Μια γυναίκα με πάθος για τους αιθέρες που είχε την τύχη να γνωρίζει το «κάλεσμά» της σε αυτό τον κόσμο από πολύ νωρίς και το θάρρος να το ακολουθήσει ως το τέλος.
Η Savitskaya, όπως είναι φυσικό, σαγηνεύτηκε από την τέχνη της αεροπλοΐας και θέλησε να μπει στην σχολή αεροναυπηγικής όταν ήταν ακόμη έφηβη. Ωστόσο, το νεαρό της ηλικίας της ήταν απαγορευτικό για τις αρχές, που της αρνήθηκαν την εγγραφή. Εκείνη ήταν όμως αποφασισμένη να πετάξει και ήδη από τα 16 της χρόνια ξεκίνησε κρυφά από όλους πτώσεις με αλεξίπτωτο. Καθώς όμως, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο», ο πατέρας της ανακάλυψε γρήγορα τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες της κόρης της. Ο βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου δεν αποθάρρυνε την κόρη του και φρόντισε να της δώσει την ευκαιρία να ακολουθήσει το όνειρό της. Ως τα 17 της, είχε πραγματοποιήσει 450 πτώσεις με αλεξίπτωτο. Ήταν τότε που κατέρριψε το ρεκόρ πτώσης από τη στρατόσφαιρα, πραγματοποιώντας πτώσεις από τα 13,800μ. και τα 14,250 μ. αντίστοιχα.
Youtube/Τηλεοπτικός Σταθμός Ρώσων ΚοσμοναυτώνΌταν συμπλήρωσε τα 18 έτη, γράφτηκε στην φημισμένη σχολή αεροναυπηγικής της Μόσχας και από το 1969 και επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, υπήρξε μέλος της σοβιετικής ομάδας Aerobatics (ακροβατική σχηματισμοί με αεροπλάνο), κατακτώντας για τα χρώματα της χώρας της τον τίτλο της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας έναν χρόνο αργότερα. Η μαχητική πιλότος δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη ούτε από την Δύση, με τους Βρετανούς να την αποκαλούν "Miss Sensation". Κατετάγη τρίτη στο αντίστοιχο πρωτάθλημα το 1972 στη Γαλλία και πέμπτη το 1976, στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Αργότερα, κερδίζει την διάκριση του «δοκιμαστικού πιλότου» και το 1976 εργάζεται ως τέτοια στο γραφείο σχεδιασμού της σοβιετικής εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών Yakoblev.
Η κοσμοναύτης Svetlana
AP Photo/TassΜπορεί το όνομά της να άνοιγε εύκολα πόρτες για την μετέπειτα πορεία της στους αιθέρες και πέρα από αυτούς, στο διάστημα, ωστόσο η ίδια δεν άφησε ποτέ τίποτα στην τύχη και κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στους διάσημους Ρώσους Κοσμοναύτες. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η Σοβιετική Ένωση ήθελε να συστήσει την πρώτη γυναικεία ομάδα Κοσμοναυτών που θα βρεθεί στο διάστημα. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Svetlana θα εισαχθεί στη σχολή εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, από την οποία και θα αποφοιτήσει με επιτυχία τον Φεβρουάριο του 1982.
Η πρώτη πτήση στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη γη, έρχεται στις 19 Αυγούστου 1982, με το πλήρωμα να παραμένει στον διαστημικό σταθμό Salyut 7 για οκτώ ημέρες. Το ταξίδι αυτό την καθιστά την δεύτερη γυναίκα στο διάστημα, 19 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη αστροναύτη, την Valentina Tereshkova. Χρόνια αργότερα, η Svetlana, μιλώντας για το πρώτο της ταξίδι ανέφερε πως έγινε αποδέκτης σεξιστικών σχολίων από τους συναδέλφους της. Ο Valentin Lebedev, κοσμοναύτης που την υποδέχτηκε στον διαστημικό σταθμό, την περίμενε με μια ποδιά και της ζήτησε αστειευόμενος να «πιάσει δουλειά».
Youtube/Τηλεοπτικός Σταθμός Ρώσων ΚοσμοναυτώνΤο δεύτερο ταξίδι, έμελλε να είναι και το τελευταίο της στο διάστημα. Σε εκείνο η Ρωσίδα έγραψε ιστορία, καθώς εκτός από το γεγονός πως έγινε η πρώτη γυναίκα που επιστρέφει για δεύτερη φορά σε τροχιά γύρω από τη γη, έγινε και η πρώτη εκπρόσωπος του ωραίου φύλου που «περπάτησε» στο απέραντο σύμπαν. Η Svetlana Savitskaya πραγματοποίησε ένα EVA (Extravehicular activity), εργασίες δηλαδή στο εξωτερικό του διαστημικού σταθμού, αποδεικνύοντας περίτρανα πως μια γυναίκα μπορεί να φέρει εις πέρας κάθε αποστολή που τις ανατίθεται, ακόμη και 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.
Η τρίτη της αποστολή στο διάστημα, ένα σοβιετικό πρότζεκτ που ήθελε μια ομάδα αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες κοσμοναύτες να κατακτά το διάστημα ανήμερα της «Ημέρας της Γυναίκας» ακυρώθηκε έπειτα από τεχνικά προβλήματα στον διαστημικό σταθμό.
Πιστή στο όραμα του σοσιαλισμού
AP Photo/Alexander ZemlianichenkoΗ Svetlana Savitskaya υπήρξε υπέρμαχος της Σοβιετικής Ένωσης και εξέφρασε την βαθιά της απογοήτευση, όταν το καθεστώς κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Όπως η ίδια είχε δηλώσει, οι κόποι μιας ζωής των γονιών της, κατέρρευσαν σε μια νύχτα. Παρέμεινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, με το οποίο εκλέγεται στην Δούμα από το 1996 μέχρι και σήμερα. Σήμερα, στα 60 της χρόνια είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας.
Τον Ιούλιο του 2014, της απονεμήθηκε το βραβείο της ρωσικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια της βράβευσης των Κοσμοναυτών της χώρας από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service«Παρατηρώντας την γη από εκεί πάνω, κανείς μπορεί να δει τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όχι απλά ένα όμορφο μπλε κατοικήσιμο πλανήτη. Εκεί είναι που κάποιος συνειδητοποιεί πως η γη είναι το σπίτι του. Εκεί είναι που κανείς νιώθει την φυσική ψυχολογική επιθυμία να επιστρέψει στη γη» σημείωνε για την εμπειρία της στο διάστημα η ίδια και πρόσθετε: «Όταν βρίσκεται σε τροχιά, κανείς συνειδητοποιεί πως η ολόκληρη γη και όχι απλά η χώρα του, είναι το σπίτι του».
Από το LadyLike.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου