Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κύμα οργής στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη

Στις φλόγες κυβερνητικά κτίρια - Δεκάδες τραυματίες


Γυαλιά καρφιά τα έκαναν στο Σαράγεβο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διαδηλωτές που για τρίτη μέρα βρίσκονται στους δρόμους, καίγοντας δημόσια κτίρια, διαμαρτυρόμενοι για την πολύ υψηλή ανεργία και την ανικανότητα των πολιτικών να βελτιώσουν την κατάσταση.
Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και το Σάββατο, σε τρεις πόλεις, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Euronews. Την ίδια ώρα και ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα ετοιμάζονται νέες διαδηλώσεις.
Το κύμα διαδηλώσεων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο του 1992-1995, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και στη νότια πόλγ Τούζλα αλλά εξαπλώθηκε επίσης στο Μόσταρ, στη Ζένικα και στο Μπιχάτς καθώς ένας στους πέντε πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία ανέρχεται στο 44%.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες πόλεις και σε πολλά απ’ αυτά έβαλαν φωτιά ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, διαδηλωτές και αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ζητούν την παραίτηση αξιωματούχων τους οποίους και κατηγορούν για τη συνεχιζόμενη επί δύο δεκαετίες οικονομική δυσχέρεια.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας πάντως προειδοποίησε ότι η απραξία της κυβέρνησης μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή οργή.
Η κατάσταση πάντως δεν φαίνεται να εκπλήσσει τον πρόεδρο της Βοσνίας Ζέλικο Κόσμιτς ο οποίος δήλωσε: “Είναι κάτι που μπορούσε κανείς να περιμένει”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αν κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να παραιτηθούν θα πρέπει να το κάνουν”. Ο πρόεδρος αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από AFP, Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου