Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Οι Γελοιογραφίες στο Μετρό Συντάγματος μάς Θυμίζουν τη Φρικαλεότητα του Πολέμου


Με όπλο την τέχνη.

Με τα δικά τους όπλα, τη φαντασία και το πενάκι τους, κορυφαίοι γελοιογράφοι από την Ελλάδα και την Πορτογαλία στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του πολέμου, με την έκθεση που ξεκινά την Τρίτη 15 Μαΐου στο Μετρό του Συντάγματος και αξίζει να κάνετε μια στάση, για να τη δείτε.
Όσοι έχουν επισκεφτεί τις εκθέσεις Μετέωρο Βήμα, του 2016 και Sweet Europe,που διοργανώθηκε πέρυσι, μπορούν να καταλάβουν γιατί η για τρίτη συνεχή χρονιά έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος με τίτλοΠόλεμος Α.Ε.-War S.A. έχει τόση αξία, ειδικά όταν το περιεχόμενό της δεσπόζει στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων φέτος αποφάσισε να μιλήσει για τον πόλεμο. «Επιλέξαμε το θέμα του πολέμου, μην μπορώντας να αποστρέψουμε τη ματιά μας όχι μόνο από όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου που απειλείται από τα γεράκια του πολέμου. Φιλοδοξούμε η έκθεσηΠόλεμος Α.Ε.-War S.Aνα αποτελέσει μια φιλειρηνική, διεθνιστική κραυγή αγωνίας και συμπαράστασης, ένα εικονογραφημένο μήνυμα φιλίας των λαών κόντρα στον μιλιταρισμό, τις βόμβες και τον θάνατο. Αρνούμαστε να σιωπήσουμε μπροστά στα καραβάνια των προσφύγων και στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και τις ξένες επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στις ζωές των ανθρώπων», αναφέρουν οι συντελεστές της έκθεσης και σημειώνουν: «Συνεχίζοντας την προσπάθεια να συστήνουμε στο ελληνικό κοινό σκιτσογράφους από όλον τον κόσμο, προσκαλέσαμε φέτος τους συναδέλφους μας από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστια γελοιογραφική παράδοση που έχει να επιδείξει ορισμένα «θηρία» του πολιτικού σκίτσου. Έτσι, φέτος φιλοξενούμε έργα των κορυφαίων Πορτογάλων γελοιογράφων, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων».
Στο σημείωμά της, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων καταλήγει: «Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη, ενός ακόμη από τους σπουδαίους της τέχνης μας, που δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε νέος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όπως όλοι οι γελοιογράφοι».
Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 15 έως και τις 20 Μαΐου 2018 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, καθημερινά, από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ. Συνολικά θα εκτεθούν 160 έργα. Κάθε μέρα θα βρίσκονται στο χώρο μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου