Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Χούλιγκαν: από πού προκύπτει η λέξη

Επεισόδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας εν όψη του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό

Επεισόδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας εν όψη του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό  MOTIONTEAM

news247:

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, το περιθώριο και οι φαντάροι του Αφέντη

Το να σε πουν «χούλιγκαν», για κάποιους, που έχουν περί πολλού την εναντίωση στην εξουσία, ίσως είναι και τίτλος τιμής! Λοιπόν, τους φανατικούς οπαδούς αθλητικού σωματείου, που συχνά μετέχουν σε έκτροπα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των αγώνων, εις βάρος της αντίπαλης ομάδας και των οπαδών της, καταστρέφοντας επίσης δημόσια και ιδιωτική περιουσία, το Λεξικό τους ονομάζει χούλιγκαν, από την αγγλική λέξη «hooligan».
Οι Άγγλοι ονόμασαν έτσι, υποτιμητικά, τους ταραξίες, από το όνομα του Ιρλανδού Πάτρικ Χούλιγκαν, που έδρασε στην Ιρλανδία και τη Βρετανία στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτός ο Χούλιγκαν (ή Χούλιχαν) έκανε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας, βάζοντας βόμβες στο Δουβλίνο και το Μπέλφαστ, εναντίον της Βρετανικής Κατοχής. Κατ’ άλλη εκδοχή, ο Πάτρικ Χούλιγκαν, που ζούσε στο Λονδίνο, αμφισβητούσε κάθε μορφή εξουσίας, γελοιοποιούσε την Αστυνομία, και μοιραζόταν τα λάφυρα από μικροκλοπές, που έκανε με την συμμμορία του, με τους φτωχούς της γειτονιάς – κάτι σαν Ρομπέν των Δασών της βιομηχανικής εποχής, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αρχικοί χούλιγκανς δεν έσπαγαν χαπακωμένοι κεφάλια και βιτρίνες, σαν φαντάροι του ποδοσφαιρικού στρατού του Μεγάλου Αφέντη που τους χαρτζιλικώνει.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου