Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

103.000 υπογραφές για να πάρει ο Μάνινγκ το Νόμπελ Ειρήνης



Αίτηση για να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, τον Αμερικανό στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κατέθεσαν σήμερα στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Όσλο πάνω από 103.000 υπογράφοντες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει να διαλυθεί "το σύννεφο" που "πλανάται πάνω από τη νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ" μετά την απονομή του βραβείου στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
"Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση αυτού που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ χαρακτήριζε 'παραφροσύνη του μιλιταρισμού' από τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ", διευκρινίζεται στην αίτηση. "Και σήμερα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και να αντιμετωπίζει τις ακατάπαυστες δικαστικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κανένας δεν έχει τόση ανάγκη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει το κείμενο.
Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για τη διαρροή περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 ετών. Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Νόρμαν Σόλομον, έναν από τους πρωτεργάτες της αίτησης, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον 25χρονο στρατιώτη θα υπογράμμιζε τη σημασία αυτών που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας. "Αν δεν μπορεί κανείς να πει την αλήθεια, η επίτευξη της ειρήνης γίνεται μια επιφανειακή ρητορεία παρά μια πραγματικότητα", δήλωσε ο Σόλομον σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης των 5.000 σελίδων –συμπεριλαμβανομένων των σχολίων– στο Ινστιτούτο Νόμπελ. Καταδικάζοντας "μια θέσπιση του διαρκούς πολέμου" με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο ακτιβιστής υπογράμμισε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μάνινγκ θα επιτρέψει να ανακτήσει το βραβείο το κύρος του, μετά την απονομή του στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.
"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει σε αυτό το στάδιο περισσότερο ανάγκη τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ απ' ό,τι έχει ανάγκη ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά τη δέσμευση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης", σημείωσε ο Σόλομον. Όμως "υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά την Επιτροπή των Νόμπελ και την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δέσμευσή της υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον Αμερικανό φυγά, ο οποίος καταζητείται επίσης για κατασκοπεία και έλαβε προσωρινά πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, και τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αυστραλό ιδρυτή του WikiLeaks, ο Σόλομον καταδίκασε "την προοδευτική, αλλά διακεκριμένη τάση της κυβέρνησης Ομπάμα να στηρίζεται στην καταστολή, τις απειλές και τη δημόσια διαπόμπευση των δημοσίων λειτουργών και άλλων που πιστεύουν στη διαφάνεια".
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Γκάιρ Λούντεσταντ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εκστρατείες αυτού του είδους δεν επηρεάζουν τις επιλογές της Επιτροπής των Νόμπελ. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Όσλο.

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου