Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε τεράστια υπόγεια λίμνη με νερό σε υγρή κατάσταση στον πλανήτη Άρη!

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε τεράστια υπόγεια λίμνη με νερό σε υγρή κατάσταση στον πλανήτη Άρη!Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 1.5km κάτω από τον πάγο στον νότιο πόλο του Κόκκινου πλανήτη και έχει έκταση 20km.

Μετά από χρόνια ερευνών, δεκάδες θεωρίες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών και εργαλείων, οι επιστήμονες της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ξεκάθαρα ότι βρέθηκε μια τεράστια λίμνη με νερό σε υγρή κατάσταση στον πλανήτη Άρη!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 1.5km κάτω από τον πάγο στον νότιο πόλο του Κόκκινου πλανήτη και έχει έκταση 20km. Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι στους -68ºC, το νερό της λίμνης παραμένει σε υγρή κατάσταση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε άλατα μαγνησίου, νατρίου και ασβεστίου, και σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από τον πάγο μειώνεται το σημείο ψύξης.

Διαβάστε επίσης: Η NASA επιβεβαίωσε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη Άρη! [Video]


Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) που βρίσκεται επάνω στο διαστημικό σκάφος Mars Express της ESA (European Space Agency). Το εργαλείο αποστέλλει παλμούς στην επιφάνεια του πλανήτη και καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ανακλώνται πίσω στο σκάφος, αναγνωρίζοντας έτσι τα στοιχεία που βρίσκονται ακόμη και κάτω από την επιφάνεια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 29 τέτοια σετ παλμών που έλαβαν χώρα την περίοδο Μάιος 2012 – Δεκέμβριος 2015. Παρατήρησαν ότι μια περιοχή κοντά στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη έδινε πίσω παρόμοια σήματα με αυτά που λαμβάνουν από υπόγειες λίμνες κάτω από παγόβουνα στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.
Η ανακάλυψη μιας τόσο μεγάλης ποσότητας νερού στον Άρη ανοίγει νέους ορίζοντες για τις μελλοντικές αποστολές της Ανθρωπότητας (να ετοιμάζεται ο Elon Musk σιγά σιγά…), ενώ η περιοχή γίνεται αυτόματα υποψήφια για την αναζήτηση στοιχείων μικροβιακής ζωής.
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου