Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Μια εμβληματική τοιχογραφία στο στόχαστρο της Δεξιάς

 

Πηγή φωτό: The Guardian


Στο στόχαστρο της ακροδεξιάς - σε μια ανίερη συμμαχία με την παραδοσιακή δεξιά και την κεντροδεξιά - μπήκε μια εμβληματική φεμινιστική τοιχογραφία στην Μαδρίτη, η οποία σώθηκε από την άμεση κινητοποίηση του κόσμου που πίεσε και πέτυχε την διατήρησή της.

Η τοιχογραφία, μήκους 60 μέτρων, προβάλει 15 πρωτοπόρες γυναίκες, από την ζωγράφο και μορφή της επαναστατικής διανόησης της Λατινικής Αμερικής, Φρίντα Κάλο, μέχρι την θρυλική σνάιπερ του Κόκκινου Στρατού, Λιουντμίλα Παβλιτσένκο, με το σύνθημα: «Η ικανότητά σας δεν εξαρτάται από το φύλο σας».

Ήταν παραγγελία του τοπικού συμβουλίου της συνοικίας Ciudad Lineal και ζωγραφίστηκε σε τοίχο αθλητικού κέντρου το 2018.

Περιλαμβάνει επίσης προσωπικότητες όπως η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που τσάκισε στην πράξη τον ρατσισμό αρνούμενη να δώσει τη θέση της «μόνο για λευκούς» στο λεωφορείο, η τραγουδίτρια και αγωνίστρια, Νίνα Σιμόν, η τενίστρια Μπίλυ Τζιν Κινγκ, που πάλεψε  ενάντια στον σεξισμό στον αθλητισμό, η μορφή του αμερικανικού κομμουνιστικού κινήματος, Άντζελα Ντέιβις, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, Βαλεντίνα Τερεσκόβα και η Νιγηριανή συγγραφέας, Ngozi Adichie.

Την περασμένη Πέμπτη, το ακροδεξιό κόμμα Vox εισήγαγε μια πρόταση για την αφαίρεση της τοιχογραφίας με το σκεπτικό ότι μετέδιδε ένα «πολιτικό μήνυμα» και αντ' αυτού θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα που σχετίζεται με τον αθλητισμό.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το κεντροδεξιό κόμμα Πολίτες, με αποτέλεσμα, το τοπικό συμβούλιο να αποφασίσει την αντικατάσταση της τοιχογραφίας με μία άλλη προς τιμή των ανδρών και γυναικών παραολυμπιονικών.

 

Η απόφαση εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμαρτυρίας, ξεπέρασε τις 55.000 υπογραφές.

Την Τρίτη, το αριστερό κόμμα Más Madrid κατέθεσε επείγουσα πρόταση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της Μαδρίτης, ζητώντας την προστασία της τοιχογραφίας. Η κίνηση πέτυχε χάρη στην υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος των Πολιτών, το οποίο υπαναχώρησε από την αρχική θέση του και υποστήριξε την πρόταση.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μαδρίτης,  Begoña Villacís, από το κόμμα των Πολιτών, δήλωσε ότι ενώ δεν ήταν οπαδός της τοιχογραφίας, σέβεται τις επιθυμίες των άλλων.

Το Vox κατηγόρησε τους Πολίτες για «έλλειψη πίστης», ενώ το Λαϊκό Κόμμα θεώρησε ότι έπρεπε να αφήσει την υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Jorge Nuño, μέλος της συλλογικότητας Unlogic, η οποία δημιούργησε την τοιχογραφία, είπε ότι ήταν ευχαριστημένοι από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι είχαν πρόβλημα να καταλάβουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζονται στη τοιχογραφία της γειτονιάς δεν είναι εκεί για πολιτικούς λόγους», είπε στον Guardian. «Είναι εκεί λόγω της συμβολής τους στην ισότητα και επειδή η καθεμία τους αγωνίστηκε για μια δικαιότερη κοινωνία».

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου