Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά το φονικό ακροδεξιό κρεσέντο στο Σάρλοτσβιλ

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές αμερικανικές πόλεις ενάντια στο ακροδεξιό κρεσέντο του Σάρλοτσβιλ κατά το οποίο δολοφονήθηκε από έναν λευκό εθνικιστή, η 32χρονη διαδηλώτρια Χέδερ Χέιερ.
Η Χέιερ έχασε τη ζωή της όταν ο Τζέιμς Φιλντς, υποστηρικτής της λευκής ανωτερότητας έπεσε με το αυτοκίνητό του, πάνω σε πλήθος αντιφασιστών που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στη συγκέντρωση των ακροδεξιών στην πόλη, στην οποία συμμετείχαν η Κου Κλουξ Κλαν, η altright (ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ) και νεοναζί. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, οι ακροδεξιοί φώναζαν το σύνθημα «Heil Trump». 
Μετά το περιστατικό ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε ιδιαίτερα σφοδρές επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τους λευκούς εθνικιστές αλλά όλες τις πλευρές. Στελέχη των Ρεπουμπλικών το έκαναν, ασκώντας και κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ εξαναγκάστηκε σε δήλωση να καταδικάσει τον ρατσισμό και τους νεοναζί. 
Πορείες έγιναν από το σπίτι του Τραμπ στην Νέα Υόρκη, μέχρι το Σιατλ. «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει, να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αντισταθεί» δήλωσε ο Καρλ Ντίξ, επικεφαλής της οργάνωση «Αρνηθείτε τον Ρατσισμό» που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις στην Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες πόλεις. «Δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτό το φαινόμενο να κακοφορμίσει και να μεγαλώσει διότι έχουμε δει τι έχει γίνει στο παρελθόν όταν το επιτρέψαμε». 
Στο Σιάτλ συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί από ακραίους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες αντι - διαδηλωτές. Οδοφράγματα και ειδικές δυνάμεις χώρισαν τους συγκεντρωμένους για να αποφευχθούν επεισόδια.
Στο Ντένβερ, πρωτεύουσα του Κολοράντο, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κάτω από το άγαλμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έκαναν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο της πολιτείας, με σύνθημα «όχι στο μίσος, όχι στο φόβο». 
Στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές έφθασαν μέχρι τον Πύργο Τραμπ απαιτώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκηρύξει τις ακροδεξιές οργανώσεις που ευθύνονταν για την βία στο Σάρλοτβιλ.











Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου