμές που σχετίζονται με τη ζωή, ως εκ τούτου οι απόψεις για τέτοια θέματα ποικίλλουν πολύ. Η νέα μας μελέτη απλοποιεί αυτές τις υποθέσεις χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα, δίνοντάς μας μια συμπαγή εκτίμηση του αριθμού των πολιτισμών στον γαλαξία μας».
«Τα δύο Κοπερνίκεια Αστροβιολογικά Όρια είναι πως η νοήμων ζωή σχηματίζεται σε κάτω από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ή μετά από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, παρόμοια με τη γη, όπου ένας πολιτισμός με δυνατότητα επικοινωνίας σχηματίστηκε μετά από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με το ισχυρό κριτήριο πως απαιτείται περιεχόμενο μετάλλου ίσο με αυτό του ήλιου υπολογίζουμε πως θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας» συμπλήρωσε.
Όμως η μέση απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους πολιτισμούς μπορεί να είναι γύρω στα 17.000 έτη φωτός, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευση και την επικοινωνία, τουλάχιστον με την τωρινή γήινη τεχνολογία. Η μόνη πιθανότητα να είμαστε σήμερα ο μοναδικός πολιτισμός στο γαλαξία μας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η διάρκεια επιβίωσης των άλλων τεχνολογικών πολιτισμών να είναι πολύ μικρή.
«Αν βρούμε ότι η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρξει για πολύ περισσότερο από λίγες εκατοντάδες χρόνια. Αν όμως βρούμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας, τότε αυτό είναι κακό σημάδι για τη δική μας ύπαρξη σε βάθος χρόνου. Αναζητώντας την εξωγήινη νοήμονα ζωή, ακόμη κι αν δεν βρούμε τίποτε, στην ουσία ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα τους», ανέφερε ο Βρετανός αστροφυσικός.
Από το tvxs.