Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου), οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθύμισαν ότι 5,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι επιβιώνουν ως πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των ατόμων για τα οποία ισχύει αυτό το νομικό καθεστώς παγκοσμίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Εκτός από την επιβίωση υπό τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν οι εκτοπισμένοι, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η UNRWA προειδοποίησε για διάφορους παράγοντες που καθιστούν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έναν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στον COVID-19.
Για παράδειγμα, στη Γάζα, όπου το 97% του νερού είναι μολυσμένο, τα νοσοκομεία έχουν μόνο 60 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας και 62 αναπνευστήρες.
Αυτή η υποδομή δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε υπερπληθυσμό και με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά φάρμακα.
Στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τα φυσικά μέτρα αποστάσεως είναι επίσης ανέφικτα, προειδοποίησε η UNRWA.
Στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τα φυσικά μέτρα αποστάσεως είναι επίσης ανέφικτα, προειδοποίησε η UNRWA.
Η προέλευση της διασποράς αυτού του αραβικού λαού ξεκίνησε το 1948 όταν με την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ απελάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τα σπίτια τους.
Οι απόγονοι αυτών των πρώτων εκτοπισμένων συνεχίζουν να αγωνίζονται σήμερα για το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους.
«Η οικογένειά μου και εγώ πιστεύουμε ότι η ζωή μας στο στρατόπεδο προσφύγων είναι προσωρινή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια μέρα θα επιστρέψουμε στο χωριό μας», δήλωσε ο 51χρονος Subi al Mughrabi και υπενθύμισε ότι η οικογένειά του έχει ζήσει για περισσότερα από 70 χρόνια σε καταυλισμούς προσφύγων.
Πριν από το 1948, ζούσαν στο χωριό Brier, το οποίο είναι σήμερα γνωστό ως Ashkelon. Μια από τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες κατά του κινήματος της Χαμάς.
Εκτός από την περιγραφή της κατάστασης του παλαιστινιακού λαού, τα Ηνωμένα Έθνη υπενθύμισαν ότι υπάρχουν 26 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια είναι Σύροι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους ως αποτέλεσμα του πολέμου.
Περίπου το 91% από αυτούς βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.
Από το zougla.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου