Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Οι Antifa και η επιστροφή του «Κόκκινου Τρόμου» στις ΗΠΑ;

 Μαριάνθη Πελεβάνη:,

ΑΠΌ ΤΟ TVXS:



Ακόμη και για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στις Δυτικές Πολιτείες–ίσως τις χειρότερες στην ιστορία των ΗΠΑ – επιχείρησαν οι ακροδεξιοί να κατηγορήσουν και να ενοχοποιήσουν το κίνημα των Antifa. Μετέτρεψαν αδίστακτα την τραγωδία των πυρκαγιών σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, διαδίδοντας φήμες πως οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από εμπρησμούς «μελών της Antifa». Ειδικά στην Πολιτεία του Όρεγκον, στη μεγαλύτερη πόλη της οποίας, το Πόρτλαντ, όπου διόλου τυχαία χιλιάδες αντιφασίστες και συμμετέχοντες του κινήματος Black Lives Matter διαδηλώνουν εδώ και μήνες, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος διέδιδαν «πληροφορίες» μέσω του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon, για συλλήψεις «Αντίφα εμπρηστών».

Κι ενώ οι τοπικές αρχές διέψευδαν κάθε τέτοια φημολογία, οι διασκορπισμένες αναφορές ότι οι Antifa ΄βάζουν τις φωτιές γρήγορα εξαπλώθηκαν μέσω διαδικτύου και κυριαρχούσαν στις σελίδες αρκετών ακροδεξιών ιστοσελίδων. «Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση αφαιρούν πολύτιμους πόρους από τις τοπικές υπηρεσίες πυρκαγιάς και αστυνομίας που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να θέσουν υπό έλεγχο αυτές τις πυρκαγιές», αναγκάστηκε να δηλώσει ο Loren Cannon, ειδικός πράκτορας του FBI.

Όμως, δεν πρόκειται για μια ακραία ρητορική και «επιχείρηση» κάποιων ακροδεξιών ομάδων, καθώς οι αντιφασίστες και το κίνημά τους βρίσκονται στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου και η δαιμονοποίησή τους στις επιδιώξεις ενός πανίσχυρου κατεστημένου.

Ο Ντ. Τραμπ ήταν αυτός που ενώ οι ΗΠΑ συνταράσσονταν από τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, όρισε ως τρομοκρατική οργάνωση όλο το Antifa κίνημα στην Αμερική, έκανε λόγο για fake news και για «ανθρώπους, πολύ κακούς, οι οποίοι με μία αρρωστημένη ατζέντα έχουν την πρόθεση να βλάψουν», επινοώντας έτσι έναν χρήσιμο, για πολλούς λόγους, εσωτερικό εχθρό. Αλλά καθόλου άγνωστο, αφού, όπως κοινά διαπιστώνουν πολλοί αναλυτές και ιστορικοί, θυμίζει το «Red Scare» κι αυτό τους κάνει να αναρωτιούνται αν ο «κόκκινος τρόμος» χτυπά ξανά την πόρτα της Αμερικής.

Το ακροδεξιό κύμα

Καθ 'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017, μια αναζωπυρωμένη ακροδεξιά πυροδότησε ως αντίδραση ένα αναζωογονημένο αντιφασιστικό κίνημα . Στις 12 Αυγούστου 2017, χιλιάδες ακροδεξιοί, μεταξύ των οποίων ήταν η οργάνωση altright (υποστηρικτές του Τραμπ), νεοναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν,  διαδήλωσαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια για να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας. Ενάντια στη συγκέντρωση διαδήλωναν αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αντιδιαδηλωτές και συγκρούστηκαν με αντιφασιστές. Ο δηλωμένος ακροδεξιός 2οχρονος James Alex Fields Jr έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος, σκοτώνοντας την 32χρονη Heather Heyer και τραυματίζοντας δεκάδες.

Η ακροδεξιά είχε δεχθεί τονωτική ένεση και κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογικών περιόδων του Νοεμβρίου 2018, όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό τις ΗΠΑ απειλούν με «εισβολή» στα νότια σύνορα με το Μεξικό. Οι διαδηλωτές κατά των μεταναστών πλημμύρισαν τα σύνορα, ενώ την ίδια περίοδο έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο Robert Bowers εισήλθε σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ και άνοιξε πυρ φωνάζοντας «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν», αφού όπως αποκαλύφθηκε πίστευε πως οι Εβραίοι είναι εισβολείς και θέλουν να αφανίσουν τον αμερικανικό λαό.

Και όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Aljazeera, όσο η ρητορική ενάντια στους αντιφασιστές γίνεται ολοένα και πιο φλογερή, η έρευνα δείχνει σταθερά ότι η ακροδεξιά βία παραμένει η κυρίαρχη «τρομοκρατική» απειλή στη χώρα. Τον Ιούνιο, το think-tank, Center for Strategic and International Studies, δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι «οι ακροδεξιοί τρομοκράτες διέπραξαν την πλειοψηφία - 57 τοις εκατό - όλων των επιθέσεων και των συνωμοσιών» μεταξύ 1994 και 2020. Διαπίστωσε επίσης ότι «μεταξύ του 1994 και του 2019 στις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, η πλειονότητα προήλθε από ακροδεξιούς».

Ποιοι είναι και τι κάνουν οι Antifa

Δεν πρόκειται ούτε για οργάνωση ούτε για ομάδα, οι Antifa είναι ταυτόχρονα μια ιδεολογία και ένα αποκεντρωμένο κίνημα που περιλαμβάνει ανθρώπους από όλη την αριστερά - αντικαπιταλιστές, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, αναρχικοί που παλεύουν ενάντια σε κάθε φασιστική έκφραση, επομένως και στην άνοδο της ακροδεξιάς. Οι αντιφασιστές συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα ακτιβισμού αλλά μόνο η άμεση αντιπαράθεση με τους ακροδεξιούς τραβάει την περισσότερη προσοχή των ΜΜΕ. «Αυτό που παραβλέπεται είναι ό, τι δεν βλέπουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Mark Bray, ιστορικός και συγγραφέας του «Antifa: The Anti-Fascist Handbook. «Αυτό που βλέπουν και αυτό που δείχνουν τα πρωτοσέλιδα και γίνεται θέαμα των μέσων ενημέρωσης είναι η αντιπαράθεση, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτό που κάνουν οι αντιφασίστες».

Ο Bray εξήγησε ότι η έρευνα, η οικοδόμηση συνασπισμού και άλλες μη βίαιες τακτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του αντιφασιστικού κινήματος να εμποδίσει την ακροδεξιά να οικοδομήσει ένα «συνεκτικό πολιτικό κίνημα». «Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η πιο αποτελεσματική τακτική κατά των φασιστών τα τελευταία χρόνια ήταν το doxing», πρόσθεσε ο Bray, αναφερόμενος στην πρακτική της δημοσιοποίησης των προσωπικών πληροφοριών των μελών της ακροδεξιάς στο διαδίκτυο ή αλλού. Τα τελευταία χρόνια, το doxing έχει χρησιμοποιηθεί, ιδιαίτερα, κατά των ακροδεξιών που λειτουργούν με ψευδώνυμα ή πίσω από ένα μανδύα ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

 

Με την απειλή μιας κλιμακωτής καταστολής, οι δεξιοί πολιτικοί και πολλοί φιλελεύθεροι κατηγόρησαν τους Antifa για καταστροφή περιουσιών, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του Black Lives Matter. Για παράδειγμα, επί χρόνια, οι ακροδεξιοί θεωρητικοί συνωμοσιών ισχυρίζονται ότι ο Ούγγρο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, επιζών του Ολοκαυτώματος, χρηματοδοτεί το αντιφασιστικό κίνημα, το Black Lives Matter και άλλα.

Η ιστορία του Red Scare (κόκκινου τρόμου)

Ο λεγόμενος κόκκινος τρόμος στις ΗΠΑ έχει βέβαια ιστορία. Επισήμως τον Μάρτιο του 1950 μέσω του Τζόζεφ Μακάρθι γίνεται η έναρξη της εποχής του Great Red Scare. Ενα ντελίριο αντικομμουνιστικής υστερίας, που κατέληξε σε άγριο κυνήγι μαγισσών για κάθε προοδευτική φωνή. Η αντικομμουνιστική εκστρατεία στις ΗΠΑ που ξεκίνησε μετά τον περίφημο λόγο του Μακάρθι στις 9 Φεβρουαρίου του 1950 είχε όμως βαθύτερες ρίζες.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι Αμερικανοί πολιτικοί πολεμούσαν την απειλή των αριστερών. Το 1919-1920 αρχίζει η πρώτη φάση διώξεων κατά των κομμουνιστών οι οποίες έμειναν γνωστές ως Palmer Raids, από το όνομα του γενικού εισαγγελέα που τις καθοδηγούσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση αξιοποίησε τον πυρετώδη πατριωτισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να καλλιεργήσει φόβους για μια επικείμενη κομμουνιστική ή αναρχική επανάσταση που θα έφερνε τη συντέλεια των ΗΠΑ. Ήταν μια γενικευμένη αντιριζοσπαστική εκστρατεία συκοφάντησης, δίωξης και καταστολής που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη δαιμονοποίηση των κομμουνιστών, των αναρχικών, των μεταναστών, των απεργών εργατών, των Μαύρων. 

Στη συνέχεια όταν ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε και ο Ψυχρός Πόλεμος άρχισε, ο δεύτερος Red Scare προκάλεσε μια νέα υστερία για την υποτιθέμενη κομμουνιστική διείσδυση στην αμερικανική κοινωνία και την ιεραρχία των ΗΠΑ, που απειλούσε ιερά και όσια του έθνους. Όλο το πολιτικό σύστημα με πρωταγωνιστές τον Μακάρθι και τον διευθυντή του FBI, Έντγκαρ Χούβερ, πυροδότησαν μια παράνοια, που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων χιλιάδες συλλήψεις, χιλιάδες απολύσεις, χιλιάδες αποκλεισμοί ενώ οι μαύρες λίστες που στόχευαν από αριστερούς και κομμουνιστές μέχρι τους Μαύρους Πάνθηρες και ριζοσπάστες περιβαλλοντολόγους, γέμιζαν παραλόγως.

Σήμερα, οι ίδιοι οι αντιφασιστές, αλλά και οι ιστορικοί, οι ακαδημαϊκοί και πολλοί Δημοκράτες των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η αυξανόμενη τάση να δείχνουν τους Antifa πίσω από κάθε κακό ή οποιαδήποτε ένταση παραπέμπει σε σκοτεινές ξεπερασμένες εποχές, σε επικίνδυνες τακτικές και δημιουργεί ένα νέο κύμα πολιτικής καταστολής - που μάλιστα έχει ήδη κοστίσει και θα μπορούσε να συνεχίσει να κοστίζει σε ζωές.

Πριν λίγους μήνες, τον Ιούνιο, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε 56 διαφορετικές αντιτρομοκρατικές μονάδες του FBI να εντοπίσουν, να συλλάβουν και να απαγγείλουν κατηγορίες σε διαδηλωτές του αντιφασιστικού κινήματος. «Η βία που υποκινήθηκε από τους Antifa και άλλες παρόμοιες ομάδες σε σχέση με τις ταραχές είναι “εγχώρια τρομοκρατία” και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως», πρόσθεσε χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Λίγες μέρες αργότερα, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προήδρευσε μιας επιτροπής που επικεντρώθηκε στο «πώς η Αντίφα και άλλοι αναρχικοί καταλαμβάνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες και εμπλέκονται σε πολιτική βία που δεν είναι μόνο εγκληματική αλλά αντιθετική στην Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος», αναφερόμενος στην εγγύηση της ελευθερίας του λόγου.

Όσο εν τω μεταξύ επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τους νέους αντικομφορμιστές υπό την ταμπέλα των Antifa, η ακροδεξιά ενισχύεται. Σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center (SPLC), μια οργάνωση που εδρεύει στην Αλαμπάμα και παρακολουθεί ομάδες μίσους, ο αριθμός των λευκών εθνικιστικών ομάδων στις ΗΠΑ έφτασε τις 155 πέρυσι, σημειώνοντας μια αύξηση 55% από το 2017.

Για τον Heidi Beirich, μέλος του Global Project against Hate and Extremism watchdog organisation, η εστίαση στους αντιφασίστες και τους αριστερούς, σε μια εποχή που οι ακροδεξιοί είναι σε άνοδο, είναι «μέρος μιας στρατηγικής που προσπαθεί να υπονομεύσει και να ενοχοποιήσει τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και το Black Lives Matter» και όπως υπογραμμίζει «δεν υπάρχει έδρα της Antifa, δεν είσαι μέλος της Antifa που φέρει κάρτα - είναι ένα ανοιχτό κίνημα για έναν καλύτερο κόσμο».

https://tvxs.gr/news/kosmos/o-kokkinos-tromos-red-scare-apeilei-ksana-tin-ameriki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου