Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Χτυπά κόκκινο: Στο 12% η ανεργία στην Ευρωζώνη


 
Το 12% χτύπησε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα την Eurostat, ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,071 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Πρωταθλήτριες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μαζί με την Κύπρο, οι τέσσερις χώρες παρουσιάζουν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στους «17» ήταν το Φεβρουάριο 12%. Το αρχικό ποσοστό για τον Ιανουάριο (11,9%) είχε αναθεωρηθεί στο 12%. Σε αυτήν την περίοδο, 33.000 στην Ευρωζώνη πέρασαν στις τάξεις των ανέργων.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Ελλάδα με 26,4% (στοιχεία Δεκεμβρίου) και ακολουθούν η Ισπανία με 26,3% και η Πορτογαλία 17,5% (στοιχεία Φεβρουαρίου). Οι χώρες με το μικρότερο ποσοστό είναι η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Πρώτη η Ελλάδα και στην ανεργία νέων κάτω των 25 ετών, με 58,4% (στοιχεία Δεκεμβρίου) και ακολουθούν η Ισπανία με 55,7% και η Πορτογαλία με 38,2% (στοιχεία Φεβρουαρίου). Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη για τους κάτω των 25 ετών είναι στο 23,9%.

Οι χώρες της κρίσης παρουσιάζουν την εντονότερη αύξηση σε διάστημα ενός χρόνου: Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στην Κύπρο κατά 3,8, στην Πορτογαλία κατά 2,7% και στην Ισπανία κατά 2,4.
ΕΕ: «Τραγωδία» τα στοιχεία για την ανεργία

«Τραγωδία» χαρακτήρισε τα στοιχεία της Εurostat ο Ευρωπαίος επίτροπος για την απασχόληση Λάζλο Αντόρ. «Τέτοια ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα ανεργίας αποτελούν τραγωδία για την Ευρώπη και δείχνουν τη σοβαρότητα της κρίσης στην οποία βρίσκονται σήμερα κάποιες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Ούγγρος επίτροπος.

Κάλεσε, παράλληλα, τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα της Κομισιόν «εγγύηση για τη νεολαία» που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου