Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Συμβαίνουν και εις τας Βρυξέλλας...

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Καταγγέλοντας ότι υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος περισσότεροι από 130.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, σε μία από τις δυναμικότερες μεταπολεμικές εργατικές διαδηλώσεις στο Βέλγιο και είπαν «όχι» στα μέτρα λιτότητας της νέας συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού του Σαρλ Μισέλ.
Τα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα βγήκαν στους δρόμουςΤα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα βγήκαν στους δρόμουςΔιαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά στα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των ειρηνικών κινητοποιήσεων και πυροδοτήθηκαν όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν αντλίες νερού. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε κτήρια και αυτοκίνητα τα οποία πυρπολήθηκαν.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.
«Αδικία»
«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Λορέτ Ονκελινξ.
Οι Βέλγοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα και εξασφάλιζε ότι οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματως την αύξηση του κόστους ζωής. Κάθετα αντίθετοι είναι επίσης και στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Η χθεσινή διαδήλωση αποτελεί την έναρξη της αντεπίθεσης των συνδικάτων μετά την ανακοίνωση των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ ευρώ. Απεργίες θα ακολουθήσουν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες και στις 15 Δεκεμβρίου έχει προκηρυχθεί γενική εθνική απεργία.
Αργά χθές σε εξέλιξη βρισκόταν συμβούλιο υπουργών στο οποίο κλήθησαν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων. Στην κυβέρνηση του 38χρονου Σαρλ Μισέλ, που ορκίστηκε πρωθυπουργός στις αρχές Οκτωβρίου, συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (Ν-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, ABC News) και Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου