Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας / Οι ασθένειες είναι μεγαλύτερος δολοφόνος από τις βόμβες στη Γάζα

Από το tvxs:


Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εάν δεν αποκατασταθεί το σύστημα υγείας της, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας για αύξηση των μολυσματικών ασθενειών και της διάρροιας στα παιδιά.

Σε στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον θύλακα, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

«Τελικά θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες απ’ ό,τι ακόμη και από τους βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκ μέρους του ΠΟΥ σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, ιδίως της διάρροιας στα παιδιά, με τα κρούσματα για τα άτομα ηλικίας πέντε ετών και άνω να αυξάνονται σε επίπεδα πάνω από 100 φορές πάνω από το κανονικό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

«Όλοι παντού έχουν πλέον σοβαρές υγειονομικές ανάγκες, επειδή πεινάνε, επειδή δεν έχουν καθαρό νερό και είναι στριμωγμένοι μεταξύ τους», είπε.

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα παιδιά στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης ότι τα νοσοκομεία της Λωρίδας ήταν γεμάτα από παιδιά με εγκαύματα και τραύματα από θραύσματα και γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση βρόμικου νερού.

«Γνώρισα πολλούς γονείς… Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τους σακατεύει», είπε.

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί που του έλειπε μέρος του ποδιού του να κείτεται στο πάτωμα του νοσοκομείου για αρκετές ώρες, χωρίς να λαμβάνει θεραπεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Άλλα τραυματισμένα παιδιά ήταν ξαπλωμένα σε αυτοσχέδια στρώματα σε πάρκινγκ και κήπους έξω από το νοσοκομείο, είπε.

«Παντού οι γιατροί πρέπει να πάρουν φρικτές αποφάσεις για το ποιον θα βάλουν σε προτεραιότητα», ανέφερε.

Επικαλούμενος μια έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στη βόρεια Γάζα, η Χάρις  είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν εμβολιασμοί, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή και δεν υπάρχει φαγητό. Είδαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων διάρροιας μεταξύ των βρεφών».

Χαρακτήρισε «τραγωδία» την κατάρρευση του νοσοκομείου Al Shifa στη βόρεια Γάζα και εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση ορισμένων μελών του ιατρικού προσωπικού του από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας αυτοκινητοπομπής εκκένωσης του ΠΟΥ. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων, ή 26 από τα 36, έχουν κλείσει εντελώς στη Γάζα, πρόσθεσε, λόγω βομβαρδισμών ή έλλειψης καυσίμων.


Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου