Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ένας στους δύο δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει τα υψηλά ενοίκια

 Τα υψηλά ενοίκια έχουν μετατραπεί σε κύριο πρόβλημα των πολιτών, με τους μισούς ενοικιαστές να αδυνατούν ή να δυσκολεύονται να πληρώσουν.


Αυτό αναδεικνύει μεταξύ άλλων νέα μεγάλη ποσοτική έρευνα του Ινστιτούτου Eteron. Ειδικότερα, οι μισοί ενοικιαστές (47,8%) δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, ενώ το ζήτημα του ενοικίου απασχολεί πολύ ή αρκετά το 83,1%. Επίσης το 61,7% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και το 15,2% ότι για να καλύψει τις άλλες βασικές του ανάγκες λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους.




Ακόμη, όσοι ζουν πληρώνοντας ενοίκιο, βιώνουν ανασφάλεια και άγχος ως κυρίαρχα αισθήματα.


Όσον αφορά πάντως τη λύση, οι πολίτες ζητούν αύξηση μισθών/θέσεων εργασίας (56,5%), πλαφόν στα ενοίκια (53,3%), φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για πιο προσιτές τιμές (37,9%), επίδομα ενοικίου (33,2%), πολιτικές για την κοινωνική κατοικία (23,8%), ρύθμιση του Airbnb (19,7%), αξιοποίηση των κενών δημόσιων κτιρίων (19,2%) και έλεγχος των κερδοσκοπικών επενδύσεων (golden visa κ.λπ.) (13%).


Σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος να δώσει τη λύση,  οι περισσότεροι απάντησαν «το κράτος» (46%) και «η κυβέρνηση» (41,1%). Ακολουθούν η «αγορά» με 28,4%, οι σύλλογοι ενοικιαστών με 19,6% και η Ευρωπαϊκή Ένωση με 15,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου