Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες σε συγκρούσεις ακροδεξιών και νεοναζί με αντιφασίστες στη Βιρτζίνια

 Σε τουλάχιστον τρεις ανέρχονται οι νεκροί και στους 35 οι τραυματίες στο πλαίσιο των βίαιων συμπλοκών που ξέσπασαν στο Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς. Ένας ακροδεξιός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιφασιστών διαδηλωτών, σκοτώνοντας μια 32χρονη γυναίκα. 
Επίσης δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαιναν κοντά στο Σάρλοτσβιλ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ, Αλ Τόμας, ενώ πρόσθεσε πως οι τραυματισμοί κατά τις συγκρούσεις κυμαίνονται από απειλητικοί για την ζωή έως και ήσσονος σημασίας.
Ο άνδρας, οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω στο πλήθος, συνελήφθη και η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως υπόθεση ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για τον 20χρονο Τζέιμς Άλεξ Φιλντς Τζούνιορ, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, τραυματισμούς και απόπειρα διαφυγής από τους αστυνομικούς.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Πολιτείας να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία να αποφασίσει την απαγόρευση της συγκέντρωσης. 
Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης των ακροδεξιών μεταξύ των οποίων ήταν η altright (υποστηρικτές του Τραμπ), νεοναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Unite the Right» και συνοδευόταν από ρατσιστικά και ομοφοβικά μηνύματα. Πολλά από τα μέλη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες, δάδες και φωνάζοντας «δεν θα μας αντικαταστήσετε».
Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.
Ενάντια στη συγκέντρωση διαδήλωναν αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Συμπλοκές, εκτοξεύσεις αντικειμένων, χτυπήματα με γκλομπ συνέθεσαν το σκηνικό ενώ έγιναν και αρκετές προσαγωγές. 

 
 
 
Ο Τραμπ επικρίνεται επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά για τα επεισόδια
Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες χθες στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια γυναίκα, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές. Η έναρξη της έρευνας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του FBI στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια).
Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σημειώνει το Ρόιτερς.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να δεχθεί πυρά απ' όλο το πολιτικό φάσμα επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά. Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η νεαρή κυβέρνησή του.
«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομοερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μιλώντας από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές».
Ο Τραμπ δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών.
Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.
«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ.
«Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.
Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου