Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΟΜΕ: Ένας χρόνος για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Πριν από ένα χρόνο οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» (ΒΙΟΜΕ) πήραν την απόφαση να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστάσιου μετά το κλείσιμό του. Ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μίλησε στοTvxs.gr για το ένα χρόνο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, το εγχείρημα τους, τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν, αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Της Νικολέττας Ρούσσου

Η ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλείφθηκε από την πρώην εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ με ασφαλιστικά μέτρα κατόρθωσαν τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. «Μας ζητούσαν να εγγυηθούμε και για τα χρέη που άφησε η πρώην εργοδοσία, αλλά αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Εμείς έχουμε μόνο τη δουλειά μας για την επιβίωση μας» τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας του σωματείου προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), προκειμένου να υπερβούν τα προβλήματα που εγείρονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και να προβούν στη διαδικασία παραγωγής. Στόχος των υπευθύνων είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για να γίνουν οι εξαγωγές απευθείας σε καταναλωτές ή σε συνεταιρισμούς χωρών της Ε.Ε, ώστε όπως εκτιμάται να τετραπλασιαστεί ο κύκλος των εργασιών σε σύγκριση με τους τζίρους που είχε η εταιρεία, όταν λειτουργούσε υπό την προηγούμενη εργοδοσία.

«Είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε καταθέσει ένα καταστατικό το οποίο αφού λάβει την έγκριση από το υπουργείο εργασίας θα μας επιτρέψει τη νομιμοποίηση της παραγωγής. Αυτή είναι και η διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης. Ωστόσο μέχρι στιγμής παράγουμε για όρους επιβίωσης, για να διατηρήσουμε το εργοστάσιο. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ως βασικό στόχο το κέρδος. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ήταν αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να προωθήσουμε την παραγωγή και εκτός ελλαδικού χώρου.», δήλωσε ο Μιχάλης Αναγνώστου στο tvxs.gr.

Από τοtvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου