Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το 29% θα αγγίξει η ανεργία μέσα στο 2013

Το 29% θα αγγίξει κατά μέσο όρο το 2013 η ανεργία, σημειώνοντας αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης της Συνομοσπονδίας. Σε 1.450.000 άτομα θα αυξηθούν οι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 29%, ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17%.
Το Πρόγραμμα Δράσης θα παρουσιαστεί σήμερα, κατά τη διάρκεια του 35ου Τακτικού Πανεργατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη.
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών χθες, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Sharan Burrow, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα επέδειξε δύναμη και πρωτοπορία κατά την φρικτή περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα, κάτι που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Όπως η ίδια υπογράμμισε, η ανισότητα και η αγριότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών εκφράστηκαν με μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και της κοινωνικής προστασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για άγρια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που εκβιαστικά επιβλήθηκε στην Ελλάδα, που γρήγορα μετέβαλε μια κρίση χρέους σε πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, σημειώνοντας πως το δόγμα του σοκ δεν μπορεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
«Χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα, αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση», ανέφερε ο Γ. Παναγόπουλος, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα οδηγείται σε «τζαμαϊκανοποίηση», βιώνοντας την πιο βαθιά ύφεση στη μεταπολεμική της ιστορία. «Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό: Δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο, να γίνει βορά των αγορών», κατέληξε.
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων, της γενικής γραμματέως της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Sėgol, ενώ θα συζητηθούν κυρίως ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου