Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τα χρόνια του Οσβαλντ στη Σοβιετική Ένωση


Τα χρόνια του δολοφόνου του Κένεντι στη Σοβιετική Ένωση
Ο Οσβαλντ με τη γυναίκα του Μαρίνα και την κόρη τους όταν ζούσε στη Σοβιετική Ενωση.


 
Οι ατελείωτες θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Φ. Κένεντι, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στο κοινό να μάθει ποιός ήταν πραγματικά ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ: ο άνθρωπος που στις 22 Νοεμβρίου 1963 σκότωσε τον άνδρα επάνω στον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν, δικαίως ή αδίκως, εναποθέσει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο βιβλίο του Πίτερ Σαβόντνικ «The Interloper» (Ο παρείσακτος) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλύπτεται μία σημαντική περίοδος στη ζωή του Όσβαλντ, ο χρόνος που πέρασε στη Σοβιετική Ένωση του Νικίτα Χρουστσόφ. Ο Όσβαλντ γεννήθηκε το 1939, δύο μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας το πέρασε ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη με τη μητέρα του. Η εκπαίδευσή του ήταν ανεπαρκής, ενώ ο μέσος χρόνος που έμενε σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα ήταν 10,2 μήνες.

Η πρώτη φορά που προσπάθησε να αλλάξει τη ζωή του ήταν όταν κατατάχθηκε στους πεζοναύτες σε ηλικία 17 ετών. Έφυγε με κακή φήμη δυόμισι χρόνια αργότερα. Η δεύτερη όταν με μία ταξιδιωτική βίζα για το Λένινγκραντ, γνώρισε τη Σοβιετική Ένωση. Η αμερικανική πρεσβεία προσπάθησε να τον πείσει να μην αποποιηθεί την αμερικανική υπηκοότητα αλλά εκείνος δήλωσε ότι ήταν κομμουνιστής και ήθελε να μείνει στη Σοβιετική Ένωση.

Οι σοβιετικές Αρχές τον έστειλαν να εργαστεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου βρισκόταν υπό παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι δεν ήταν κατάσκοπος. Ο Όσβαλντ πήγε στο Μίνσκ στο τέλος του 1959 και έφυγε τον Ιούνιο του 1962, 17 μήνες πριν από τη δολοφονία του Κένεντι. Στη διάρκεια της παραμονής του στο Μινσκ, ο Όσβαλντ παντρεύτηκε τη Μαρίνα Προυσάκοβα και απέκτησε ένα παιδί. Σύντομα ο Όσβαλντ άρχισε να αναθεωρεί την απόφασή του να ζήσει στη Σοβιετική Ένωση και ζήτησε τον επαναπατρισμό του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι έγινε. Ο Όσβαλντ, η Μαρίνα και η κόρη τους πήγαν στις ΗΠΑ.

Το βιβλίο του Σαβόντνικ αποκαλύπτει μία μεγάλη αλήθεια για τον δολοφόνο του Κένεντι: ο Όσβαλντ είχε την ανάγκη να εκφράσει την απογοήτευσή του από τον κόσμο, αλλά αυτή η απογοήτευση ήταν προϊόν της απόλυτης αδυναμίας του να ανεχτεί τον ίδιο του τον εαυτό. Είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στη Σοβιετική Ένωση, το πρόβλημα δεν ήταν οι κυβερνήσεις ή οι άνθρωποι που τον περιέβαλαν αλλά ο ίδιος.

Δεν μπορούσε να αγαπήσει και δεν είχε αγαπηθεί όπως ο ίδιος ήθελε. Η επιστροφή του στις ΗΠΑ δεν διόρθωσε κάτι στη ζωή του: ο Όσβαλντ άλλαζε συνέχεια δουλειές και τόπο διαμονής, μερικές φορές με τη Μαρίνα, άλλες χωρίς εκείνη. Τον Απρίλιο του 1963 προσπάθησε να δολοφονήσει έναν δεξιό πολιτικό ηγέτη στο Τέξας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δολοφόνησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου