Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Η φριχτή μέθοδος που ακολούθησε η αμερικάνικη κυβέρνηση κατά την Ποτοαπαγόρευση


Η εφαρμογή της Ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική προκάλεσε γρήγορα την άνθιση της μαύρης αγοράς. Όταν η κυβέρνηση της Αμερικής συνειδητοποίησε πως έχανε τη μάχη με το λαθρεμπόριο, κατέφυγε σε μία απεγνωσμένη λύση.
Στις 16 Ιανουαρίου 1920 η πώληση και η διακίνηση αλκοολούχων ποτών στην Αμερική απαγορεύτηκε με το νόμο Βόλστιντ. Πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε η μαύρη αγορά, η εγκληματικότητα εκτινάχθηκε και οργανωμένες συμμορίες άρχισαν να δρουν και να επωφελούνται πολιτικά. Η επιτήρηση των παραβατών ήταν δύσκολη, γι’ αυτό και τα παράνομα αποστακτήρια και μπαρ εξαπλώθηκαν.
Τα σημεία πώλησης έφθασαν τα 30.000, κάτι που αποδεικνύει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν από εκείνα, που υπήρχαν πριν την εφαρμογή της Ποτοαπαγόρευσης. Για χρόνια το βιομηχανοποιημένο αλκοόλ ήταν ένας συνδυασμός οινοπνεύματος με χημικά. Προέκυπτε από μια διαδικασία απόσταξης, η οποία καθιστούσε το αλκοόλ ακατάλληλο για χρήση. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 1906 σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να γλυτώσουν τους φόρους που επιβάλλονταν στα οινοπνευματώδη ποτά. Παρόλα αυτά, στη δεκαετία του 1920 οι λαθρέμποροι είχαν βρει έναν τρόπο να μετατρέπουν αυτά τα ποτά σε πόσιμα. O κυβερνητικός οργανισμός που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο του νόμου της Ποτοαπαγόρευσης, υπολόγισε ότι περίπου 60 εκατομμύρια γαλόνια είχαν κλαπεί για να προμηθεύσουν χώρες που στερούνταν το αλκοόλ.
Το δηλητηριασμένο αλκοόλ
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο του λαθρεμπορίου. Το 1926 κατέφυγε σε μία απεγνωσμένη λύση, προκειμένου να τρομοκρατήσει όσους κατανάλωναν παράνομα αλκοόλ. Ανανέωσε τη διαδικασία της απόσταξης και συμπεριέλαβε δηλητηριώδεις ουσίες όπως είναι η κηροζίνη, η βενζίνη, το ιώδιο, το χλωροφόρμιο και η ακετόνη. Το περιοδικό TIME σημείωνε ότι τρία ποτά, που περιλαμβάνουν αυτές τις ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση. Η νέα διαδικασία απόσταξης ήταν προϊόν της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν δίστασε να δηλητηριάζει όσους συνέχιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ. 
Η Ένωση κατά των Σαλούν, μία από τις δύο πανίσχυρες ομάδες πίεσης υπέρ της ποτοαπαγόρευσης στήριξε την απόφαση επισημαίνοντας ότι το νόμιμο αλκοόλ έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι μπορεί το αποσταγμένο δηλητηριώδες αλκοόλ. Η ομάδα πίεσης διαλαλούσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει τους καταναλωτές με πόσιμο αλκοόλ, όταν το σύνταγμα το απαγορεύει.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου