Από το tvxs:
Ο πλανήτης Άρης κατά την αρχαιότητα μπορεί να είχε ένα περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει έναν υπόγειο κόσμο που έσφυζε από μικροσκοπικούς οργανισμούς, ανέφεραν Γάλλοι επιστήμονες τη Δευτέρα. Αλλά αν υπήρχαν, αυτές οι απλές μορφές ζωής θα είχαν μεταβάλει την ατμόσφαιρα τόσο βαθιά που θα προκαλούσαν μια αρειανή εποχή παγετώνων και θα εξαφανιζόταν, κατέληξαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα παρέχουν μια ζοφερή εικόνα για την εξέλιξη. Η ζωή -ακόμη και η απλή ζωή όπως τα μικρόβια- «θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει συνήθως τον δικό της θάνατο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Boris Sauterey, που τώρα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Τα αποτελέσματα «είναι λίγο ζοφερά, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Μας προκαλούν να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν μια βιόσφαιρα και ο πλανήτης της».
Σε μια μελέτη στο περιοδικό Nature Astronomy, ο Sauterey και η ομάδα του δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κλιματικά και εδαφικά μοντέλα για να αξιολογήσουν την κατοικησιμότητα του φλοιού του Άρη πριν από 4 δισ. χρόνια, όταν ο κόκκινος πλανήτης θεωρούνταν γεμάτος νερό και πολύ πιο φιλόξενος από ό,τι σήμερα.
Υπέθεσαν ότι τα μικρόβια που παράγουν υδρογόνο και μεθάνιο μπορεί να ευδοκιμούσαν τότε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, με μερικές δεκάδες εκατοστά χώματος να είναι υπεραρκετά για να τα προστατεύουν από τη σκληρή εισερχόμενη ακτινοβολία. Σύμφωνα με τον Sauterey, οπουδήποτε στον Άρη δεν υπήρχαν πάγοι θα μπορούσαν να έχουν κατακλύσει αυτούς τους οργανισμούς, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην πρώιμη Γη.
Το κατά πάσα πιθανότητα υγρό και θερμό κλίμα του πρώιμου Άρη, ωστόσο, θα είχε τεθεί σε κίνδυνο από την απορρόφηση τόσου υδρογόνου από την αραιή, πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Sauterey. Καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν σχεδόν στους -4-200C, οποιοιδήποτε οργανισμοί στην επιφάνεια ή κοντά στην επιφάνεια πιθανόν να είχαν πάει βαθύτερα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν.
Αντίθετα, τα μικρόβια στη Γη μπορεί να συνέβαλαν στη διατήρηση των εύκρατων συνθηκών, δεδομένης της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε το άζωτο, είπαν οι ερευνητές.
Ο Kaveh Pahlevan του Ινστιτούτου SETI δήλωσε ότι τα μελλοντικά μοντέλα του κλίματος του Άρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη γαλλική έρευνα.
Ο Pahlevan ηγήθηκε μιας ξεχωριστής πρόσφατης μελέτης που υποδηλώνει ότι ο Άρης γεννήθηκε υγρός με θερμούς ωκεανούς που διαρκούσαν εκατομμύρια χρόνια. Η ατμόσφαιρα θα ήταν τότε πυκνή και κυρίως υδρογόνο, που θα χρησίμευε ως αέριο θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερα υψόμετρα και χάθηκε στο διάστημα, κατέληξε η ομάδα του.
Η γαλλική μελέτη διερεύνησε τις κλιματικές επιδράσεις πιθανών μικροβίων όταν στην ατμόσφαιρα του Άρη κυριαρχούσε το διοξείδιο του άνθρακα και έτσι δεν έχει εφαρμογή στις παλαιότερες εποχές, δήλωσε ο Pahlevan.
«Αυτό που η μελέτη τους καθιστά σαφές, ωστόσο, είναι ότι αν (αυτή) η ζωή ήταν παρούσα στον Άρη» κατά την παλαιότερη αυτή περίοδο, «θα είχε σημαντική επίδραση στο κλίμα που επικρατούσε», πρόσθεσε σε ένα email.
Τα καλύτερα μέρη για να αναζητήσει κανείς ίχνη αυτής της προηγούμενης ζωής; Οι Γάλλοι ερευνητές προτείνουν την ανεξερεύνητη Hellas Planitia, ή πεδιάδα, και τον κρατήρα Jezero στο βορειοδυτικό άκρο της Isidis Planitia, όπου το ρόβερ Perseverance της Nasa συλλέγει πετρώματα για να επιστρέψει στη Γη σε μια δεκαετία.
Επόμενο στη λίστα εργασιών του Sauterey: να εξετάσει την πιθανότητα να υπάρχει ακόμη μικροβιακή ζωή βαθιά μέσα στον Άρη. «Θα μπορούσε ο Άρης να κατοικείται ακόμη και σήμερα από μικροοργανισμούς που προέρχονται από αυτή την πρωτόγονη βιόσφαιρα;», διερωτήθηκε. «Αν ναι, πού;»
Από το tvxs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου