Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ILO: 305 εκατ. θέσεις μαύρης εργασίας θα εξαφανίσει ο Covid-19


Από το efsyn.gr:


Σαρωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πανδημία του Covid-19 στην ανεπίσημη οικονομία, με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να επισημαίνει τον κίνδυνο, περίπου 1,6 δισεκ. εργαζόμενοί της, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, να χάσουν άμεσα τα προς το ζην.

Στην τελευταία του έκθεση, ο οργανισμός που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, προέβλεψε ακόμα πιο καταστροφικό αντίκτυπο σε απασχόληση και εισοδήματα από τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει πάνω από 3,1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 220.000 ασθενείς και έχει παραλύσει τις οικονομίες.

«Νομίζω ότι αποτυπώνει με τους πλέον δυσοίωνους όρους ότι η κρίση στην απασχόληση και όλες οι επιπτώσεις της επιδεινώνονται συγκριτικά με τις εκτιμήσεις μας πριν από τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ILO Γκάι Ράιντερ, προβλέποντας «τεράστιο» αντίκτυπο φτώχειας.


Ήδη, οι μισθοί των 2 δισεκ. εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά 60% κατά μέσο όρο, τον πρώτο μήνα που ξεδιπλώθηκε η κρίση σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της ILO.

Οι ανεπίσημοι εργαζόμενοι είναι οι πλέον ευπαθείς από τους 3,3 δισεκ. ανθρώπους που απαρτίζουν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, καθώς δεν έχουν προστασία σε επίπεδο πρόνοιας, πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ή τα μέσα να εργαστούν από το σπίτι, όπως τονίζεται στην έκθεση.

«Για εκατομμύρια εργαζομένους, μηδενικό εισόδημα σημαίνει καθόλου τρόφιμα, καθόλου ασφάλεια και καθόλου μέλλον. Εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, μετά βίας επιβιώνουν», δήλωσε ο Ράιντερ. «Δεν έχουν αποταμιεύσεις ή πρόσβαση σε πιστώσεις. Αυτά είναι τα πραγματικά πρόσωπα του κόσμου της εργασίας. Εάν δεν τους βοηθήσουμε τώρα, απλά θα χαθούν».

«Προστατεύστε τους ευπαθείς»
Η ILO ανέφερε ότι τα παρατεταμένα lockdown και το κλείσιμο γραφείων και εργοστασίων αναμένεται τώρα να οδηγήσουν σε «ακόμα» χειρότερη μείωση στις συνολικές ώρες εργασίας, σε όλο τον κόσμο, το δεύτερο τρίμηνο, συγκριτικά με τις προβλέψεις πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι κλάδοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η μεταποίηση, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι εταιρίες ακινήτων και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι συνολικές ώρες εργασίας, το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να είναι 10,5% λιγότερες, που αντιστοιχεί σε 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο πριν από την κρίση, ανέφερε η ILO, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για την Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η προηγούμενη εκτίμηση της ILO, στις 7 Απριλίου, προέβλεπε ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί, θα αφανίσει εργασία ίση με τους κόπους 195 εκατ. εργαζομένων, ή 6,7% των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 436 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο» σοβαρών προβλημάτων, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ασαφείς οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις
«Η τελική αύξηση στην παγκόσμια ανεργία το 2020, θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους και με πόσο αποτελεσματικό τρόπο, τα μέτρα πολιτικής θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τη ζήτηση για απασχόληση, μόλις ξεκινήσει η φάση της ανάκαμψης», ανέφερε η έκθεση.

Καθώς οι κυβερνήσεις σπαταλούν πρωτοφανή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η ILO τις παρότρυνε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα επιδόματα ανεργίας, να παράσχουν στήριξη σε αυτοαπασχολούμενους και να δώσουν, με διαδικασίες fast-track, σε μικρές επιχειρήσεις της ανεπίσημης οικονομίας, πρόσβαση σε πιστώσεις και δάνεια.

«Καθώς εξελίσσεται η πανδημία και η κρίση στην απασχόληση, η ανάγκη να προστατευθούν οι πιο ευπαθείς ομάδες γίνεται ακόμα επιτακτικότερη», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου