Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον κόσμο; Υπερεθνικές ή κοινοβούλια;


Το άρθρο


 
«Ποιος έχει πράγματι την εξουσία; Κοινοβούλια και κυβερνήσεις ή μεγάλες πολυεθνικές». Αυτό είναι το θέμα που επιχειρεί να αναδείξει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας πως η φοροαποφυγή της Apple θέτει θεμελιώδη ζητήματα.
Η Süddeutsche Zeitung στη σαββατιάτικη έκδοσή της σχολιάζει το θέμα της εξουσίας που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες με αφορμή την περίπτωση φοροαποφυγής της Apple στην Ιρλανδία ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welleεπισημαίνει:
«Με 13 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται συνολικά το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας για έναν χρόνο. Η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι υψηλότερη από το ΑΕΠ 160 χωρών σε σύνολο 195 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Apple λοιπόν είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία μάλιστα στο τέλος του περασμένου χρόνου αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό κάποιου iPhone σε μια υπόθεση τρομοκρατίας την οποία ερευνούσαν επειγόντως οι διωκτικές αρχές. Η ισχύ της Apple δεν εστιάζεται όμως μόνο στα θησαυροφυλάκια του ομίλου αλλά στο ίδιο το προϊόν.
Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook ασχολείται με πληροφορίες, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει».
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Όλες αυτές οι εταιρείες μεγαθήρια στη νέα ψηφιακή εποχή είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν.
Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη. Η Apple αντίθετα μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες.
Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της. Και κοίτα, αυτή η υπερδύναμη κάνει λάθη. Και τα κράτη θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν».
Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου