Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Η φοροαπάτη της McDonald's μέσω Λουξεμβούργου


Οι συμφωνίες


Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσουν τις φορολογικές συμφωνίες της McDonald’s με το Λουξεμβούργο που επέτρεψαν στην αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων να μην καταβάλει φόρους για δικαιώματα εκμετάλλευσης από το 2009, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς αναδρομικούς φόρους για την εταιρεία. Σημειώνεται πως η McDonald's το 2009 είχε μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο. 
Πριν από δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει έως 30 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler Automobiles και τηνΟλλανδία να πράξει το ίδιο με τη Starbucks, καθώς οι φορολογικές τους συμφωνίες θεωρήθηκαν παράνομη ενίσχυση.
Δεν είχε καταβάλει εταιρικό φόρο από το 2009
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, η McDonald’s δεν είχε καταβάλει εταιρικό φόρο στο Λουξεμβούργο ή τις ΗΠΑ για δικαιώματα εκμετάλλευσης που είχαν καταβάλλει οι δικαιοδόχοι της εταιρίας, οι οποίοι λειτουργούν εστιατόρια με το σύστημα της δικαιόχρησης στην Ευρώπη και τη Ρωσία από το 2009, ως αποτελεσμα δύο φορολογικών αποφάσεων που εξέδωσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.
«Μια φορολογική απόφαση που συμφωνεί να μην καταβάλλει η McDonald’s φόρο επί των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στις ΗΠΑ πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων», ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Τι λέει το ΥΠ.ΟΙΚ Λουξεμβούργου, τι λέει η McDonald’s
«Σκοπός των συμβάσεων περί διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και όχι η δυνατότητα διπλής μη φορολόγησης», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν παρείχε ειδική φορολογική μεταχείριση ούτε κάποιο επιλεκτικό προνόμιο στην McDonald’s και ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα.
Η ίδια η McDonald’s ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους φορολογικούς κανονισμούς στην Ευρώπη και ότι οι εταιρείες της είχαν καταβάλει πάνω από 2,1 δισ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους στην ΕΕ από το 2010 έως το 2014, με μέσο φορολογικό συντελεστή σχεδόν 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου