Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αργεντινή: «Να ανοίξουν τα αρχεία της Εκκλησίας για τη δικτατορία»

Αίτημα των διαδηλωτών προς τον συμπατριώτη τους νέο Πάπα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Αργεντινή για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της δικτατορίας, να δηλώσουν «ποτέ ξανά» ή να απαιτήσουν από τον νέο πάπα τη συνεργασία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην αναζήτηση της αλήθειας.
Μπουένος Άιρες 24/3/2013 Διαδηλωτές με επικεφαλής τις "Μητέρες της Πλατείας του Μαϊου", με πανό που γράφει "Μνήμη" και "Δικαιοσύνη" Φωτ.: ALEJANDRO PAGNI / AFP Μπουένος Άιρες 24/3/2013 Διαδηλωτές με επικεφαλής τις "Μητέρες της Πλατείας του Μαϊου", με πανό που γράφει "Μνήμη" και "Δικαιοσύνη" Φωτ.: ALEJANDRO PAGNI / AFP  

 
Στην 37η επέτειο του πραξικοπήματος του 1976, οι διαδηλωτές έκαναν ξεχωριστές πορείες στο Μπουένος Άιρες. Από την μια ήταν οι μητέρες και οι γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου και οργανώσεις προσκείμενες στην κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ. Από την άλλη ήταν οργανώσεις κυρίως της άκρας αριστεράς, πιο μαχητικές και επικριτικές.
 
Στις τάξεις των τελευταίων ήταν και η Συλλογικότητα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης-ονομασία που παραπέμπει σε ένα ισχυρό εκκλησιαστικό ρεύμα στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ο συλλογικότητα απαίτησε από τον νεοεκλεγέντα Πάπα Φραγκίσκο «να ανοίξει τα αρχεία της εκκλησίας για την διάρκεια της δικτατορίας» ώστε να διαλευκανθούν ορισμένα από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. 
 
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι 30.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και χαρακτηρισθέντες συνοδοιπόροι της αντιπολίτευσης «εξαφανίστηκαν» από το 1976 ως το 1983. Ο στρατός παραδέχεται 6.000 ως 7.000. Η κυβέρνηση έχει ως σήμερα καταβάλει 16.000 αποζημιώσεις.
 
Η εκκλησία της Αργεντινής έχει κατηγορηθεί πως στελέχη της περιστασιακά συνεργάζονταν με τους χουντικούς και δεν καταδίκασε τα εγκλήματα. 
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου