Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Μισό αιώνα μετά: Αθώοι οι δύο καταδικασθέντες για την δολοφονία του Malcolm X

 


Από το tvxs:

Δύο από τους τρεις καταδικασθέντες για την δολοφονία του Malcolm X, ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος των Αφροαμερικανών, στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, αναμένεται να αθωωθούν την Πέμπτη, δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν και οι δικηγόροι τους.


Μετά από μια έρευνα 22 μηνών που διεξήχθη από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν και τους δικηγόρους των δύο ανδρών Muhammad A. Aziz και Khalil Islam προέκυψε, ότι οι εισαγγελείς, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης είχαν κρύψει βασικά στοιχεία που, εάν είχαν γνωστοποιηθεί, πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει στην αθώωση των δύο πολύ νωρίτερα.


Ο Muhammad A. Aziz και Khalil Islam πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή για τη δολοφονία στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, όταν τρεις άνδρες άνοιξαν πυρ ανάμεσα σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος έτοιμο να ακούσει την ομιλία του Malcolm X στο Μανχάταν.


Όμως το στήσιμο της υπόθεσης εναντίον τους ήταν εξ' αρχής αμφισβητήσιμο και δεκαετίες μετά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ιστορικοί εξακολουθούσαν να αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.


Η έκθεση, η οποία αποκαλύφθηκε με τη μορφή ενός "εκρηκτικού" ντοκιμαντέρ επανέφερε το ενδιαφέρον γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, δεν ταυτοποιεί τους πραγματικούς δολοφόνους του Malcolm X, ούτε αποκαλύπτει κάποια κυβερνητική ή αστυνομική συνωμοσία γύρω από το τραγικό συμβάν. Παράλληλα, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το γιατί η αστυνομία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχαν να την αποτρέψουν.



Όμως, η παραδοχή του Cyrus R. Vance Jr, εισαγγελέα του Μαχνάταν, γράφει από την αρχή μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές της μοντέρνας αμερικανικής ιστορίας.


Με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ να εξακολουθε΄λι να κυριαρχεί στην κοτυλτούρα των μηχανισμών καταστολής, η αθώωση των δύο ανδρών έρχεται να υπογραμμίσει, ότι όντας μαύροι και μουσουλμάνοι, συνελήφθησαν και δικάστηκαν με αμφισβητήσιμα στοιχεία,  θύματα του άνισου συστήματος, το ίδιου που ο Malcolm X καταδίκαζε και πολεμούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου