Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε ο πιο εξελιγμένος κατασκοπευτικός ιός του κυβερνοχώρου


Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC βρέθηκε ο πιο εξελιγμένος ιός που απειλεί τον κυβερνοχώρο. Η εταιρία κυβερνοασφαλείας Symantec ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε έναν από τους πλέον εξελιγμένους ιούς που έχουν βρεθεί ποτέ.
Ο πανίσχυρος ιός ονομάστηκε Regin, ενώ γίνεται γνωστό πως υπάρχει πιθανότητα ο ιός να δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση και εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και έξι χρόνια εναντίον διαφόρων στόχων ανά τον κόσμο.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπολογιστές κυρίως στη Ρωσία τη Σαουδική Αραβία και την Ιρλανδία έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μόλις ο ιός εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα, μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, όπως να "κλέβει" τα περιεχόμενα της οθόνης του υπολογιστή και κωδικούς ασφαλείας ή να διαβάζει διαγραμμένα αρχεία.
Την ίδια στιγμή εκτιμούν, πως λόγω της πολυπλοκότητας του λογισμικού του ιού, φαίνεται να δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση για λόγους κατασκοπείας εναντίον άλλων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ατόμων. Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια, έως ότου αναπτυχθεί ο ιός και οι δημιουργοί του έκαναν ότι μπορούσαν για να κρύψουν τα ίχνη του.
Ειδικός της εταιρείας Symantec δήλωσε ότι "μοιάζει να προέρχεται από κάποιον Δυτικό οργανισμό, λόγω του επιπέδου της επιδεξιότητας και της τεχνογνωσίας που ενσωματώνει, καθώς και του χρόνου που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί".
Η εταιρία ανέφερε ότι ο Regin θυμίζει έναν άλλο διάσημο και άκρως εξελιγμένο κατασκοπευτικό ιό, τον Stuxnet, που είχε αναπτυχθεί από αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως ο Stuxnet είχε προγραμματιστεί να προκαλεί και υλικές ζημιές, ο Regin φαίνεται να περιορίζεται στη συλλογή πληροφοριών.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ) και το news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου