Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Βασανιστήρια σε παγκόσμια θέα

Από την εφημερίδα των συντακτών:

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

KATADIKESΤα βασανιστήρια και το photoshop στα κακοποιημένα πρόσωπα των συλληφθέντων «βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», καθώς το θέμα κάνει τον γύρο του κόσμου. «Η ελληνική αστυνομία ξυλοκόπησε τέσσερις υπόπτους για τρομοκρατία και στη συνέχεια επιχείρησε συγκάλυψη», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της Guardian, ενώ το BBC ανέφερε «Η Ελλάδα ερευνά ενδεχόμενο «ξυλοδαρμό» από αστυνομικούς, καθώς έρχονται στο φως αλλοιωμένες φωτογραφίες», ενώ σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το ρεπορτάζ του Reuters.

Το βρετανικό περιοδικό New Statesman έχει ρεπορτάζ για την Ελλάδα με τίτλο «Επιλεκτική μηδενική ανοχή: η Ελλάδα είναι στα αλήθεια ακόμα δημοκρατία;». Το περιοδικό εστιάζει στην κακοποίηση των τεσσάρων για να μιλήσει για τη βία της ελληνικής αστυνομίας, την οποία αποκαλεί «μια καθαρά φασιστική αστυνομική δύναμη», καθώς και για τον κίνδυνο γενικότερης μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού προς την άκρα δεξιά.

Το θέμα των βασανιστηρίων έπαιξε πολύ και στην Ισπανία. Πρώτη έγραψε η αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα El Publico ότι «Η ελληνική αστυνομία αλλοίωσε φωτογραφίες κρατουμένων για να κρύψει τα τραύματά τους». Aκολούθησε η El Pais με ρεπορτάζ με τίτλο «Σκάνδαλο για κατηγορίες περί βασανιστηρίων φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση», ενώ η El Mundo έκανε λόγο για «το photoshop της ελληνικής αστυνομίας». Παράλληλα, το θέμα έπαιξε χθες στο δελτίο ειδήσεων του μεγάλου ιδιωτικού καναλιού Antena 3.

H «χάρη» μας όμως ταξίδεψε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ο εισαγγελέας δίνει εντολή να ερευνηθούν οι κατηγορίες για αστυνομικό ξυλοδαρμό σε συλληθέντες ύποπτους για τρομοκρατική δράση», έγραψε η Washington Post. Με το θέμα ασχολήθηκαν και λατινοαμερικανικά ΜΜΕ όπως η μεξικανική εφημερίδα La Prensa («Ερευνες σε αστυνομικούς για βασανιστήρια») και η αργεντίνικη Pagina 12, το ρεπορτάζ της οποίας είχε τίτλο «η αστυνομία μακιγιάρισε τα χτυπήματα».


Από την εφημερίδα των συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου