Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αιματηρές συγκρούσεις για την αύξηση εισιτηρίου στα μέσα στη Βραζιλία

Αστυνομική βία, χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κατά των διαδηλωτών

Αιματηρές συγκρούσεις για την αύξηση εισιτηρίου στα μέσα στη Βραζιλία
Ατομα βοηθούν τραυματισμένο από τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο ( Πηγή: REUTERS)

Εκατοντάδες άτομα στο Ρίο ντε Ζανέιρο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα μέλη του κινήματος passelibre (το αντίστοιχο Δεν Πληρώνω της Βραζιλίας) κατέλαβαν, μάλιστα, τον κεντρικό σταθμό των τρένων και των λεωφορείων.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τις πύλες του Κεντρικού Σταθμού και εισέβαλαν μέσα, προκαλώντας ζημιές στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Εκατοντάδες επιβάτες που επέστρεφαν από την εργασία τους, βρέθηκαν στη μέση των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου, στην προσπάθειά της να διαλύσει τη διαδήλωση, ενώ ακτιβιστές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Μάλιστα, ένας καμεραμάν νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, μετά από τραύμα που υπέστη στο κεφάλι. Άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 20 συνελήφθησαν.

Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία του κινήματος passelibre, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου της πόλης, Εντουάρντο Παές, ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξάνονταν από 2,75 ρεάλ σε 3 ρεάλ (θα φτάνει δηλαδή τα 0,90 λεπτά του ευρώ).

Μπορεί το ποσό αυτό να μην θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, εάν, όμως, σκεφτεί κανείς ότι ο κατώτατος μισθός στη Βραζιλία είναι 724 ρεάλ, το κόστος μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς θα ανέρχεται πλέον στο ένα έκτο του μισθού.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό ναό της πόλης και κατευθύνθηκαν προς τον Κεντρικό Σταθμό (μεγάλο σταθμό λεωφορείων, τρένων και του υπόγειου σιδηρόδρομου), φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Δεν θα πληρώσουμε τρία ρεάλ» και «Θέλουμε και νοσοκομεία στα πρότυπα της Fifa» (μία αναφορά στα κριτήρια για τα στάδια του Μουντιάλ).

Τον Ιούνιο η χώρα συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο ξεκίνησε από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς: οι διαδηλωτές ζητούσαν τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και κατήγγειλαν τη διαφθορά και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Τότε τα σχέδια για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων «πάγωσαν», εξαιτίας των διαδηλώσεων, αλλά το επανήλθε και πάλι, με τον δήμαρχο του Ρίο ντε Ζανέιρο να δηλώνει ότι από την Παρασκευή θα ισχύσει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της τάξης του 9%.

Οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα ξεκινήσει στο Σάο Πάολο στις 12 Ιουνίου και θα λήξει στο Ρίο στις 13 Ιουλίου.

Στο Ρίο θα πραγματοποιηθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος για τις μεγάλες διοργανώσεις, Αντρέι Ροντρίγκες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 100.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στη Βραζιλία για την ασφάλεια της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου