Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σλοβακία: Διαδήλωση στη Μπρατισλάβα κατά των νεοναζί, μετά τη δολοφονία ενός Φιλιππινέζου

Σλοβακία: Διαδήλωση στη Μπρατισλάβα κατά των νεοναζί, μετά τη δολοφονία ενός Φιλιππινέζου

Χιλιάδες Σλοβάκοι βρήκαν απόψε στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αντιφασιστικών οργανώσεων, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία ενός Φιλιππινέζου ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν φερόμενο νεοναζιστή.


"Το ναζιστικό πνεύμα να καεί στην κόλαση" και "Στείλτε τα Άλφα αρσενικά στον ζωολογικό κήπο" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με έναν βιολιστή να παίζει το πένθιμο εμβατήριο.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dennik K, περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε μέσω του Facebook από τέσσερις αντιφασιστικές οργανώσεις της Σλοβακίας.

Ο Χένρι Ακόρντα, ένας 36χρονος Φιλιππινέζος που ζούσε μόνιμα στη χώρα, δέχτηκε επίθεση στην Μπρατισλάβα στις 26 Μαΐου από έναν 28χρονο άνδρα, τον Γιουράι Χ. Πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, πέντε ημέρες αργότερα.

"Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τον Γιουράι Χ. δείχνουν με σαφήνεια ότι είναι οπαδός της ακροδεξιάς", ανέφεραν οι οργανωτές. Μεταξύ άλλων, ο δράστης είχε αναρτήσει στο Facebook τη φωτογραφία μιας ρόμπας σαν αυτές που φορούν τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, καθώς και μια άλλη φωτογραφία, μιας βότκας με τη φράση "Λευκή Δύναμη" στα αγγλικά.

Ο δράστης έχει προφυλακιστεί και αν κριθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών. Η αστυνομία πάντως δεν ανέφερε αν τα κίνητρα του εγκλήματος ήταν ρατσιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου