Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ρομπότ-τσοπάνης στο Σίδνεϊ!


Ένα νέο τεχνολογικό κατασκεύασμα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να... ελαφρύνουν το καθημερινό τους εργασιακό πρόγραμμα. Ο λόγος για το ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το οποίο οδηγεί τις αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο.

Πρόκειται για ένα τετράτροχο ρομπότ ονόματι Rover. Οι επιστήμονες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ευκολία με την οποία... πείθει τις αγελάδες να το ακολουθήσουν.



Το ρομπότ κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Για την κίνησή του το πρωτότυπο ρομπότ απαιτεί ανθρώπινο χειρισμό, αλλά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα αυτόνομο μοντέλο.



Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, στο μέλλον αντίστοιχα ρομπότ θα μπορούν να παρακολουθούν το κοπάδι κατά τις βραδινές ώρες, να καταγράφουν αντιδράσεις, ακόμα και να ειδοποιούν τους κτηνοτρόφους εάν συμβεί κάποιο απρόοπτο γεγονός ή εάν κάποια αγελάδα γεννάει.

«Ακόμη πραγματοποιούμε τα πρώτα μας βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα η έρευνα για την ανάπτυξη της ρομποτικής στον τομέα της κτηνοτροφίας έχει πολύ μέλλον» δήλωσε η δρ Κέντρα Κέρισκ, καθηγήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
 
Από Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου