Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΗΠΑ: Άλλη μια δολοφονία αφροαμερικανου από την αστυνομία

 


Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν χθες βράδυ στους δρόμους της Φιλαδέλφεια, στις ΗΠΑ, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ακόμη ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς, μπροστά στα μάτια της μητέρας του.


Ο λόγος για τον 27χρονο Γουόλτερ Γουάλας Τζούνιορ ο οποίος δέχθηκε, χθες το απόγευμα, τα θανατηφόρα πυρά αστυνομικών, που υποστηρίζουν ότι κρατούσε μαχαίρι και τους απειλούσε παρά τις εκκλήσεις τους να το αφήσει στο έδαφος.


Το περιστατικό συνέβη έξω από το σπίτι του 27χρονου, όπου μετέβησαν οι αστυνομικοί έπειτα από καταγγελία για ύπαρξη ατόμου στη γειτονιά το οποίο έχει στην κατοχή του μαχαίρι. Όμως η εκδοχή της αστυνομίας πως ο νεαρός κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους διαψεύδεται από βίντεο στο οποίο  το θύμα βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους επιτεθεί ή να τους τραυματίσει. 



Στο βίντεο απεικονίζεται μια γυναίκα -αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη μητέρα του- να τον ακολουθεί, προσπαθώντας να τον ηρεμήσει, ενώ κινείται γύρω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε εμφανή κατάσταση σύγχυσης. Όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικοί τον σημαδεύουν με τα όπλα τους, φωνάζοντάς του να αφήσει το μαχαίρι, το οποίο όμως δε φαίνεται στο βίντεο.



Αργότερα, έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πατέρα του Γουόλτερ Γουάλας Τζούνιορ ότι ο γιός του, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με δήλωσή του στον Philadelphia Inquirer. «Γιατί δε χρησιμοποίησαν τέιζερ για να τον ακινητοποιήσουν;», διερωτήθηκε.


Κοινωνική οργή και συγκρούσεις με την αστυνομία το ίδιο βράδυ

Η αντίδραση του κόσμου της πόλης ήταν άμεση, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία ενός ακόμη Αφροαμερικανού. Έντονη παρουσία είχαν συνθήματα του κινήματος Black Lives Matter, που έλαβε μεγάλη έκταση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ.


Οι διαδηλώσεις διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης και σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβαν χαρακτήρα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ παράλληλα, πυρπολήθηκαν περιπολικά και κάδοι και καταστράφηκαν καταστήματα, σημειώνει ο Philadelphia Inquirer. 


Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης για να περιορίσει τη διαδήλωση, την οποία τελικά διέλυσε προχωρώντας σε επίθεση και κυνηγητό με γκλοπ ενάντια στους διαδηλωτές. 



Jessica Griffin/The Philadelphia Inquirer via AP

Ο απολογισμός της αστυνομίας κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 τραυματίες αστυνομικούς από πέτρες, τούβλα και διάφορα άλλα αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Μεταξύ αυτών μια αστυνομικός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με σπασμένο πόδι και κάποιους μικροτραυματισμούς, αφού τη χτύπησε φορτηγό μεταφορών. 


Τα ονόματα των αστυνομικών, υπεύθυνων για τη δολοφονία του Γουάλας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το αστυνομικό τμήμα, αλλά εκκρεμεί διερευνητική διαδικασία εις βάρος τους και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Η δολοφονία έγινε σε μια γειτονιά της δυτικής Φιλαδέφλεια που κατοικούν κυρίως Αφροαμερικανοί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου