Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Απαγόρευση κυκλοφορίας κι ένας νεκρός διαδηλωτής στη Σαρλότ των ΗΠΑ



Για τρίτο βράδυ συνεχίστηκαν τα σοβαρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στη Σαρλότ των ΗΠΑ, έπειτα από τη νέα δολοφονία ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικό.
Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την αστυνομία και τον στρατό να βρίσκονται στους δρόμους, ενώ χθες οι τοπικές αρχές επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Στο μεταξύ ένας διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.
Τα νεότερα στοιχεία για τη δολοφονία του Κιθ Σκοτ
Στην υπόθεση της Σάρλοτ, νεκρός είναι ο 43χρονος Κιθ Σκοτ.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι διασταυρώθηκαν μαζί του ενώ έκαναν έρευνες για άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κι ότι εκείνος βγήκε από το αυτοκίνητό του οπλισμένος και τους απείλησε πριν τον πυροβολήσουν. Σύμφωνα όμως με αυτόπτη μάρτυρα, ο 43χρονος Αφροαμερικανός απλώς διάβαζε ένα βιβλίο ακουμπισμένος το αυτοκίνητο και περιμένοντας τα παιδιά του. «Τον πυροβόλησαν χωρίς κανέναν λόγο» υποστήριξε ο μάρτυρας. Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός που τον σκότωσε είναι επίσης Αφροαμερικανός.
Χθες, την ίδια ώρα που στους δρόμους της Σαρλότ διαδηλωτές έκαιγαν κι έσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, η οικογένεια του Σκοτ είδε το υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες της αστυνομίας κατά το περιστατικό.
Η οικογένεια από αυτό που είδε είπε πως έχει «περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις». Ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε για τις συνθήκες θανάτου του Σκοτ, ότι η αστυνομία του έδωσε αρκετές διαταγές, ωστόσο εκείνος δεν τους προσέγγισε επιθετικά ούτε ύψωσε τα χέρια του εναντίον τους. Αρχικά ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής είχε δηλώσει ότι από το βίντεο προκύπτει ότι ο Σκοτ κρατούσε στα χέρια του όπλο και όχι βιβλίο όπως υποστηρίζει η οικογένειά του. Λίγο αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι στο βίντεο δεν μπορούσε να δει καν τα χέρια του Σκοτ. Αυτό επιβεβαίωσε και ο συνήγορος της οικογένειας.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση του βιντεοσκοπημένου υλικού από τον θάνατο του Αφροαμερικανού αποτελεί αίτημα αρκετών καθώς σε κάποιες διαδηλώσεις το κεντρικό σύνθημα ήταν «δημοσιεύστε τις κασέτες».
Πέθανε ένας από τους τραυματίες
Τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας ήταν ιδιαίτερα βίαια και κατά τη διάρκεια τους έχουν τραυματιστεί πολλοί διαδηλωτές.
Ο 26χρονος Τζάστιν Καρ που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι την πρώτη νύχτα συγκρούσεων εξέπνευσε καθώς δεν άντεξε στο τραύμα του.
Συγκεχυμένες είναι ωστόσο οι πληροφορίες για το ποιος πυροβόλησε τον νεαρό διαδηλωτή. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Καρ πυροβολήθηκε από πολίτη ή αστυνομικό, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει  ότι ο άντρας έπεσε νεκρός είτε από κάποιο από τα χημικά που εκτόξευσε η αστυνομία είτε από κάποια πλαστική σφαίρα που τον έκανε να χάσει την ισορροπία του και να πέσει με το κεφάλι στο τσιμεντένιο πεζοδρόμιο και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου