Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς θυμίζουν λιντσάρισμα»


Έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ
«Οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς θυμίζουν λιντσάρισμα»

Οι δολοφονίες Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ από αστυνομικούς φέρνουν μνήμες από λιντσαρίσματα και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την προστασία των Αφροαμερικανών, ανέφερε σε έκθεσή της ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Οι σύγχρονες δολοφονίες από αστυνομικούς και το τραύμα που προκαλούν θυμίζουν την παλιά ρατσιστική τρομοκρατία του λιντσαρίσματος» ανέφερε η ομάδα εργασίας που αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε θέματα αφρικανικής καταγωγής.
Τα περισσότερα θύματα λιντσαρίσματος πέθαναν από απαγχονισμό. Έκθεση ΜΚΟ του 2015, ανέφερε ότι 3.959 άτομα αφρικανικής καταγωγής δολοφονήθηκαν σε λιντσαρίσματα σε νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 1877 και 1950.
Η ομάδα εργασίας εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
Η δυσαρέσκεια των Αφροαμερικανών τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ατιμωρησία της οποίας χαίρει η αστυνομία, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες στην έκθεση που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη.
Πριν από λίγες ημέρες συγκρούσεις συγκλόνισαν το Σάρλοτ στη Βόρειο Καρολίνα, μετά τη δολοφονία Αφροαμερικανού από μαύρη αστυνομικό. Στην Τούλσα της Οκλαχόμα, λευκή αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα άοπλο Αφροαμερικανό.
Για να διευθετηθούν οι βαθιές αιτίες των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά «της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού, της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων».
«Δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση για αποζημίωση και για την αλήθεια και τη συμφιλίωση έναντι των απογόνων των Αφρικανών» δηλώνουν οι ειδικοί.
Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Ρικάρντο Α. Σούνγκα παρουσίασε στους δημοσιογράφους κάποιες μορφές αποζημίωσης, μεταξύ άλλων και μια μορφή «ελάφρυνσης χρέους» των απογόνων σκλάβων.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ρατσιστικής χροιάς δηλώσεις του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τράμπ, ο Σούνγκα εξέφρασε ανησυχία για τους «λόγους μίσους, την ξενοφοβία και την αφρικανοφοβία», που βρίσκονται σε άνοδο.
Ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν απορρίψει τις κατηγορίες για ρατσισμό.
Το φυλετικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου