Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Στην τρίτη βδομάδα μπαίνει η εξέγερση στις ΗΠΑ

Στην τρίτη βδομάδα μπαίνει η εξέγερση που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφήνει εκτεθειμένο τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις διαμαρτυρίες ενάντια στον ρατσισμό και στην αστυνομική βαρβαρότητα να είναι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές το Σαββατοκύριακου, ενώ η σορός του Τζορτζ Φλόιντ έφτασε στην πατρίδα του, το Χιούστον, για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα και να ταφεί την Τρίτη.
Οι δρόμοι σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις όλης της χώρας γέμισαν ξανά χθες και σε ορισμένες οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν, καθώς οι τοπικές αρχές άρχισαν να αποσύρουν την εθνική φρουρά και να χαλαρώνουν ή να αίρουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως συνέβη στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, κοντά στον Λευκό Οίκο, ο φράχτης του οποίου έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο μνημείο, μία μέρα αφού 10.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν.
Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1.600 άτομα έφτασαν έξω από τον Πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν και φώναζαν «Πετάξτε τον έξω». Την προηγούμενη πολίτες στο Χάρλεμ φώναζαν ότι «ο ρατσισμός είναι η αρχική αμαρτία της Αμερικής».
Την Κυριακή δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν σε πόλεις όπως η Αριζόνα, το Σικάγο, το Ώστιν, η Βοστώνη, το Πόρτλαντ, η Φιλαδέλφεια, το Μιλγουόκι, το Μαϊάμι αλλά και το Καουάι.
Στο Λος Άτζελες της Καλιφόρνια είδαμε και έφιππη πορεία των Κόμπτον καουμπόι, ενώ περίπου 20.000 άνθρωποι γέμισαν τη λεωφόρο του Χόλιγουντ.
Πλήθος διαδηλωτές επέστρεψαν και στους δρόμους της Μινεάπολης, όπου η πλειοψηφία του του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε την πρόθεσή της να διαλύσει το αστυνομικό σώμα και να το αντικαταστήσει με ένα εναλλακτικό μοντέλο. 
Οι εικόνες του τελευταίου διημέρου με τους πολίτες να συρρέουν μαζικά στις κινητοποιήσεις ήταν, λοιπόν, διαφορετικές από αυτές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, όταν η αστυνομία προσπαθούσε να τους διαλύσει με τη χρήση δακρυγόνων και γκλοπ.
Ωστόσο, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Όρεγκον προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στο Σιάτλ οδηγός έριξε αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος και στη συνέχεια βγήκε από το όχημα απειλώντας διαδηλωτές και πυροβολώντας έναν εξ αυτών.
Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου