Με αυτό το προηγούμενο, και καθώς στο δρόμο της σκωτσέζικης ομάδας για τους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκε η Χαποέλ Μπερ Σεβά, από το Ισραήλ, η ΟΥΕΦΑ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Προειδοποίησε και απαγόρευσε εκ των προτέρων την εμφάνιση παλαιστινιακών συμβόλων στη διάρκεια του αγώνα!
Το αποτέλεσμα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο. Απαντώντας στην πρόκληση, ο σύνδεσμος οπαδών «Πράσινη Ταξιαρχία», με τη στήριξη χιλιάδων άλλων φίλων της Σέλτικ, σημαιοστόλισε το χώρο έξω από το γήπεδο, ενώ και στις εξέδρες ανέμιζαν πάνω από 100 παλαιστινιακές σημαίες και πανώ αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Αυτή η σπουδαία πράξη μαζικής ανυπακοής και αλληλεγγύης προκάλεσε την οργή των γραφειοκρατών της ΟΥΕΦΑ, που κάλεσε σε απολογία την Σέλτικ και κινεί τις διαδικασίες για επιβολή νέου προστίμου.
Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της ΟΥΕΦΑ. Είναι η ΦΙΦΑ άλλωστε αυτή που πριν 2 χρόνια δεν πήρε κανένα μέτρο ενάντια στο Ισραήλ (ανακινήθηκε ζήτημα ακόμα και αποβολής του), όταν σε «σημείο ελέγχου» πυροβολήθηκαν στα πόδια δύο νεαροί Παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές. Όπως έγραψε τότε ο David Zirin,
«Ο θάνατος, ο τραυματισμός ή η φυλάκιση είναι μια πραγματικότητα για αρκετά μέλη της εθνικής ομάδας της Παλαιστίνης τα τελευταία 5 χρόνια. Φανταστείτε αν μέλη της εθνικής ομάδας Ισπανίας για το Μουντιάλ είχαν φυλακιστεί, πυροβοληθεί ή σκοτωθεί από μια άλλη χώρα… φανταστείτε αν νεαροί πολλά υποσχόμενοι Βραζιλιάνοι παίχτες πυροβολούνταν στα πόδια από το στρατό μιας άλλης χώρας. Αλλά, τραγικά, αυτά τα περιστατικά στα σημεία ελέγχου δεν έχουν προκαλέσει την παραμικρή προσοχή στις αθλητικές σελίδες ή γενικότερα στον Τύπο».
Με την Σέλτικ να απειλείται με πρόστιμο 15.000 λιρών εκ νέου, η «Πράσινη Ταξιαρχία» τάπωσε για άλλη μια φορά τους γραφειοκράτες της ΟΥΕΦΑ. Ξεκίνησε την καμπάνια matchthefineforPalestine (να ισοφαρίσουμε το πρόστιμο για την Παλαιστίνη), με στόχο να συγκεντρωθούν οι 15.000 λίρες και να δοθούν όχι στην ΟΥΕΦΑ, αλλά στην Medical Aid for Palestine, που προσφέρει ιατρική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και το Lajee Centre, ένα πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων στην Βηθλεέμ.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση. Ο στόχος των 15.000 ξεπεράστηκε με ευκολία, φτάνοντας άμεσα τις 36.000 λίρες, ενώ σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, σήμερα το πρωί το ποσό που συγκεντρώθηκε είχε ξεπεράσει τις 90.000 λίρες!
Ενόψει της ρεβάνς, η αστυνομία του Ισραήλ προειδοποιεί τους 250 οπαδούς της Σέλτικ που ταξιδεύουν για να δουν την ομάδα τους, πως δεν θα ανεχτεί την εμφάνιση σημαίας της Παλαιστίνης. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, δήλωσε πως «δεν είναι παράνομο να έχει κανείς παλαιστινιακή σημαία στο Ισραήλ» για να προστατέψει τη δημόσια εικόνα του κράτους. Αλλά συμπλήρωσε πως «οι προκλήσεις οπαδών είναι παράνομες και δεν θα το ανεχτούμε». Πρόκληση λοιπόν η δημόσια εμφάνιση της σημαίας της Παλαιστίνης. Μάλλον στο Ισραήλ είναι νόμιμο να έχει κανείς την παλαιστινιακή σημαία, αρκεί να την έχει σπίτι του, χωμένη σε ένα μπαούλο.
Ο αντίκτυπος στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν συγκλονιστικός. Καμιά φορά δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχουν και οι μικρότερες, συμβολικές δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που οργανώνουμε. Για τον παλαιστινιακό λαό, ακόμα και η υπενθύμιση του ζητήματος, το παραμικρό δείγμα πως δεν ξεχνάμε την αδικία και την καταπίεση, πως δεν αποδεχόμαστε ως «κανονικότητα» το διαρκές έγκλημα του Ισραήλ εις βάρος τους, δίνει τεράστιο κουράγιο.
Τα παιδιά του Lajee Centre έστειλαν ένα συγκινητικό βίντεο ευχαριστίας στους οπαδούς της Σέλτικ, για «μια από τις μεγαλύτερες δράσεις αλληλεγγύης στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Το σήμα της Σέλτικ φώτισε (με προτζέκτορα) κτίριο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τη μέρα του ματς, στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη κάτοικοι δηλώνουν πως θα κρεμαστούν στα σπίτια τους σκωτσέζικες και ιρλανδικές σημαίες (η Σέλτικ έχει ιστορικά την στήριξη των Ιρλανδών μεταναστών στη Σκοτία, κάτι που εξηγεί και την ευαισθησία των οπαδών της σε ζητήματα κατοχής). Όπως σχολίασε για το βίντεο εκπρόσωπος της «Πράσινης Ταξιαρχίας», «Είναι απίστευτο, ζεσταίνει την καρδιά σου. Βλέπεις πόσο συγκινήθηκαν οι άνθρωποι από κάτι που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ μικρή χειρονομία. Κι όμως, αυτή προφανώς σημαίνει πολλά σε ανθρώπους που ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων, ή στη Γάζα υπό ισραηλινά πυρά».
Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει: «Η πολιτική και ο αθλητισμός πάντα πήγαιναν χέρι-χέρι. Το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει σε απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία. Αν επιτρέπαμε να έρθει εδώ μια ισραηλινή ομάδα χωρίς να κάνουμε κάτι που να αμφισβητεί τις πολιτικές του Ισραήλ, αυτό θα αθώωνε τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Θέλαμε να το αμφισβητήσουμε αυτό και να δείξουμε ότι δεν το θεωρούμε αποδεκτό».
ΥΓ: Δυο μέρες πριν, η ισραηλινή αεροπορία και ισραηλινά τανκς εξαπέλυσαν δεκάδες χτυπήματα σε ένα βράδυ, στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η «απάντηση» σε ρουκέτα που έπεσε στην πόλη Σντερότ. Ήταν επίσης άλλη μια μέρα στη «ρουτίνα» του Ισραηλινού στρατού (ανάλογη επίθεση έκανε στη Γάζα στις 2 Ιούλη). Ήταν ενδεχομένως και «πρόβα» των ολοκαίνουργιων F35 που παρέλαβε ο ακροδεξιός υπ. Εξ. Λίμπερμαν πανηγυρικά πριν λίγες εβδομάδες από την αμερικανική Lockheed, μέσα από τη διαδικασία «Πωλήσεων Όπλων στο Εξωτερικό» της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλά αυτά είναι «φυσιολογικά». Το «σκάνδαλο» είναι η εμφάνιση της παλαιστινιακής σημαίας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.