Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ"



Αποζημιώσεις στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν από τους στρατιώτες της Β. Ιρλανδίας κατά τη «Ματωμένη Κυριακή» (30 Ιανουαρίου 1972) θα αποδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές της Βρετανίας.
Τα βρετανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπογκσάιντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων «έδρασαν λανθασμένα» και ότι η κυβέρνηση «λυπάται βαθιά» για τα γεγονότα αυτής της ημέρας.

Οι συζητήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων έρχονται έπειτα από μία επίσημη έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τους πυροβολισμούς και ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι Καθολικοί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει πέρυσι συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας.

Πάντως η οικογένεια ενός από τα θύματα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί την αποζημίωση και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι στρατιώτες που ευθύνονται για το μακελειό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου