Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές απέναντι στο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη


Στους δρόμους απέναντι στο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, βρέθηκαν σήμερα εκπαιδευτικοί, φοιτητές, και μαθητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ιωάννινα κι άλλες πόλεις της Ελλάδας ζητώντας να μην κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στους φοιτητές με ορισμένους να πέφτουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια σύγκρουσης. «Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες» και «κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως» έγραφαν τα πανό τους.

Μεγάλη ήταν παράλληλα η διαμαρτυρία στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και συνεχίστηκε με πορεία στη Βουλή, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως τα εξής:

«Ούτε αστυνομία ούτε διαγραφές, κάτω τα χέρια από τους φοιτητές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές έξω η ασφάλεια από τις σχολές», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί».

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται ενάντια στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, που προσβάλει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιδρύει την πανεπιστημιακή αστυνομία, επιβάλει ελεγχόμενη είσοδο, συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση και θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με πειθαρχικές ποινές.

Εκφράζουν επίσης την κάθετη αντίθεσή τους τις επιβολή του ανώτατου ορίου φοίτησης που σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, εντατικοποιεί περαιτέρω τις σπουδές και θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι και λιγότεροι νέοι και νέες να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν.

Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη να ανοίξουν της επαναλειτουργίας των σχολών διά ζώσης  και των προσλήψεων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία και εμβολιασμό εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου