Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τα έξυπνα αυτοκίνητα μας κατασκοπεύουν


Εχετε αναρωτηθεί πόσο μας κατασκοπεύουν τα πανάκριβα-νέας τεχνολογίας αυτοκίνητά μας, μέσω των «έξυπνων κινητών» και των άλλων ευφυών συσκευών καθοδήγησης που χρησιμοποιούμε;
Πόσα άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο και σε ποια θέση κάθονταν θα μπορούν να ξέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες - και όχι μόνο αυτές...Πόσα άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο και σε ποια θέση κάθονταν θα μπορούν να ξέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες - και όχι μόνο αυτές...Οι συσκευές αυτές, που συνδέονται δορυφορικά, καταγράφουν όλα τα στοιχεία του ταξιδιού μας καθώς και την οδική συμπεριφορά μας κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται ποιός έχει πρόσβαση σε αυτά τα ιδιωτικά στοιχεία και πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Ηδη κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες μέσω τηλεματικών «μαύρων κουτιών» μπορούν και μετρούν πόσο επιθετική είναι η οδήγηση μας και η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε στις στροφές.
Μάλιστα αυτή η τεχνολογική καταγραφή γίνεται όλο και πιο ευφυής σε σημείο που το σύστημα αναγνωρίζει τους οδηγούς από την οδική «σφραγίδα» τους που έχει ήδη καταγραφεί.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, περίπου 300 χιλιάδες αυτοκίνητα στη χώρα έχουν ήδη «εφοδιαστεί» με αυτά τα συστήματα παρακολούθησης. Κι αν ο αριθμός σας φαίνεται μικρός συγκριτικά με τα 23 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη Βρετανία, καλό είναι να γνωρίζεται ότι στα επόμενα 10 χρόνια δεν θα κυκλοφορεί όχημα χωρίς τέτοια τεχνολογία η οποία θα καταγράφει επιπλέον πόσα άτομα είναι στο αυτοκίνητο και τη θέση που βρίσκεται αν πάσα στιγμή.
Κι ενώ κάποιοι βλέπουν αυτή την εξέλιξη με καλό μάτι, λόγο της πιθανής μείωσης των ατυχημάτων αλλά και των ασφάλιστρων, κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται εάν οι διωκτικές αρχές ή άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα, πιθανότατα σε βάρος των οδηγών.
Το 2011 πάντως, ο δημιουργός της ολλανδικής sat-nav TomTom αντιμετώπισε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, όταν πούλησε τέτοια προσωπικά στοιχεία στην ολλανδική κυβέρνηση, η οποία με την πρόφαση ότι θα βελτιώσει τη σήμανση των δρόμων, τα χρησιμοποίησε για να βάλει στο χέρι τους «βιαστικούς» οδηγούς.
ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ
(Πηγή: BBC) και το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου