Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Χιλιάδες διαδήλωσαν για να «σωθεί» το Τείχος του Βερολίνου

Περίπου 6.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή κατά μήκος μιας έκτασης που έχει απομείνει από το Τείχος του Βερολίνου, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την απομάκρυνση ενός τμήματος του ιστορικού σημείου. Αν και θεωρείται διατηρητέο, μέρος του τείχους επρόκειτο να κατεδαφιστεί την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για προγράμματα οικοδομικής ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η East Side Gallery, μία έκταση 1,3 χιλιομέτρων του τείχους που έχει μετατραπεί σε υπαίθρια γκαλερί. Τα κομμάτια του τείχους που θα μεταφερθούν υποτίθεται ότι θα μετακινηθούν μόνο μερικά μέτρα. Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο λένε όμως πως θα καταστραφεί η ακεραιότητα του Τείχους.
Η απομάκρυνση του τείχους αποφασίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσβαση σε ένα νέο πάρκο και μια υπό κατασκευή γέφυρα. Ωστόσο, οι αντιτιθέμενοι στο έργο λένε πως το άνοιγμα στην πραγματικότητα σχεδιάζεται για να διευκολύνει ένα σχέδιο κατασκευής πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή.
Ένα άλλο κομμάτι του τείχους είχε κατεδαφιστεί πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ένα στάδιο.
«Καλέσαμε τον δήμαρχο, έπειτα από τις σημερινές διαδηλώσεις, να θέσει τέρμα σε αυτή τη διαδικασία διαγραφής της Ιστορίας», δήλωσε ο Ρόλαντ Σουλτς από την DDR-Opferhilfe, μια οργάνωση που έχει στο επίκεντρο όσους ζούσαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
«Το Βερολίνο πρέπει να παραμείνει ιστορικά αυθεντικό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας», δήλωσε ο Μπούρκχαρτ Κίεκερ, επικεφαλής της υπηρεσίας μάρκετινγκ Visit Berlin.

 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου