Σαν σήμερα, το 1945, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι. Η βόμβα έπληξε την πόλη στις 11.02 τοπική ώρα, σκοτώνοντας επιτόπου 73.884 ανθρώπους, τραυματίζοντας 74.909 και μολύνοντας άλλους 120.820 με ραδιενέργεια. Φέτος, για πρώτη φορά, έδωσαν το παρόν οι ΗΠΑ στους εορτασμούς στη μνήμη των θυμάτων του πυρηνικού ολέθρου.
Έξι μέρες μετά και τη δεύτερη πυρηνική βόμβα η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της στις Συμμαχικές Δυνάμεις, θέτοντας και επίσημα τέρμα στον Β’ Παγκόσμιο.
Στις 6 Αυγούστου, επέτειο της ρίψης της βόμβας στη Χιροσίμα, το «παρών» στην τελετή έδωσαν για πρώτη φορά ο αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία Τζον Ρους, αλλά και εκπρόσωποι των πυρηνικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Βρετανίας. Στην τελετή μνήμης εκπροσωπήθηκαν συνολικά 74 χώρες. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που λαμβάνει μέρος. Στο μεταξύ, μυστική συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Τόκιο που είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε αντιδράσεις σοτ εσωτερικό της Ιαπωνίας, αφού προβλέπει την από κοινού κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οργισμένοι από τη συμφωνία είναι και οι «χιμπακούσα», όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία οι επιζώντες από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η απόφαση προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα παρέχει την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων νέας γενιάς, μια πολιτική κίνηση που «άνοιξε» τα λιμάνια της στα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το Τόκιο υπέγραψε τον Ιούνιο παρόμοια συμφωνία και με την Ινδία, την οποία θα προμηθεύει και με σχετικό εξοπλισμό. Οι πολιτικές κινήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της 65ης επετείου από την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα, οδήγησε εκατοντάδες Ιάπωνες στους δρόμους. Έντονα επικριτικός είναι και ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάε, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση Καν να σεβαστεί τις τρεις βασικές αρχές του συντάγματος κατά των πυρηνικών και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μειωθούν τα πυρηνικά παγκόσμια.
Το «Manhattan project»
Στο μεταξύ, στο νησί Τίνιαν, λίγο πιο μακριά, που το 1945 αποτελούσε την κύρια αμερικανική βάση στον Ειρηνικό από την οποία και απογειώθηκε το «Enola Gay» με τις πυρηνικές βόμβες, διεξάγεται αυτές τις μέρες ένα μοναδικό συμπόσιο. Επιστήμονες, ειδικοί σε πυρηνικά όπλα, ανέλυσαν πρώτη φορά ύστερα από 65 χρόνια τα αποτελέσματα του «Manhattan Project» και τα συνέκριναν με τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα ενός παρόμοιου «πειράματος» που διεξήχθη στο Διαδίκτυο πριν από λίγες μέρες. Το «Manhattan project» ήταν μια μοναδική έρευνα-ερωτηματολόγιο που έγινε το 1945 στους 250 επιστήμονες του Chicago Metallurgical, του εργαστηρίου που κατασκεύασε τις ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Από τους 250 αμερικανούς επιστήμονες δέχθηκαν να μετέχουν στην έρευνα 150. Το 15% πίστευε τότε ότι για να τελειώσει ο πόλεμος έπρεπε οι ατομικές βόμβες να πέσουν νωρίτερα στις ιαπωνικές πόλεις. Το 72% δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να επιδειχθούν στους Ιάπωνες ως μέσο πίεσης για να εγκαταλείψουν τον πόλεμο ενώ μόνο 2% (3 στους 150) δήλωσε ότι τα πυρηνικά έπρεπε να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ. Σήμερα, έχοντας βιώσει τις επιπτώσεις της πυρηνικής βόμβας, το 30% των 2,500 ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου που απάντησε στις ίδιες ερωτήσεις στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι «η χρήση των πυρηνικών το 1945 ήταν ο πιο αποδοτικός τρόπος για να αναγκάσει τους Ιάπωνες σε παράδοση». Και πάλι, μόνο το 5% πιστεύει σήμερα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου