Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ηλιακό laptop βάζει τέλος σε καλώδια και μπαταρίες

Το SOL είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς υπολογίζεται ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού δεν συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο
Είστε από αυτούς που κουβαλούν πάντα μαζί τους το laptop και μονίμως ψάχνουν για πρίζα να το φορτίσουν, μόλις πέσει η μπαταρία του; Σύντομα, αυτό μπορεί να αποτελέσει παρελθόν και να απαλλαγείτε από τα περιττά καλώδια και τις μπαταρίες, χάρη σε έναν υπολογιστή που φορτίζεται με τον ήλιο.
Η καναδέζικη εταιρεία WeWi Telecommunications τοποθέτησε σε ένα φορητό υπολογιστή ηλιακά πάνελ, που ξεδιπλώνονται και φορτίζουν τη συσκευή, συγκεντρώνοντας ηλιακή ενέργεια.
Το SOL, όπως ονομάζεται ο υπολογιστής, χρειάζεται δύο ώρες για να φορτιστεί με ηλιακή ενέργεια, ενώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρεία, μία και μόνο φόρτιση αρκεί για 10 ώρες λειτουργίας. Η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και να «επιταχύνει την εκπαίδευση» σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως παραδέχεται ο CEO της WeWi, David Μ. Snir, η ιδέα του SOL γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Γκάνα, μία χώρα με σοβαρές διακοπές ρεύματος, αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογία και δίψα για μάθηση.
Ανθεκτικό
Το εξωτερικό περίβλημα του υπολογιστή είναι κατασκευασμένο από σκληρό και ανθεκτικό υλικό, πράγμα που το καθιστά «παντός καιρού και εδάφους», έτοιμο να αντέξει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Τρέχει με λειτουργικό Ubuntu, ενώ όταν η μπαταρία πέσει αρκετά, τα ηλιακά πάνελ ξεδιπλώνονται και αρχίζουν να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το SOL είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς υπολογίζεται ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού δεν συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Το SOL αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία μοντέλα: το SOL Marine, με αδιάβροχο κάλυμμα νανοτεχνολογίας, που επιτρέπει στο μηχάνημα να βυθιστεί άφοβα στο νερό, το SOL Χ, ένα μηχάνημα αιχμής, του οποίου όμως οι προδιαγραφές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, και το SOL Basic, με επεξεργαστή Intel Atom D2500, σκληρό δίσκο Seagate 2.5'' SATA HDD, χωρητικότητας 320GB, οθόνη LCD 13.3'' με ανάλυση 1366x768, κάμερα 3ΜΡ, Wi-Fi, Bluetooth και αποσπώμενα ηλιακά πάνελ. Η διάθεση του ηλιακού laptop θα ξεκινήσει από την Γκάνα, την Κένυα, τη Νιγηρία και τη Ζιμπάμπουε, ενώ θα ακολουθήσουν η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 300 έως τα 400 δολάρια.
Η WeWi, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ενσωματώνει την ηλιακή ενέργεια σε ένα προϊόν. Ο κάδος BigBelly Solar, που δοκιμάζεται ήδη στο Λονδίνο, συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και συμπιέζει τα απορρίμματα στο ένα όγδοο του μεγέθους τους, ενώ πριν από λίγο καιρό, ένας Σκοτσέζος ξεκίνησε μία καμπάνια στην ιστοσελίδα Kickstarter, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και να καταφέρει να κυκλοφορήσει στην αγορά τα ηλιακά ακουστικά OnBeat.
 
Τεχνικές προδιαγραφές

CPU: Intel Atom D2500 1.86 GHz Duo Core, Intel 945GSE + ICH7Μ
Σκληρός δίσκος: Seagate 2.5'' SATA HDD 320GB
Μνήμη: Kingston 2-4GB DDRIII SDRAM
Κάρτα γραφικών: 1080p HD Vide, Built-In Intel GMA3600 Graphics
Διάρκεια μπαταρίας σε λειτουργία: 8-10 ώρες
Οθόνη: 13.3'' LCD, WXGA, 1366 x 768
Κάμερα: 3 Megapixels
Ηχος: Realtek ALC661 HD Audio, Built-in 2
Modem: 3G/4G World/multimode LTE
GPS: gpsOne Gen8Α
Wi-Fi: ΜΙΜΟ 802.11b/gn (2.4/5GHz)
Bluetooth: Integrated Digital Core ΒΤ4.0

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου