Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ


Ο Storch Heinar είναι ένας πελαργός-καρτούν, με χιτλερικό μουστάκι, που φορά περιβραχιόνιο με τη σβάστικα, έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Mein Krampf» ( «Η...κράμπα μου», σατιρική παραφθορά του «Mein Kampf» - «Ο Αγών μου»- του Χίτλερ ) και έχει φιγουράρει σε αφίσες της εκστρατείας κατά της γερμανικής ακροδεξιάς χιλιάδες φορές. Γενέτειρά του είναι η βορειοανατολική Γερμανία, όπου θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές την προσεχή Κυριακή, σε δύο κρατίδια: τη Σαξονία και το Μέκλενμπουργκ-Πομερανία. Η αποστολή του είναι απλή : η γελοιοποίηση της γερμανικής ακροδεξιάς και των νεοναζιστών.

Οι Σοσιαλδηνοκράτες στα δύο κρατίδια «υιοθέτησαν» τον Storch Heinar. Οι χιλιάδες αφίσες του αντιναζιστή πελαργού, με σύνθημα «Εξουσία στον πελαργό, όχι στους ναζί», έχουν εξοργίσει το φιλοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), που έχει βάλει τα μέλη και τους οπαδούς του να τρέχουν να τις κατεβάζουν.

«Η Ακροδεξιά ενοχλείται ιδιαίτερα από χιουμοριστικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν ξέρει πώς να τις αντιμετωπίσει», εξήγησε ένας πολιτικός επιστήμονας του Ρόστοκ μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ.

«Είναι ένα πουλί που τα δίνει όλα για να διώξει τους βλάκες και τους εξτρεμιστές» έχει δηλώσει ο Ματίας Μπρόντκορμπ, ο σοσιαλδημοκράτης δημιουργός του πελαργού. Τί σημαίνει όμως ακριβώς Storch Heinar ;

Η καρικατούρα σατιρίζει την μάρκα ρούχων Thor Steiner, «αγαπημένη» στον ενδυματολογικό κώδικα των σκίνχεντς. Ο αντιναζιστικός πελαργός, εκτός από τα χιτλερικά σύμβολα που έχει, φορά ατσαλένια κράνη, αγαπά το κοκτέιλ εγγ-νογκ και απεχθάνεται τους βάτραχους.

Η εταιρεία της μάρκας Thor Steiner, Mediatex, κινήθηκε δικαστικά για να θέσει εκτός νόμου τον δημοκράτη πελαργό, αλλά δεν τα κατάφερε, μιας και ο δικαστής θεώρησε παράλογη την κατηγορία. Ο Storch Heinar, μιμούμενος το ύφος του Χίτλερ, με όλο τον κυνισμό καυχήθηκε: «Ο εχθρός ηττήθη καταστρεπτικώς!».
Από τότε έχει γίνει πολύ δημοφιλής και έχει πολλούς υποστηρικτές. Έχει περιοδεύσει όλη τη Γερμανία με το δικό του ροκ συγκρότημα, τους Storchkraft, αλλά και προωθώντας την «βιογραφία» του, το «Mein Krampf». Κονκάρδες και μπλουζάκια με την νέα μασκότ των Σοσιαλδημοκρατικών πωλούνται κατά σωρεία.

Το NDP έχει έδρες και στα δύο κρατίδια όπου διεξάγονται οι εκλογές, αλλά η ξενοφοβική προπαγάνδα του έχει κουράσει πολλούς ψηφοφόρους και το αν θα τις διατηρήσει είναι αμφίβολο. Παρ' όλο που η κυβέρνηση είχε αποπειραθεί να καταργήσει αυτή τη ρατσιστική παράταξη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας δεν συναίνεσε, καθώς ανακάλυψε πως τα ενοχοποιητικά στοιχεία είχαν ληφθεί από την υπηρεσία πληροφοριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου