Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Θέλουν τον Κουφοντίνα νεκρό ή ανάπηρο

 

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ :

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αν δε θέλουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα νεκρό (πράγμα για το οποίο δεν έχουμε δει να κάνουν κάτι), τον θέλουν ανάπηρο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στο νοσοκομείο Λαμίας.

Ο απεργός πείνας, που σήμερα συμπληρώνει 24 μέρες, έχει ήδη υποστεί περιφερική νευροπάθεια. Δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και βρίσκεται σε μόνιμη κατάκλιση, με 24ωρη νοσοκομειακή παρακολούθηση εδώ και τρεις μέρες. Λόγω των σοβαρότατων ηλεκτρολυτικών διαταραχών, οι γιατροί του πρότειναν να πάρει από το στόμα ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, όμως ο απεργός πείνας εμμένει στην απόφασή του να μη δεχτεί κανένα βοήθημα και αρνήθηκε. Αρνήθηκε, επίσης, να πάρει από το στόμα ζάχαρη ή αλάτι.

Πλέον, κάθε ώρα είναι κρίσιμη και οι γιατροί είναι έτοιμοι να εισαγάγουν τον απεργό πείνας στη ΜΕΘ, αν σημειωθεί πλήρης κατάρρευση.


http://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/01/blog-post_472.html

Αυξάνεται ο αριθμός των υπογραφών κατά της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια

 Διακόσιοι εξήντα (260) καθηγητές/καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές/ερευνήτριες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής στηρίζουν την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Η Πρωτοβουλία δεν συναινεί στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Η σύσταση του σώματος ''Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων'' που θα υπάγεται στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. θίγει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους, ενώ δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Από το efsyn.gr


Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΑΤΟΥΛΑ

 


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Τυνησία: Εκατοντάδες νέοι στους δρόμους της Τύνιδας κατά της αστυνομικής καταστολής

 Από το zougla:

Τυνησία: Εκατοντάδες νέοι στους δρόμους της Τύνιδας κατά της αστυνομικής καταστολής

Εκατοντάδες νέοι στην Τυνησία κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής καταστολής και για να ζητήσουν την απελευθέρωση των διαδηλωτών, που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Το πλήθος διαδήλωσε από την πλατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο κέντρο της Τύνιδας, έως τη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα με στόχο να φθάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν αναπτυχθεί σε αυτόν τον σημαντικό οδικό άξονα, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον τους μπουκάλια νερό, την ώρα που το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «ελευθερία, ελευθερία», «πτώση του αστυνομικού καθεστώτος» ή «δεν φοβόμαστε, η εξουσία ανήκει στον λαό».

Επιπλέον, κατήγγειλαν την «αστυνομική καταστολή» και τη «διαφθορά» της κυβέρνησης με πλακάτ που έγραφαν «αστυνομία παντού, πουθενά δικαιοσύνη».

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την «απελευθέρωση των γιων του έθνους», αναφερόμενοι στους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων που τις ακολούθησαν στα μέσα Ιανουαρίου. Οι κινητοποιήσεις αυτές συνέπεσαν με τη δέκατη επέτειο από την επανάσταση που οδήγησε στην πτώση, στις 14 Ιανουαρίου του 2011, του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, έπειτα από 23 χρόνια στην εξουσία.

Ένας νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους συγγενείς τους, από τη ρίψη δακρυγόνων.

Σαν σήμερα, 30 Γενάρη του 1972, έλαβαν χώρα τα γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή

 


Σαν σήμερα, 30 Γενάρη του 1972, έλαβαν χώρα τα γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή, στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ιστορικό:

Στα μέσα Γενάρη του 1972, ο βρετανικός στρατός πραγματοποιεί εκτεταμένες συλλήψεις καθολικών στο Μπέλφαστ, με πρόσχημα την εκκαθάριση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Στις 16 Γενάρη, η τοπική κυβέρνηση των Προτεσταντών ανακοινώνει τη δημιουργία νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου κρατούνται οι συλληφθέντες καθολικοί. Ταυτόχρονα, παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η απαγόρευση ανοιχτών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Είναι η σταγόνα που κάνει το νερό να ξεχειλίσει στο ποτήρι της μειονότητας. Την επομένη, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, μια οργάνωση που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των καθολικών, εξαγγέλλει για τις 30 Γενάρη, στο Λοντοντέρι, το λίκνο του κινήματος για την απελευθέρωση της Β. Ιρλανδίας, συγκέντρωση και πορεία, με στόχους την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Στις 25 Γενάρη σε μυστική σύσκεψη μελών της προτεσταντικής κυβέρνησης, της στρατιωτικής και της αστυνομικής διοίκησης αποφασίζεται το αιματοκύλισμα της διαδήλωσης. Οι Βρετανοί επιστρατεύουν τους διαβόητους για τη σκληρότητα τους αλεξιπτωτιστές της μονάδας «Para – 1».
Την Κυριακή 30 Γενάρη 1972, παρά την απειλητική ατμόσφαιρα, ένα μαχητικό πλήθος περίπου 10.000 καθολικών συγκεντρώνεται σε μια από τις καθολικές συνοικίες και ξεκινά πορεία για το ιστορικό κέντρο του Λοντοντέρι. Οταν οι δυνάμεις καταστολής σταματάνε τους διαδηλωτές, οι διοργανωτές της πορείας καλούν τον κόσμο να διαλυθεί για να μη δώσουν πάτημα στον αντίπαλο. Πραγματικά, το πλήθος διαλύεται, ενώ τελευταία αποχωρεί μια ομάδα νεαρών που είχαν προηγουμένως πετάξει πέτρες κατά των σιδερόφραχτων αστυνομικών. Τη στιγμή της αποχώρησης, όμως, βγαίνουν από τα οδοφράγματα της αστυνομίας οι αλεξιπτωτιστές της «Para -1» και αρχίζουν να καταδιώκουν τους διαδηλωτές, να συλλαμβάνουν αδιακρίτως και να κακοποιούν βάναυσα όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ταυτόχρονα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων εισβάλλουν από τρία διαφορετικά σημεία και αποβιβάζουν στρατιώτες που παίρνουν θέσεις απέναντι στους εναπομείναντες διαδηλωτές. Ξαφνικά, ακούγονται ριπές αυτομάτου όπλου και ένας 17χρονος πέφτει νεκρός. Ακολουθεί πανικός, πανδαιμόνιο, καταιγισμός πυροβολισμών και μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, η άσφαλτος βάφεται κόκκινη από το αίμα 13 νεκρών και 16 βαριά τραυματισμένων. Ολα σχεδόν τα θύματα είναι νέοι και παιδιά, ηλικίας 16- 25 ετών.
Ο θρήνος στα γκέτο των καθολικών συνοδεύεται από πολιτικό σάλο. Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Χιούμ, αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής, καταγγέλλει ότι πωρωμένοι αλεξιπτωτιστές πυροβολούσαν πισώπλατα άοπλους έφηβους που προσπαθούσαν να σωθούν και μιλάει για «Ματωμένη Κυριακή», όπως θα μείνει στην ιστορία η 30ή Γενάρη του 1972.
Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός λίγες ημέρες μετά ανακοίνωνε πως θα έπαιρνε εκδίκηση. Έτσι, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκαν 381 βομβιστικές επιθέσεις ενώ 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 27 εκ των οποίων ήταν Βρετανοί στρατιώτες.
38 χρόνια αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2010, δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ (Έκθεση Σεβίλ,). Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών. Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Κάποιοι από τους στρατιώτες δήλωσαν ψέματα σχετικά με τα γεγονότα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.

Με στοιχεία από το https://www.imerodromos.gr

Νορβηγία: Βουλευτής πρότεινε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 το κίνημα Black Lives Matter

 

Νορβηγία: Βουλευτής πρότεινε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 το κίνημα Black Lives Matter

Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλώσεις με αίτημα τη φυλετική ισότητα γιγαντώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ο νορβηγός βουλευτής Πέτερ Έιντε ανέφερε στα σχετικά έγγραφα με την πρότασή του ότι το κίνημα υποχρέωσε τις χώρες, εκτός των ΗΠΑ, να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό στις κοινωνίες τους.

«Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση παγκοσμίως για τον ρατσισμό», δήλωσε σήμερα στο AFP ο Έιντε, ο οποίος είναι βουλευτής της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Το BLM ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2013 από τρεις μαύρες γυναίκες έπειτα από την αθώωση του άνδρα που σκότωσε τον έφηβο Τρέιβον Μάρτιν από τη Φλόριντα.

Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από λευκό αστυνομικό, το κίνημα έγινε παγκόσμιο και όπως σημειώνει ο Έιντε «κατάφερε να κινητοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες... με έναν τρόπο διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα κινήματα».

Με βάση τους κανονισμούς του θεσμού, οποιοσδήποτε βουλευτής εθνικού κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει κάποιον υποψήφιο.

Έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για τις προτάσεις, τη Δευτέρα, η Επιτροπή Νόμπελ θα καταρτίσει έναν κατάλογο υποψηφίων προτού επιλεγεί ο νικητής τον Οκτώβριο.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Δικογραφία για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο



 Η ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζει δικογραφία για το χθεσινό μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τους υπεύθυνους είχαν παραβιαστεί οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η δικογραφία σχηματίζεται γιατί δεν είχε γίνει επίσημη αναγγελία της κινητοποίησης στην αστυνομία και δεν είχαν οριστεί και υπεύθυνοι οργανωτές. Επίσης, γίνεται αναφορά και στο νόμο για τη συνάθροιση έως 100 ατόμων. Η δικογραφία μόλις ολοκληρωθεί θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

 


Μεγάλη είναι η συμμετοχή από φοιτητικούς συλλόγους, ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και μαθητικές οργανώσεις στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

Το συλλαλητήριο προγραμματίστηκε, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής, αλλά και στην ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως «στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας». «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το υπουργείο παιδείας επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει επίσης η ΟΛΜΕ.


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Μια εμβληματική τοιχογραφία στο στόχαστρο της Δεξιάς

 

Πηγή φωτό: The Guardian


Στο στόχαστρο της ακροδεξιάς - σε μια ανίερη συμμαχία με την παραδοσιακή δεξιά και την κεντροδεξιά - μπήκε μια εμβληματική φεμινιστική τοιχογραφία στην Μαδρίτη, η οποία σώθηκε από την άμεση κινητοποίηση του κόσμου που πίεσε και πέτυχε την διατήρησή της.

Η τοιχογραφία, μήκους 60 μέτρων, προβάλει 15 πρωτοπόρες γυναίκες, από την ζωγράφο και μορφή της επαναστατικής διανόησης της Λατινικής Αμερικής, Φρίντα Κάλο, μέχρι την θρυλική σνάιπερ του Κόκκινου Στρατού, Λιουντμίλα Παβλιτσένκο, με το σύνθημα: «Η ικανότητά σας δεν εξαρτάται από το φύλο σας».

Ήταν παραγγελία του τοπικού συμβουλίου της συνοικίας Ciudad Lineal και ζωγραφίστηκε σε τοίχο αθλητικού κέντρου το 2018.

Περιλαμβάνει επίσης προσωπικότητες όπως η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που τσάκισε στην πράξη τον ρατσισμό αρνούμενη να δώσει τη θέση της «μόνο για λευκούς» στο λεωφορείο, η τραγουδίτρια και αγωνίστρια, Νίνα Σιμόν, η τενίστρια Μπίλυ Τζιν Κινγκ, που πάλεψε  ενάντια στον σεξισμό στον αθλητισμό, η μορφή του αμερικανικού κομμουνιστικού κινήματος, Άντζελα Ντέιβις, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, Βαλεντίνα Τερεσκόβα και η Νιγηριανή συγγραφέας, Ngozi Adichie.

Την περασμένη Πέμπτη, το ακροδεξιό κόμμα Vox εισήγαγε μια πρόταση για την αφαίρεση της τοιχογραφίας με το σκεπτικό ότι μετέδιδε ένα «πολιτικό μήνυμα» και αντ' αυτού θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα που σχετίζεται με τον αθλητισμό.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το κεντροδεξιό κόμμα Πολίτες, με αποτέλεσμα, το τοπικό συμβούλιο να αποφασίσει την αντικατάσταση της τοιχογραφίας με μία άλλη προς τιμή των ανδρών και γυναικών παραολυμπιονικών.

 

Η απόφαση εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμαρτυρίας, ξεπέρασε τις 55.000 υπογραφές.

Την Τρίτη, το αριστερό κόμμα Más Madrid κατέθεσε επείγουσα πρόταση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της Μαδρίτης, ζητώντας την προστασία της τοιχογραφίας. Η κίνηση πέτυχε χάρη στην υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος των Πολιτών, το οποίο υπαναχώρησε από την αρχική θέση του και υποστήριξε την πρόταση.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μαδρίτης,  Begoña Villacís, από το κόμμα των Πολιτών, δήλωσε ότι ενώ δεν ήταν οπαδός της τοιχογραφίας, σέβεται τις επιθυμίες των άλλων.

Το Vox κατηγόρησε τους Πολίτες για «έλλειψη πίστης», ενώ το Λαϊκό Κόμμα θεώρησε ότι έπρεπε να αφήσει την υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Jorge Nuño, μέλος της συλλογικότητας Unlogic, η οποία δημιούργησε την τοιχογραφία, είπε ότι ήταν ευχαριστημένοι από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι είχαν πρόβλημα να καταλάβουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζονται στη τοιχογραφία της γειτονιάς δεν είναι εκεί για πολιτικούς λόγους», είπε στον Guardian. «Είναι εκεί λόγω της συμβολής τους στην ισότητα και επειδή η καθεμία τους αγωνίστηκε για μια δικαιότερη κοινωνία».

Από το tvxs.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Απειλές από Χρυσαυγίτες στους πανεπιστημιακούς που υπέγραψαν κείμενο για τον Κουφοντίνα

 


Νεοναζιστική «ρελάνς» μέσω των πανεπιστημίων επιχειρεί η εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», όπως προκύπτει από τις απειλές κατά καθηγητών, που συνοδεύτηκαν από «καμπάνια» υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αστυνομία πανεπιστημίων.



Πρόσφατα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εμφανιζόμενα ως «Μέτωπο Νεολαίας της ΧΑ», έβγαλε  φωτογραφία, νύχτα, με πανό μπροστά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το δημοσίευσε στο διαδίκτυο.



Υποστήριξαν μάλιστα ότι μίρασαν υλικό ενάντια στους 68 καθηγητές στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, στην πανεπιστημιούπολη και στην φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη.


Σύμφωνα με το 3pointmagazine.gr, έστειλαν και email σε καθηγητές που υπέγραψαν το κείμενο για τον Κουφοντίνα απειλώντας τους ότι «έχουμε μηδενική ανοχή απέναντι τόσο στους παρακρατικούς όσο και στην ασυδοσία των διορισμένων μπολσεβίκων» και ότι «η εμετική στήριξη κάποιων δημοσίων υπαλλήλων που παριστάνουν τους πανεπιστημιακούς στο πρόσωπο ενός τρομοκράτη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή όσο υπάρχουμε».



Στο κείμενό τους απαιτούν «την άμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων καθώς και την μηδενική ανοχή στην εξόφθαλμη ανομία των παρακρατικών εντός των πανεπιστημίων». Απειλούν τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές λέγοντας πως «Οι Νέοι Έλληνες Εθνικιστές δεν θα εκλείψουν πότε από τα Πανεπιστήμια » και ότι «για εμάς δεν υπάρχουν «άβατα» ».

Φυσικά καταφέρονται εναντίον της καταδικαστικής απόφασης που έστειλε την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης στη φυλακή, ως «σκευωρία του Σεπτεμβρίου του 2020».


Το email συνοδευόταν από βίντεο.

Από το tvxs.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις

 


Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο αστρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα που δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους, όταν παρατηρούνται από το ηλιακό σύστημά μας. Πρόκειται για το σύστημα TIC 168789840 σε απόσταση περίπου 1.900 ετών φωτός από τη Γη.


Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωπλανητών σε αυτό το ασυνήθιστο σύστημα. Αν υπάρχουν, θα βλέπουν μάλλον δύο ήλιους και παράλληλα τέσσερα πολύ φωτεινά άστρα να «χορεύουν» στον ουρανό τους.


Δεν είναι το πρώτο σύστημα έξι άστρων που ανακαλύπτεται, καθώς έχουν ήδη βρεθεί μερικά ακόμη. Είναι όμως το πρώτο εξαπλό αστρικό σύστημα εξαπλών εκλείψεων, στο οποίο -όπως φαίνεται από τη Γη-, κάθε φορά που ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, δημιουργεί μια έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπια. Από κάποια άλλη «εξωγήινη» οπτική γωνία, τα άστρα δεν θα φαίνονταν να μπλοκάρουν το ένα το φως του άλλου.


Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο εσωτερικά ζεύγη κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα πέριξ του άλλου και αυτή η τετράδα κινείται γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας. Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκεται ένα εξωτερικό ζεύγος άστρων, τα οποία κινούνται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την εσωτερική τετράδα, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια και ολοκληρώνοντας έτσι μια περίπλοκη αστρική «χορογραφία».


Το «τρίο» των αστρικών ζευγών, χάρη στη βαρυτική αλληλεξάρτησή του, κινείται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο ως ένα ενιαίο αστρικό σύστημα. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν πόσα τέτοια πολύπλοκα αστρικά συστήματα υπάρχουν στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Επίσης παραμένει αίνιγμα η προέλευση τέτοιων συστημάτων με τόσα πολλά άστρα.


Από zougla.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Μπολσονάρο οι φυλές του Αμαζονίου

 Δύο από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς ηγέτες των ιθαγενών της Βραζιλίας υπέβαλαν διεθνή νομική αξίωση εναντίον του προέδρου της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι οι πολιτικές του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο έναντι των αυτόχθονων φυλών και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο αρχηγός Raoni Metuktire, ηγέτης του λαού των Kayapo, και ο αρχηγός Almir Narayamoga Surui, ηγέτης της φυλής Paiter Surui, κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη της Ολλανδίας.

Στο περιεχόμενο της προσφυγής τους, καταδεικνύονται τα αυξανόμενα επίπεδα αποψίλωσης στον Αμαζόνιο, η αύξηση των δολοφονιών των Βραζιλιάνων ιθαγενών ηγετών και οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Μπολσονάρο να αποδυναμώσει το πλαίσιο προστασίας των τροπικών δασών και των εδαφών των γηγενών, πολιτικές που όπως λένε οι αυτόχθονες ηγέτες, αποσκοπούν στην «εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αμαζονίου και υπονομεύουν τα δικαιώματα των πληθυσμών των ιθαγενών για την προώθηση της βιομηχανίας».

Τα ποσοστά αποψίλωσης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας είχαν ήδη αυξηθεί όταν ο Μπολσονάρο ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019, αλλά κατά τη θητεία του έχουν φτάσει στα ύψη, καταγράφοντας ρεκόρ πυρκαγιών στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, σε σημείο που έχουν στρέψει τη διεθνή προσοχή στις προσπάθειες του Μπολσονάρο να απομειώσει την προστασία του περιβάλλοντος και να αποδυναμώσει τους περιβαλλοντικούς ρυθμιστικούς οργανισμών της Βραζιλίας. Περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια στρέμματα του Αμαζονίου αποψιλώθηκαν το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Βραζιλίας, έκταση που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε 12 χρόνια.

Ο επί χρόνια ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, ο αρχηγός Raoni, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της αντίστασης των ιθαγενών στον Μπολσονάρο, τον οποίο έχουν προειδοποιήσει ότι απειλούνται με γενοκτονία. Ο Raoni, ο οποίος στα 89 του χρόνια βρέθηκε θετικός στον COVID-19 τον Αύγουστο (μήνες αφότου οι ιθαγενείς ηγέτες κατήγγειλαν ότι η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης Μπολσονάρο στην πανδημία τους άφησε ιδιαίτερα ευάλωτους), δήλωσε πέρυσι ότι ο ακροδεξιός πρώην στρατιωτικός ήταν ο χειρότερος πρόεδρος από τους 24 που έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η αγωγή δεν εγγυάται έρευνα για το Μπολσονάρο, αλλά ζητά από τους εισαγγελείς του δικαστηρίου να ξεκινήσουν έρευνα για τους ισχυρισμούς του. Ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες πριν το δικαστήριο αποφασίσει εάν μπορεί να στοιχειοθετηθεί μια τέτοια έρευνα.

Εάν το ΔΠΔ συμφωνήσει, η καταγγελία εναντίον του Μπολσονάρο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο πέρα ​​από τη Βραζιλία: Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση, λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει  στην ένταξη της εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής - ή της καταστροφής του οικοσυστήματος - στον κατάλογο των εγκλημάτων που το ΔΠΔ αναγνωρίζει ως κολάσιμα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Γουίλιαμ Μπουρντόν, ο Γάλλος δικηγόρος που κατέθεσε την αγωγή για λογαριασμό του Αρχηγού Raoni, επεσήμανε ότι επί χρόνια παγκοσμίου φήμης νομικοί υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα επιχείρημα που έχει ενταθεί, όσο ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή γίνεται ακόμη πιο επείγων. (Ο ιδρυτικός χάρτης του ΔΠΔ περιελάμβανε αρχικά την καταστροφή του οικοσυστήματος ως έγκλημα, αλλά αργότερα καταργήθηκε.)

«Η οικολογική καταστροφή σε αυτό το επίπεδο έντασης πρέπει να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Μπουρντόν στη HuffPost.

Ακόμα και αν το ΔΠΔ δεν αποδεχτεί αυτό το επιχείρημα, η καταγγελία ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες του Μπολσονάρο απέναντι στις φυλές των ιθαγενών της Βραζιλίας και οι νόμοι που προορίζονται για την προστασία τους συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Μπολσονάρο συνηγόρησε για την απογύμνωση των προστατευόμενων γηγενών εδαφών, για τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα της χώρας, για να προσφέρει τα αποθέματα του Αμαζονίου και των φυλών του σε αγροτικές επιχειρήσεις, ορυχεία και άλλα βιομηχανικά συμφέροντα. Ως πρόεδρος, ακολούθησε αυτήν την υπόσχεση, αφαιρώντας την εποπτεία των εδαφών των γηγενών από τον Οργανισμό Αυτόχθονων Αυτοχθόνων της Βραζιλίας, τη FUNAI, και την έθεσε στο Υπουργείο Γεωργίας.

Οι αυτόχθονες ηγέτες υποστηρίζουν ότι αυτή η χαλάρωση της προστασίας τους, οδήγησε σε δραματική αύξηση τις επιδρομές στα εδάφη τους και τις επιθέσεις εναντίον των λαών τους. Η δολοφονία των αυτόχθονων ηγετών αυξήθηκε το 2019 στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέρεται ακόμη στην αγωγή. Την ίδια χρονιά, οι εισβολές σε περιοχές ιθαγενών αυξήθηκαν κατά 135%, σύμφωνα με το Ιεραποστολικό Συμβούλιο Ιθαγενών της Βραζιλίας. Ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Βραζιλίας, εν τω μεταξύ, εξέδωσε το 2019 τα λιγότερα πρόστιμα σε δύο δεκαετίες, ακόμη και όταν η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε.

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι οι πυρκαγιές και η άρνηση του Μπολσονάρο να οριοθετήσει νέα εδάφη για τους γηγενείς, τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρογονική τους γη και κατηγορεί τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι εξεδίωξε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και ΜΚΟ, επιστήμονες και αυτόχθονες λαούς.

Ο Μπολσονάρο βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τους ηγέτες των αυτοχθόνων καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Το 2019, ακτιβιστές ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Οι αυτόχθονες ηγέτες αγωνίστηκαν επίσης να μπλοκάρουν τις πολιτικές του Μπολσονάρο και ορισμένους από τους διορισμούς που επέβαλε σε βασικές υπηρεσίες που επιβλέπουν τις φυλετικές υποθέσεις.

Πέρυσι, καθώς η πανδημία COVID-19 άρχισε να σφυροκοπάει τη χώρα, οι φυλές προσπάθησαν να σταματήσουν το διορισμό ενός πρώην χριστιανού ιεραπόστολου στην ηγεσία του οργανισμού που ασχολείται με τις απομονωμένες και χωρίς επαφή φυλές του Αμαζονίου, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης μάχης να αποτρέψουν τη διασύνδεση των ιεραποστόλων με τους απομονωμένους λαούς που έχουν ελάχιστη ή καθόλου επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Ο Μπολσονάρο συνέχισε επίσης ακάθεκτος τις προσπάθειές του για να υπονομεύσει την προστασία του περιβάλλοντος και των αυτοχθόνων σε όλη την πανδημία COVID-19, με αποκορύφωμα στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ρικάρντο Σάλες να προτείνει στη δεξιά κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως κάλυψη για «να απλοποιήσει τη νομοθεσία σε μεγαλύτερη κλίμακα για να συνεχιστεί το πάρτι της καταστροφής του Αμαζονίου.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε ξανά το 2020, αλλά η πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2021 μειώνει τη χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη των πυρκαγιών κατά 27%, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Observatório do Clima, με έδρα το Σάο Πάολο, έναν συνασπισμό οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Βραζιλίας. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης επιδιώκει να ορίσει τη χρηματοδότηση για το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ανέφερε η έκθεση.

«Η έκθεση δείχνει ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η ατζέντα για το περιβάλλον και το κλίμα στη Βραζιλία υπέστη αδιανόητη οπισθοδρόμηση σε τρομακτική κλίμακα», δήλωσε ο Marcio Astrini, εκτελεστικός διευθυντής του Observatório do Clima, σε μια ανακοίνωση που συνόδευε την έκθεση. «Ο Μπολσονάρο υιοθέτησε την καταστροφή του περιβάλλοντος ως πολιτική... είναι άμεσα υπεύθυνος για την αύξηση των πυρκαγιών, την αποψίλωση των δασών και τις εθνικές εκπομπές αερίων».

«Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε ο Astrini, «επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που είναι η μόνη οντότητα που θα μπορούσε να βρει λύσεις για αυτό το πρόβλημα, είναι τώρα η κύρια πηγή προβλημάτων».

Από το efsyn.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές απέναντι στο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη


Στους δρόμους απέναντι στο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, βρέθηκαν σήμερα εκπαιδευτικοί, φοιτητές, και μαθητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ιωάννινα κι άλλες πόλεις της Ελλάδας ζητώντας να μην κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στους φοιτητές με ορισμένους να πέφτουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια σύγκρουσης. «Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες» και «κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως» έγραφαν τα πανό τους.

Μεγάλη ήταν παράλληλα η διαμαρτυρία στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και συνεχίστηκε με πορεία στη Βουλή, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως τα εξής:

«Ούτε αστυνομία ούτε διαγραφές, κάτω τα χέρια από τους φοιτητές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές έξω η ασφάλεια από τις σχολές», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί».

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται ενάντια στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, που προσβάλει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιδρύει την πανεπιστημιακή αστυνομία, επιβάλει ελεγχόμενη είσοδο, συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση και θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με πειθαρχικές ποινές.

Εκφράζουν επίσης την κάθετη αντίθεσή τους τις επιβολή του ανώτατου ορίου φοίτησης που σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, εντατικοποιεί περαιτέρω τις σπουδές και θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι και λιγότεροι νέοι και νέες να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν.

Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη να ανοίξουν της επαναλειτουργίας των σχολών διά ζώσης  και των προσλήψεων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία και εμβολιασμό εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί

 

Τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί

Να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού ζητούν 68 Πανεπιστημιακοί σε κείμενο που συνυπογράφουν και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως σημειώνουν στο κείμενό τους «οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση» και προσθέτουν ότι «η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας».

Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας: «Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού».

Ολόκληρο το κείμενο των πανεπιστημιακών:
Η διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα από την πολιτεία καταπατά τα δικαιώματα του κρατούμενου και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Παρότι, όπως σημειώνει σε παλαιότερη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, «η επιβληθείσα ποινή εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας έχοντας προσμετρήσει το είδος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και την προσωπικότητα του δράστη», ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται συχνά -κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα- αντιμέτωπος με πρόσθετες ποικιλόμορφες ποινές εντός της φυλακής.
Τελευταίο περιστατικό παράβασης των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού. Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει ότι ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του». Επιπρόσθετα, ο νόμος 4760/2020, άρθρο 3, προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη» δηλ. στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την Παρασκευή 8/1/2020 ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας. Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας. Υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών, μια παρόμοια δραματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντικρίσει η κοινωνία μας.
Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση. Επισημαίνουμε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού".

Οι υπογράφοντες:

Αγγελόπουλος Βένιος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ

Αλεξόπουλος Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ανδρουλάκης Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ασημόπουλος Στέφανος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βαν Μπουσχότεν Ρίκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γαρύφαλλος Αλέξανδρος, Καθηγητής, ΑΠΘ

Γεωργούλας Στράτος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιαννέλος Λεγαντής, ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γρόλλιος Γιώργος, Καθηγητής, ΑΠΘ

Γυιόκα Λία, Επίκ. Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Ζορμπαλά Τίνα, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Θεοτοκάς Νίκος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καλλέργης Δημήτρης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Καραγιαννίδης Μπάμπης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Καρακατσάνη Δέσποινα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Καρασαββίδης Ηλίας, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κάργας Γιώργος, Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Κατσανεβάκη Ζαμπία, ΕΔΙΠ, ΕΜΠ

Κατσαρδή Βανέσα, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Καψάλης Απόστολος, Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ

Κοσματόπουλος Νικόλας, Επίκ. Καθηγητής, Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού

Κουζής Γιάννης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουκουτσάκη Αφροδίτη, Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουμαριανός Βαγγέλης, Διδάσκων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουράκης Τάσος, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ

Κουραχάνης Νίκος, Επίκ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουτσούρης Αλέκος, Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Λάμψας Πέτρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μάγος Κώστας, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαΐστρος Γιάνης, Επικ. Καθηγητής, ΕΜΠ

Μανωλίδης Κώστας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαρούδας Λεωνίδας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μητσοπούλου Χρυσούλα, ΕΔΙΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μπάρκας Νίκος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μπασιούκας Κώστας, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μπένος Αλέξης, Καθηγητής, ΑΠΘ

Μπίμπου Άννα, Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Μυλόπουλος Νικήτας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ναξάκης Χάρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πανταζής Βασίλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παπαδοπούλου Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Παπαηλία Πηνελόπη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παπαρούση Μαρίτα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πατέλης Δημήτρης, Αναπλ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης

Παυλίδης Περικλής, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ

Πεχτελίδης Γιάννης, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πισσίας Βαγγέλης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πολίτης Τάκης, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πορτάλιου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΜΠ

Ρήγος Άλκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ρούσσης Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σαπουνάκης Άρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σειρηνίδου Βάσω, Επίκ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Σκαλκώτος Χρήστος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σπαθής Μάκης, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ

Στυλιανού Άρης, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ

Σωτήρης Παναγιώτης, Διδάσκων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τομπάζος Σταύρος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τουλούμη Γιώτα, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τσιάκαλος Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής, ΑΠΘ

Τσόκογλου Αγγελική, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Τσουβαλά Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τσουκαλά Αναστασία, Αναπλ. Καθηγήτρια, Université Paris-Saclay

Χανιωτάκης Νίκος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χατζηκυριάκου Κώστας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ψημίτης Μιχάλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Από το zougla.

Περού: Περισσότερες από 5.500 γυναίκες εξαφανίστηκαν το 2020

 


Το 2020, στο Περού, εξαφανίστηκαν περισσότερες από πεντέμισι χιλιάδες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους ανήλικες. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Λαού, η οποία δημοσιοποιήθηκε εχθές Τρίτη (19/1) ο αριθμός αυτός, των εξαφανισμένων γυναικών, είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε το 2019.



Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Patricia Sarmiento, υπεύθυνη για τα δικαιώματα των γυναικών στην ανεξάρτητη αρχή (Defensoría del Pueblo) δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το ότι είχαμε τόσο υψηλό αριθμό γυναικών που εξαφανίστηκαν το 2020, ενώ βρισκόμασταν υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι γυναίκες βρίσκονταν στα σπίτια τους», δηλαδή σε χώρους θεωρητικά «πιο ασφαλείς».



Στην έκθεση με τίτλο «Τι συνέβη σε αυτές;» («¿Qué pasó con ellas?») παρουσιάζονται τα δεδομένα που αντλήθηκαν από το Σύστημα Αναζήτησης Εξαφανισθέντων Προσώπων του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνολικά 5.521 γυναίκες (1.686 ενήλικες και 3.835 έφηβες και μικρά κορίτσια) δηλώθηκαν ως εξαφανισμένες στις αρχές, τη χρονιά που μας πέρασε.


Ειδικότερα, μεταξύ της 15ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020, ενώ στο Περού εφαρμόζονταν αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, 915 γυναίκες -ανάμεσά τους 606 ανήλικες- εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φεμινιστικών οργανώσεων στη χώρα, το 2019 ο αριθμός των εξαφανισμένων γυναικών έφτασε τις 2.232.



Όπως εξήγησε  η Sarmiento, «το ζήτημα της εξαφάνισης αυτών των γυναικών δεν συνδέεται» με την ιδέα ότι επέλεξαν να φύγουν «για προσωπικούς λόγους», αλλά με τα προβλήματα «της βίας» εξαιτίας του φύλου, «της εμπορίας ανθρώπων» και «των γυναικοκτονιών».


Σημειώνεται ότι, το 2020 καταγράφηκαν από τις αρχές 138 γυναικοκτονίες. Το 2019 καταγράφηκαν 166.


Από το tvxs.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχεδίο Κεραμέως

 


Με νέο συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, απαντά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, στο παρατεταμένο lockdown στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αστυνομία πανεπιστημίων, αλλά και στην καταστολή των κινητοποιήσεων.



Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλούν συντονισμένα Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, ΟΛΜΕ, Σύλλογοι δασκάλων και μαθητές. Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο από κοινού με τα εργατικά σωματεία οργανώνουν σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προχωρούν και σε συλλογή υπογραφών καταδίκης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δράσεις έχουν αποφασιστεί σε Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Χανιά.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΑΥΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑΝΚΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 


Παρέμβαση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών ενάντια στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό

 


Από το tvxs:

Δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, υπογράφουν κείμενο, ενάντια στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Αναλυτικότερα, μουσικοί, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μήτσος Πουλικάκος, συγγραφείς, όπως η Μάρω Δούκα και ο Γιώργος Μερτίκας, αλλά και πολλοί ακόμη από διάφορους χώρους, παρεμβαίνουν, σχετικά με τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, επισημαίνοντας πως «όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκπροσωπούμενοι κι εκπροσωπούμενες από την ταυτότητα «καλλιτέχνες – διανοούμενοι» αισθανόμαστε ότι αυτή η συνθήκη μας αφορά» και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί. Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων. Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!».

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:

«Η απεργία πείνας αποτελεί ιστορικά πάντα “αποκοτιά” καθώς ο απεργός πείνας βουλητικά επιβάλλει στον εαυτό του την αντιστροφή του βασικού ενστίκτου της ζωής, της αυτοσυντήρησης.
Προκειμένου να διασώσει την αξιοπρέπειά του, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και αυτό το αδιαπραγμάτευτο όριο της σωματικότητας.
Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκπροσωπούμενοι κι εκπροσωπούμενες από την ταυτότητα «καλλιτέχνες – διανοούμενοι» αισθανόμαστε ότι αυτή η συνθήκη μας αφορά.

Σήμερα που ο ολοκληρωτικός έλεγχος είναι η κατάσταση των πραγμάτων, που οι κατακτήσεις χάνονται και οι νόμοι καταπατούνται, που η κατάσταση εξαίρεσης είναι ο κανόνας, αναγορεύεται σε ύψιστο χρέος ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ετερότητας ως μέρος της από κοινού αλήθειας των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Γενάρη ζητώντας απλώς να εφαρμοστεί και γι αυτόν ο νόμος. Για μια ακόμα φορά οδηγείται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, έσχατη επιλογή ενός κρατουμένου που, ακόμα και μετά από 18 χρόνια φυλακής, δέχεται μια παράλογη επίθεση στο πρόσωπό του κάθε φορά που ασκεί ή διεκδικεί τα δικαιώματα που είναι αυτονόητα για κάθε φυλακισμένο.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν εγκαλείται για φωτογραφικές διατάξεις, για παραβίαση των νόμων που η ίδια θέσμισε, για χειρισμούς που δημιουργούν υπόνοιες εκδικητικής συμπεριφοράς και αναιτιολόγητης επιβάρυνσης της θέσης ενός φυλακισμένου. Ενός ανθρώπου δηλαδή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της, υπόκειται στους νόμους της και που η υγεία και η ζωή του είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της.

Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί.
Το αίτημά του είναι δίκαιο και η διαμαρτυρία του εύλογη.

Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων.

Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη.

 

Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!

  • Γιάννης Αγγελάκας - μουσικός
  • Μάρω Δούκα συγγραφέας
  • Βασίλης Σπυρόπουλος - μουσικός
  • Μήτσος Πουλικάκος – τραγουδοποιός, μουσικός
  • Πάνος Σείκιλος - μουσικός, blogger
  • Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης
  • Νίκος Κατσιαούνης, εκδότης
  • Γιώργος Μερτίκας, συγγραφέας-μεταφραστής
  • Στράτος Ιωαννίδης, μεταφραστής
  • Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας
  • Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος
  • Τέση Λαζαράτου - ψυχοθεραπεύτρια
  • Γιώργος Λιερός - συγγραφέας, κτηνίατρος
  • Τάσος Κωστόπουλος - δημοσιογράφος, ιστορικός
  • Τέση Λαζαράτου - ψυχαναλύτρια
  • Παύλος Κατσιβέλης - μουσικός
  • Φώτης Τερζάκης συγγραφέας
  • Βασιλική Τζεβελέκου δημοσιογράφος
  • Κομπότης Νικόλαος Φυσικός
  • Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος
  • Νικόλας Κοσματόπουλος, πανεπιστημιακός δάσκαλος. 
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης σκηνοθέτης-μουσικός
  • Νίκος Πολίτης, συγγραφέας - ιστορικός
  • Μαρία Τσίρου Εκπαιδευτικός
  • Νίκος Ντάλας – ηθοποιός
  • Ντόρα Χρυσικού – ηθοποιός
  • Πασχάλης Παπατσαρούχας – ηθοποιός
  • Σήφης Πολυζωίδης – ηθοποιός
  • Γιώργος Μακρής – σεναριογράφος, ηθοποιός
  • Ελένη Ευθυμίου – σκηνοθέτης, ηθοποιός
  • Δημήτρης Παπασταμάτης – σκηνοθέτης
  • Ερρίκος Μηλιάρης – ηθοποιός
  • Χάρης Τζωρτζάκης – ηθοποιός
  • Έκτορας Λιάτσος – ηθοποιός
  • Δημήτρης Ζάχος – σκηνοθέτης
  • Δημήτρης Ραφαήλος – ηθοποιός
  • Κώστας Παπακωνσταντίνου – σκηνοθέτης, ηθοποιός
  • Κωνσταντίνος Μωραϊτης – ηθοποιός
  • Ελισσαίος Βλάχος – ηθοποιός
  • Νέλη Μποφίλιου – ηθοποιός
  • Αλέξης Καλοφωλιάς – μουσικός, μεταφραστής »

https://tvxs.gr/news/ellada/parembasi-anthropon-ton-grammaton-kai-ton-texnon-enantia-sti-metagogi-toy-dimitri-koyfon