Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Γυναίκες πρόσφυγες: Αντιμέτωπες με βία, εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση


Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ :

Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες, γυναικών και κοριτσιών προσφύγων που αναφέρονται στην  νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας. Το δελτίο τύπου της οργάνωσης αποκαλύπτει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οι ξεριζωμένες από πολέμους και φτώχεια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία, επίθεση, εκμετάλλευση καισεξουαλική παρενόχληση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ακόμη και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τον προηγούμενο μήνα η οργάνωση πήρε συνέντευξη από 40 γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες στη Γερμανία και τη Νορβηγία, οι οποίες είχαν ταξιδέψει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και έπειτα διέσχισαν τα Βαλκάνια. Όλες οι γυναίκες περιέγραψαν ότι ένιωθαν απειλή και ανασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλές ανέφεραν ότι, σε όλες σχεδόν τις χώρες από τις οποίες πέρασαν, βίωσαν σωματική κακοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση, καθώς διακινητές, προσωπικό ασφαλείας ή άλλοι πρόσφυγες τις άγγιζαν για να τις χαϊδέψουν ή τις πίεζαν να κάνουν σεξ μαζί τους.

Μια σχετική αναφορά:

Maryam, μια 16χρονη από τη Συρία για την εμπειρία της στην Ελλάδα:

 «Οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν και να φωνάζουν, οπότε η αστυνομία μάς επιτέθηκε και χτυπούσε τους πάντες με κλομπ. Με χτύπησαν στο χέρι με κλομπ. Χτυπούσαν ακόμη και μικρότερα παιδιά. Χτυπούσαν τους πάντες ακόμη και στο κεφάλι. Ζαλίστηκα και έπεσα, με πατούσαν άλλοι άνθρωποι. Έκλαιγα και χωρίστηκα από τη μητέρα μου. Φώναξαν το όνομά μου.. Τους έδειξα το χέρι μου και ένας αστυνομικός που το είδε γέλασε· ζήτησα γιατρό· εκείνοι είπαν ζήτησαν σε μένα και στη μητέρα μου να φύγουμε».

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου